c S
 
Tedensko obvestilo o pravnih novostih
 
 
 
 
September 2021, številka 35 / letnik XIX.
 
Nulla est maior probatio quam evidentia rei.
Noben dokaz ni boljši, kot je očitnost stvari.
 
     

 

Novosti

NOVOSTI

     
 
>> Ali lahko ustavna demokracija degenerira v nov tip "dvojne države"?
Ali lahko ustavna demokracija degenerira v nov tip "dvojne države" - namreč države, v kateri poleg "države norm" sobiva tudi "država ukrepov", ki se izvajajo mimo norm ali proti njim, a država norm to tako ali drugače ignorira ali dopušča? Za nekdanjo, "navadno" demokracijo to vprašanje niti ni tako pomembno - tam lahko večina nezaželeni manjšini ali posameznikom že po pravni poti omeji pravice, kolikor hoče, in se izvajanju ukrepov zoper njih mimo norm lahko na ta način izogne. Če jih kljub temu izvaja, lahko seveda postane diktatura ali degenerira v nekaj vmes.Do hlinjenja pripadnosti pravni državi kot koristnega ravnanja za oblast bi gotovo lahko prišlo še v kakšnem drugem prehodnem času, ne le v času med začetnim obdobjem utrjevanja diktature. Morda tudi v času prehajanja med liberalno in iliberalno demokracijo, če na primer pomislimo na možnost, da bi se pri nas trend približevanja sedanjim madžarskim in poljskim vzgledom okrepil in utrdil. No, pa niti ni treba iti z mislimi tako daleč. Do hlinjenja pripadnosti pravni državi lahko pride - in gotovo prihaja - tudi takrat, ko ne pravna država ne demokracija neposredno sploh še nista ogroženi, le spoštovanje vseh njunih pravil kdaj komu ni v interesu.

 
 
 
 
 
V DANAŠNJEM TEDNIKU:
     
› Novosti
› Aktualno
› Pregled slovenske zakonodaje
› IUS kolumna
› Strokovni članki
› Izbrano iz sodne prakse
› Novi zakoni
› Dobro je vedeti
     
    NE SPREGLEJTE
Pregled vseh covidnih ukrepov
 
     

 

AKTUALNO

AKTUALNO - POMEMBNEJŠE PRAVNE NOVICE TEGA TEDNA

     
 
>> Odsotnost z dela in višina nadomestila
Z Zakonom o nujnih ukrepih na področju zdravstva (ZNUPZ) se je v obdobju od 1. julija 2021 do 31. decembra 2021 uredil interventni ukrep nadomestila plač delavcem zaradi karantene na domu ali nemožnosti opravljanja dela zaradi višje sile zaradi obveznosti varstva, ustavitve javnega prevoza ali zaprtja mej. Višina nadomestila plače delavca, ki zaradi karantene na domu ne more opravljati dela, je v ZNUPZ različno določena glede na razlog oz. okoliščine, zaradi katerih je bil delavec v karanteni na domu.
>> Globe za nedostojno vedenje do najvišjih predstavnikov države
Vlada RS soglaša s predlogi amandmajev k predlogu novele Zakona o varstvu javnega reda in miru, ki jih je pripravilo Ministrstvo za notranje zadeve in s katerimi se sledi tudi pripombam Zakonodajno-pravne službe državnega zbora. Za nedostojno vedenje do najvišjih predstavnikov države, poslancev DZ-ja, ustavnih ali vrhovnih sodnikov notranje ministrstvo predlaga globo od 500 do 1000 evrov.
>> Postopki dovoljevanja posegov v okolje enotno na MOP
Zaradi zagotavljanja večje strokovnosti in učinkovitosti poslovanja se s 1. septembrom vsebine in upravni postopki, predhodni postopek v zvezi s presojo vplivov na okolje, postopek presoje vplivov na okolje, okoljevarstvena dovoljenja (OVD), naravovarstvena soglasja prenašajo iz Agencije RS za okolje na Ministrstvo za okolje in prostor (MOP).
 
