c S

Strateški svet za preprečevanje sovražnega govora izdal 57 priporočil vladi

20.07.2023 08:00 Strateški svet za preprečevanje sovražnega govora je izdal 57 priporočil vladi za obvladovanje sovražnega govora. Priporočila se nanašajo na področja šolstva, preventive, spleta, medijev in kaznovalno-pravnega odziva.

Strateški svet ni želel biti moralno razsodišče, ki komentira posamezne primere, je na novinarski konferenci v uvodu dejala predsednica sveta Nika Kovač. "Želeli smo pripraviti sklop sistemskih priporočil, ki gradijo družbo, v kateri lahko vsak posameznik in posameznica uresniči svoj potencial," je dodala.

Urgentna točka za ravnatelje

Nika Kovač je predstavila priporočila na področju šolstva. Kot glavno je poudarila urgentno točko, kamor se lahko ravnatelji obrnejo v primerih sovražnega govora in nasilja na samih šolah, prav tako priporočajo krepitev šolskih svetovalnih delavcev. Nasilje na družbenih omrežjih naj se obravnava tudi v šolskem prostoru, priporočajo.

Pri preventivi priporočajo ustvarjanje nediskriminatornega delovnega okolja, birokratsko razbremenitev centrov za socialno delo ter kadrovsko popolnitev centrov za duševno zdravje otrok, je dodala.

>> Več: Strateški svet za preprečevanje sovražnega govora izdal 57 priporočil vladi