c S

Po štirih letih spet sklenjena kolektivna pogodba za obrt in podjetništvo

19.04.2023 17:18 Združenje delodajalcev obrti in podjetnikov Slovenije in Sindikat obrti in podjetništva Slovenije sta marca sklenila novo kolektivno pogodbo za obrt in podjetništvo, potem ko je osnovna pogodba prenehala veljati konec 2018.

Ob izrazih zadovoljstva z dogovorjenim so oboji socialni partnerji državo pozvali k ukrepom za razbremenitev plač. Na novo sklenjena pogodba, ki bo začela veljati s 1. majem, je naslednica najstarejše kolektivne pogodbe za zasebni sektor v državi, ki je bila sklenjena ob koncu 1971 in je s spremembami veljala vse do konca leta 2018.

Pogodba pokriva delodajalce, člane združenja, in delavce pri njih, ob tem pa tudi agencijske delavce in študente ter dijake, ki opravljajo delo pri omenjenih delodajalcih. Po pojasnilih Združenja delodajalcev obrti in podjetnikov Slovenije (ZDOPS) pokriva 43 gospodarskih dejavnosti t. i. malega gospodarstva, v katerih je po ocenah zaposlenih 140.000 oseb.

Med temi dejavnostmi so npr. vse od kovinarjev, gradbincev, avtoserviserjev, avtoličarjev in kleparjev, prek gostinstva in turizma do frizerjev, cvetličarjev, kozmetikov, slikopleskarjev in kamnosekov.


>> Več: Po štirih letih spet sklenjena kolektivna pogodba za obrt in podjetništvo