c S
 
Tedensko obvestilo o pravnih novostih
 
 
Julij 2023, številka 30 / letnik XXI.
 
Eius est nolle, qui potest velle.
Noče tisti, ki lahko hoče (tj. tisti, ki bi lahko hotel).
 
     

 

Novosti

NOVOSTI

     
 
>> Ko sodniki obmolknejo
Na površje pravniškega diskurza je v zadnjem času izbilo vprašanje, ki se je še nedolgo nazaj zdelo nesmiselno in brezzvezno. Nesmiselno zaradi lahkote odgovora nanj, brezzvezno zaradi njegove praktične redundantnosti. To je vprašanje, ali lahko sodnik odkloni odločanje o zadevi - ne samo meritorno, ampak vsakršno odločanje.



Na prvi pogled je odgovor samoumevno lahek - jasno, sodnik nikoli ne more odreči obravnavanja zadeve, glasovanja in odločanja, sodnik nikoli ne more ignorirati zadeve, ki jo ima na svoji mizi.

 
 
 
 
 
V DANAŠNJEM TEDNIKU:
     
› Novosti
› Aktualno
› Izbrano iz sodne prakse
› Pregled slovenske zakonodaje
› Strokovni članki
› IUS kolumna
› Novi zakoni
› Dobro je vedeti
     
    NE SPREGLEJTE
Šesto poročilo o izvajanju Okvirne konvencije za varstvo narodnih manjšin v Sloveniji
 
     

 

AKTUALNO

AKTUALNO - POMEMBNEJŠE PRAVNE NOVICE TEGA TEDNA

     
 
>> Veljati sta začeli novela zakona o odškodnini žrtvam kaznivih dejanj in novela zakona o nadzoru državne meje
Veljati je začela novela > zakona o odškodnini žrtvam kaznivih dejanj, ki pravico do odškodnin žrtvam kaznivih dejanj širi tudi na državljane tretjih držav. Veljati je začela tudi novela > zakona o nadzoru državne meje, ki glede izplačila odškodnin izenačuje lastnike obmejnih zemljišč in ustvarja pravno podlago za izplačilo odškodnin lastnikom zemljišč, ki so jih prečkale tehnične ovire.
>> Poslanci so po vetu znova potrdili zakon o dolgotrajni oskrbi
Poslanci so po izglasovanem odložilnem vetu državnega sveta na izredni seji znova potrdili zakon o dolgotrajni oskrbi. >> Več
 
 
 
     

 

IZBRANO_IZ_SODNE_PRAKSE

IZBRANO IZ SODNE PRAKSE

     
 
>> Poenostavljena prisilna poravnava
V primeru prisilne poravnave upnik judikatne terjatve, ki je vključena v seznam ugotovljenih terjatev, pridobi izvršilni naslov, ki pa »jemlje« moč izvršilnega naslova prvemu, prej izdanemu. Drugačna razlaga bi privedla do situacije, da bi upnik zaradi postopka prisilne poravnave dobil nov (dodaten) izvršilni naslov in tako zoper že tako insolventnega dolžnika razpolagal z dvema izvršilnima naslovoma za isto terjatev. Mora pa v primeru ugovora dolžnika sodišče presoditi, ali je terjatev (delno) prenehala in ali to (delno) preprečuje izvršbo.

 
 
 
     

 

PREGLED SLOVENSKE ZAKONODAJE

PREGLED SLOVENSKE ZAKONODAJE - MED NAJPOMEMBNEJŠIMI IZPOSTAVLJAMO

     
 
>> Stavkovni sporazum med Vlado RS in Visokošolskim sindikatom Slovenije
Po večmesečnih pogajanjih sta stavkovni sporazum med Vlado Republike Slovenije in Visokošolskim sindikatom Slovenije glede vseh neplačnih zahtev podpisala minister za visoko šolstvo, znanost in inovacije dr. Igor Papič in predsednik Visokošolskega sindikata Slovenije dr. Gorazd Kovačič. >> Več
 
 
>> Drugi novi predpisi: UL št. 79 - 80
 
     

 

STROKOVNI ČLANKI

STROKOVNI ČLANKI - IZBOR TEDNA

     
 
 
Martin Hrup, Gregor Pečaver:
Problemi subsidiarne uporabe ZUP v pravu EU
 
Maša Kočivnik, dr. Miha Šepec:
Znižanje starostne meje za kazensko odgovornost
 
 
 
 
     

 

IUS KOLUMNA

IUS KOLUMNA

     
             
      Študentu prava na pot    

dr. Sara Ahlin Doljak
   
Fakulteta ne sme pozabiti, da mora biti njen diplomant predvsem človek v najboljšem pomenu besede in da bo prišla strokovnost ob tej predpostavki bolj ali manj sama po sebi. Za pravnike je poglavitno, da znamo reševati probleme, da nam abstraktno mišljenje in nazorno izražanje ne delata težav, da imamo visoko raven splošne razgledanosti ter precejšnjo mero zdrave pameti in objektivnosti. Ko se odločate za poklic, dragi maturanti, prisluhnite notranjemu glasu in uporabite znanja, na katerih gradite. Če bi še enkrat imela možnost izbire, bi izbrala isto - študirala bi pravo.
   
     
   
 
 
>> Vabljeni h komentiranju vsebine pod besedilom kolumne!
 
 
     

 

NOVI ZAKONI

NOVI ZAKONI - OBJAVLJENI, A ŠE NE VELJAJO

     
 
Začetek veljavnosti ali uporabe
 
Povezava na bodočo verzijo zakona:
 
 
1. avgust 2023 Zakon o zdravstveni dejavnosti (ZZDej) 
 
 
 
>> Za dnevno obveščanje o novostih s področij, ki vas posebej zanimajo, se lahko naročite na storitve IUS Alert, Zakonodajna sled ali Pravni kliping.
 
 
     

 

DOBRO_JE_VEDETI

DOBRO JE VEDETI

     
 
>> Priporočite Tednik IUS-INFO
Na povezavi lahko tudi svojim prijateljem in sodelavcem omogočite brezplačno prejemanje Tednika IUS-INFO, ki vsak četrtek vsebuje vse pomembne informacije o novih in spremenjenih predpisih, sodni praksi, aktualnem pravnem in političnem dogajanju v Sloveniji in EU ter novih strokovnih vsebinah na portalu IUS-INFO.

 
© 1989-2023 LEXPERA d.o.o. Vse pravice pridržane

Tednik ste prejeli skladno z 226. členom Zakona o elektronskih komunikacijah (ZEKom-2) in zakonodajo na področju varstva podatkov, in sicer na podlagi vaše prijave na spletni strani www.iusinfo.si, našega zakonitega interesa, sklenjenega naročniškega razmerja ali drugega razmerja, za katerega veljajo splošni pogoji družbe, ali izrecne privolitve. V kolikor Tednika ne želite prejemati, se lahko odjavite s seznama prejemnikov.