c S
 
Tedensko obvestilo o pravnih novostih
 
 
April 2023, številka 16 / letnik XXI.
 
A iure nemo recedere praesumitur.
Za nikogar se ne domneva, da se je svoji pravici odpovedal.
 
     

 

Novosti

NOVOSTI

     
 
>> O pričakovanju zasebnosti na posameznikovih smeteh
Ob vse večjih poudarkih evropskega prava na varovanju ustavnopravne pravice do zasebnosti se evropski pravni prostor presenetljivo nikoli ni soočal s problematiko zasebnosti, ki jo (lahko) posameznik pričakuje na zavrženih smeteh.



Pri teorijah in obširni sodni praksi o tem, kaj vse o posamezniku lahko izdajo lokacijski podatki, prometni podatki ob uporabi spleta in prekomerno zbiranje osebnih podatkov, je smiselno primerljiva in očitno pozabljena količina informacij, ki jih o posamezniku izda ena sama vreča njegovih smeti.

 
 
 
 
 
V DANAŠNJEM TEDNIKU:
     
› Novosti
› Aktualno
› Izbrano iz sodne prakse
› Pregled slovenske zakonodaje
› Strokovni članki
› IUS kolumna
› Dobro je vedeti
     
    NE SPREGLEJTE
Skupno poročilo o delu državnih tožilstev za leto 2022
 
     

 

AKTUALNO

AKTUALNO - POMEMBNEJŠE PRAVNE NOVICE TEGA TEDNA

     
 
>> Državni zbor sprejel Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o upravnem sporu
Poslanci Državnega zbora so z 61-imi glasovi za sprejeli Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o upravnem sporu. Cilj predlaganih rešitev je, da se s čim manj spremenjenimi kapacitetami sodnega sistema poveča učinkovitost delovanja in odločanja v upravnem sporu. DZ je po vetu zakona o tujcih drugič podprl novelo zakona o tujcih.
>> Ali vaše spletišče izpolnjuje zahteve glede dostopnosti?
Inšpektorat za informacijsko družbo je pretekli teden zavezancem po Zakonu o dostopnosti spletišč in mobilnih aplikacij poslal obvestilo o zakonski obveznosti glede spletnih objav na njihovem spletišču s pozivom k izjasnitvi ali njihovo spletišče izpolnjuje zahteve glede dostopnosti.
 
 
 
     

 

IZBRANO_IZ_SODNE_PRAKSE

IZBRANO IZ SODNE PRAKSE

     
 
>> Začasni skrbnik zapuščine
Zapuščinsko sodišče v primerih, predvidenih v 131. členu > Zakona o dedovanju (ZD), postavi začasnega skrbnika zapuščine, ki v imenu dedičev toži ali je tožen, da izterjuje terjatve in izplačuje dolgove ter sploh zastopa dediče. Iz namena instituta skrbnika zapuščine izhaja, da naj bi to nalogo opravljala oseba, ki bo nepristransko zastopala vse dediče.

 
 
 
     

 

PREGLED SLOVENSKE ZAKONODAJE

PREGLED SLOVENSKE ZAKONODAJE - MED NAJPOMEMBNEJŠIMI IZPOSTAVLJAMO

     
 
>> Uredba o določitvi najvišje cene premije dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja
Najvišja dovoljena mesečna premija dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja znaša 35,67 eura in velja za zavarovalnice, ki v Republiki Sloveniji izvajajo dopolnilno zdravstveno zavarovanje v skladu z 61. in 62.b členom Zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju. Storitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja je bila dodana v Uredbo o listi blaga in storitev, za katere se uporabljajo ukrepi kontrole cen (primerjalnik).
 
 
>> Drugi novi predpisi: UL št. 43 - 45
 
     

 

STROKOVNI ČLANKI

STROKOVNI ČLANKI - IZBOR TEDNA

     
 
 
 
 
 
 
 
     

 

IUS KOLUMNA

IUS KOLUMNA

     
             
      Izločitev ustavnega sodnika    

prof. dr. Miro Cerar
   
V omenjeni zadevi ustavne presoje novele ZRTVS-1B je Ustavno sodišče zamudilo priložnost, da vprašanje izločitve ustavnih sodnikov dokončno in ustrezno razčisti že v začetni fazi obravnavanja te zadeve. V tem pogledu je zagotovo modro in korektno ravnal ustavni sodnik Rok Čeferin, ki je svojo izločitev predlagal že ob začetku ukvarjanja z navedeno zadevo, pri čemer je kot razlog izločitve navedel konflikt interesov, saj odvetniška pisarna Čeferin, katere ustanovitelj je, sodeluje z RTVS. Ustavno sodišče ga je tako že januarja letos izločilo iz odločanja o tej zadevi.
   
     
   
 
 
>> Vabljeni h komentiranju vsebine pod besedilom kolumne!
 
 
     

 

DOBRO_JE_VEDETI

DOBRO JE VEDETI

     
 
>> Priporočite Tednik IUS-INFO
Na povezavi lahko tudi svojim prijateljem in sodelavcem omogočite brezplačno prejemanje Tednika IUS-INFO, ki vsak četrtek vsebuje vse pomembne informacije o novih in spremenjenih predpisih, sodni praksi, aktualnem pravnem in političnem dogajanju v Sloveniji in EU ter novih strokovnih vsebinah na portalu IUS-INFO.

 
© 1989-2023 LEXPERA d.o.o. Vse pravice pridržane

Tednik ste prejeli skladno z 226. členom Zakona o elektronskih komunikacijah (ZEKom-2) in zakonodajo na področju varstva podatkov, in sicer na podlagi vaše prijave na spletni strani www.iusinfo.si, našega zakonitega interesa, sklenjenega naročniškega razmerja ali drugega razmerja, za katerega veljajo splošni pogoji družbe, ali izrecne privolitve. V kolikor Tednika ne želite prejemati, se lahko odjavite s seznama prejemnikov.