c S

Zdravko Počivalšek - nov gospodarstvenik za ministrsko funkcijo

27.11.2014 08:04 Ljubljana, 26. novembra (STA) - Zdravko Počivalšek, novi kandidat premierja Mira Cerarja za gospodarskega ministra, je po izobrazbi agronom, ki je doslej med drugim vodil Mlekarne Celeia, zadnjih 15 let pa je na čelu Atomskih toplic oz. Term Olimia iz Podčetrtka. Je tudi predsednik Turistično gostinske zbornice pri GZS in je bil nagrajenec GZS za leto 2004.

Zdravko Počivalšek, rojen leta 1957, je univerzitetni diplomirani inženir agronomije. Prve vodstvene izkušnje je pridobil v letih 1985-1986 kot član poslovne skupine, ki je sanirala poslovanje Kmetijskega kombinata Šmarje pri Jelšah.

Do leta 1994 je bil direktor Kmetijske zadruge Šmarje pri Jelšah, nato pa direktor družbe Mlekarne Celeia. Leta 1999 je prevzel vodenje zdravilišča Atomske toplice, ki so se pod njegovim vodstvom preoblikovale v blagovno znamko Terme Olimia. Tam je kot direktor zaposlen še danes.

Počivalšek je predsednik Turistično gostinske zbornice Slovenije v okviru Gospodarske zbornice Slovenije (GZS) ter član upravnega odbora GZS, član upravnega odbora Združenja manager in član sveta agencije Spirit.

Leta 2005 je prejel nagrado GZS za izjemne gospodarske in podjetniške dosežke za leto 2004, leta 2010 pa je postal Manager leta 2010 za izjemne dosežke trajnejšega pomena v gospodarstvu. "Pri svojem delu uspešno izkazuje vodstvene in organizacijske sposobnosti, ki se odražajo v poslovnem, mednarodnem in večkulturnem okolju," so zapisali v kabinetu predsednika vlade.

Bil je tudi predsednik nadzornega sveta Kmečke družbe (KD Group), ob ustanovitvi leta 2008 je predsedoval Regionalni destinacijski organizaciji Celjsko. Aktiven je v Košarkarskem klubu Podčetrtek - Terme Olimia, kjer je kot predstavnik generalnega sponzorja podpredsednik.

Sicer se ukvarja z rejo konj na domači kmetiji in redno igra košarko s prijatelji, navajajo njegovi življenjepisi, dostopni na spletu.

Počivalšek je že četrti kandidat za ministra za gospodarski razvoj in tehnologijo v vladi Mira Cerarja, vsi pa so bili ali so aktivni v gospodarstvu.

Na listi ministrskih kandidatov je bil najprej Ervin Pfeifer, a ga je takrat še mandatar Cerar umaknil s seznama in nanj uvrstil Jožefa Petroviča. Na imenovanje Pfeiferja bi po takratnem poročanju medijev lahko padla senca dvoma zaradi njegovega službovanja v NLB in neuspelega projekta gradnje nove poslovne stavbe NLB v Sarajevu.

Petrovič je bil imenovan za ministra, a je nato po mesecu dni na položaju odstopil. V javnost so prišle ugotovitve varuha konkurence, da so se v letih 2007-2012 družbe DZS, kjer je bil Petrovič takrat zaposlen, ter Mladinska knjiga trgovina in Extra Lux nedovoljeno dogovarjale za posle z državnimi organi. Petrovič je nepravilnosti zanikal, a odstopil, da ne bi obremenjeval dela vlade.

Naslednji kandidat je bil Gojko Koprivec, upokojenec, ki ima 40 let izkušenj z bančništvom, zavarovalništvom in naftno industrijo. Koprivcu se je tik pred zaslišanjem v DZ poslabšalo zdravstveno stanje, tako da se je premier Cerar odločil njegovo kandidaturo umakniti.