c S
 
Tedensko obvestilo o pravnih novostih
 
 
Junij 2024, številka 26 / letnik XXII.
 
Non liquet.
Ni jasno.
 
     

 

Novosti

NOVOSTI

     
 
>> Stališče KPK do lobiranja pri javnem naročanju povečuje korupcijska tveganja
Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) zavzema stališče do lobiranja pri javnem naročanju, ki po avtoričinem prepričanju povečuje korupcijska tveganja. Lobiranje je splošno priznano kot sestavni del demokracije.Enotne definicije lobiranja na ravni Evropske unije ni, so si pa obstoječe opredelitve - npr. Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD) ali Sveta Evrope - precej podobne.

 
 
 
 
 
V DANAŠNJEM TEDNIKU:
     
› Novosti
› Aktualno
› Izbrano iz sodne prakse
› Pregled slovenske zakonodaje
› Strokovni članki
› IUS kolumna
› Dobro je vedeti
     
    NE SPREGLEJTE
Obrazložitve zakonodaje
 
     

 

AKTUALNO

AKTUALNO - POMEMBNEJŠE PRAVNE NOVICE TEGA TEDNA

     
 
>> Novela ZKP-P
Z novelo > Zakona o kazenskem postopku (ZKP) se pravočasno prilagajajo postopkovne določbe, ki so potrebne za pridobivanje prometnih podatkov s področja elektronskih komunikacij in bančnih podatkov z odločbo Ustavnega sodišča, ter v slovenski pravni red prenašata v preteklosti nepopolno preneseni evropski direktivi.
 
 
 
     

 

IZBRANO_IZ_SODNE_PRAKSE

IZBRANO IZ SODNE PRAKSE

     
 
>> Enako obravnavanje v javnih razpisih
V javnih razpisih (in tudi v drugih tem podobnih postopkih dodeljevanja javnih sredstev) se bistveno enaki položaji obravnavajo enako, če pa se v bistvenem enaki položaji obravnavajo različno, mora za to obstajati razumen razlog, stvarno povezan s predmetom urejanja.

 
 
 
     

 

PREGLED SLOVENSKE ZAKONODAJE

PREGLED SLOVENSKE ZAKONODAJE - MED NAJPOMEMBNEJŠIMI IZPOSTAVLJAMO

     
 
 
 
>> Drugi novi predpisi: UL št. 52/2024
 
     

 

STROKOVNI ČLANKI

STROKOVNI ČLANKI - IZBOR TEDNA

     
 
 
 
 
 
 
 
     

 

IUS KOLUMNA

IUS KOLUMNA

     
             
      Tehnologija, umetna inteligenca in česa si želimo    

prof. dr. Miro Cerar
   
Če se vrnemo k tehnološkemu razvoju in umetni inteligenci, vidimo, da so nekateri začetni strahovi potihnili in da se nam nekako zdi, da tu kake posebne nevarnosti ni. Bolj verjetno je sicer, da se nam o tem ob vsakodnevnih naporih in stresih niti ne da razmišljati, saj na ta razvoj kot posamezniki nimamo pomembnega vpliva. Ob tem je vera v znanost in človeško pamet v povprečju še vedno tolikšna, da verjamemo, da omenjene točke brez povratka ne bomo dosegli. Zgodovina je prepolna zmotnih dramatiziranj, zato verjamemo ali vsaj upamo, da so tudi strahovi pred umetno inteligenco in njeno morebitno prevlado nad človekom neupravičeni.
   
     
   
 
 
>> Vabljeni h komentiranju vsebine pod besedilom kolumne!
 
 
     

 

DOBRO_JE_VEDETI

DOBRO JE VEDETI

     
 
>> Priporočite Tednik IUS-INFO
Na povezavi lahko tudi svojim prijateljem in sodelavcem omogočite brezplačno prejemanje Tednika IUS-INFO, ki vsak četrtek vsebuje vse pomembne informacije o novih in spremenjenih predpisih, sodni praksi, aktualnem pravnem in političnem dogajanju v Sloveniji in EU ter novih strokovnih vsebinah na portalu IUS-INFO.

 
© 1989-2024 LEXPERA d.o.o. Vse pravice pridržane

Tednik ste prejeli skladno z 226. členom Zakona o elektronskih komunikacijah (ZEKom-2) in zakonodajo na področju varstva podatkov, in sicer na podlagi vaše prijave na spletni strani www.iusinfo.si, našega zakonitega interesa, sklenjenega naročniškega razmerja ali drugega razmerja, za katerega veljajo splošni pogoji družbe, ali izrecne privolitve. V kolikor Tednika ne želite prejemati, se lahko odjavite s seznama prejemnikov.