c S

DZ uskladil zakon o kazenskem postopku z evropsko zakonodajo

24.11.2014 08:18 Ljubljana, 21. novembra (STA) - DZ je s 76 glasovi za in brez glasu proti danes potrdil novelo zakona o kazenskem postopku, ki deloma dopolnjuje pravila prevajanja in tolmačenja v predkazenskem in kazenskem postopku. Prav tako so med drugim posodobljena določila o pravnem pouku in o pritožbi zoper policijsko pridržanje, ki traja več kot šest ur.

Novela zakona o kazenskem postopku usklajuje slovensko zakonodajo z dvema evropskima direktivama. Vsebuje manjše spremembe in dopolnitve zakona, ki so potrebne zaradi določb evropske direktive o pravici do tolmačenja in prevajanja v kazenskih postopkih ter direktive o pravici do obveščenosti v kazenskem postopku.

Zakon o kazenskem postopku v veljavnem besedilu večinoma že vsebuje določbe, ki so usklajene z navedenima direktivama. Zato se z novelo le deloma dopolnjujejo pravila prevajanja in tolmačenja v predkazenskem in kazenskem postopku, pravni pouki, pritožba zoper policijsko pridržanje, ki traja več kot šest ur, in pritožbeni razlog v zvezi z uporabo jezika v postopku.

Za izvajanje te direktive bo treba policiji, državnemu tožilstvu in sodišču v letu 2015 zagotoviti dodatna proračunska sredstva v skupni vrednosti nekaj več kot 1,4 milijona evrov na leto, so ob obravnavi novele zakona na vladi pojasnili v vladnem uradu za komuniciranje.