 
 
     

 

PREGLED SLOVENSKE ZAKONODAJE

PREGLED SLOVENSKE ZAKONODAJE - MED NAJPOMEMBNEJŠIMI IZPOSTAVLJAMO

     
 
>> Spremembe in dopolnitve protikoronskih odlokov
Vlada je do 5. septembra podaljšala veljavnost odlokov za zajezitev in obvladovanje nalezljive bolezni covid-19 in sprejela nekaj manjših sprememb in dopolnitev, tako je med drugim povečala število izjem, ki lahko vstopajo v RS brez izpolnjenega pogoja PCT in karantene, ter razširila izpolnjevanje pogoja PCT tudi na udeležence športne rekreacije v zaprtih prostorih. Od 11. septembra bo veljalo, da se polno cepljenje s cepivom AstraZenece tudi izkazuje z dokazilom o drugem odmerku cepiva. >> Več
>> Sklep o izvajanju vzgojno-izobraževalnega dela na daljavo
Sklep, ki je začel veljati 1. septembra, opredeljuje, v katerih primerih se izobraževanje izvaja na daljavo. Pouk se začne izvajati na daljavo tudi v primeru, ko pristojni inšpektorat ugotovi, da zavod ne izpolnjuje predpisanih ukrepov za preprečevanje širjenja COVID-19. >> Več
>> Spremembe Uredbe o izvajanju presejalnih programov za zgodnje odkrivanje okužb z virusom SARS-CoV-2
Spremembe, ki so v veljavi od 28. avgusta, v presejalne programe za zgodnje odkrivanje okužb z virusom SARS-CoV-2 vključujejo še osebne asistente, ki delo opravljajo pri izvajalcih osebne asistence, in poklicne gasilce. >> Več
 
 
>> Drugi novi predpisi: UL št. 135 do 139
 
     

 

IUS KOLUMNA

IUS KOLUMNA

     
             
      Tranzicijska pravičnost in sobivanje    

prof. dr. Jernej Letnar Černič
   
Tranzicijska pravičnost označuje prehod iz nedemokratičnega in totalitarnega v nov demokratičen sistem, ki temelji na varstvu človekovega dostojanstva in uresničevanju vladavine prava. Vključuje ukrepe tako povračilne (retributivne) kot tudi obnovitvene (restorativne) pravičnosti. Povračilno pravičnost, ki vključuje uveljavljanje individualne kazenske odgovornosti domnevnih storilcev, nismo v slovenski družbi nikoli uresničili. Nihče ni in ne bo odgovarjal za izven sodna hudodelstva zoper človečnost zoper deset tisoče žrtev po drugi svetovni vojni. Slovensko pravosodje ni želelo oziroma ni bilo zmožno pošteno, neodvisno in učinkovito preganjati domnevnih storilcev hudodelstev.
   
     
   
 
 
>> Vabljeni h komentiranju vsebine pod besedilom kolumne.
 
     

 

STROKOVNI ČLANKI

STROKOVNI ČLANKI - IZBOR TEDNA

     
 
 
 
 
 
 
 
     

 

IZBRANO_IZ_SODNE_PRAKSE

IZBRANO IZ SODNE PRAKSE

     
 
>> Uporaba službenega vozila v zasebne namene
Obdolženka si ni sama podpisovala potnih nalogov, ampak je to počela direktorica. Vožnje iz službe v fitnes so bile opravljene na podlagi odredbe direktorice, kar je slednja v svoji izpovedbi tudi dopustila. Navsezadnje pa direktoričino (in ne obdolženkino) odrejanje voženj dodatno izhaja tudi iz poročil o porabi goriva, prevoženih kilometrih in zasedenosti vozil, kar utrjuje pravilne zaključke sodišča prve stopnje. Za preostale pritožbene navedbe, vezane na vožnjo v drug kraj zaradi pozabljenega računalnika, kot je to za eno od voženj pojasnila obdolženka, pa pritožbeno sodišče ugotavlja, da gre zgolj za lastno dokazno oceno oziroma sklepanje okrajne državne tožilke, ki nima podlage v dokaznem gradivu.

 
 
 
     

 

NOVI ZAKONI

NOVI ZAKONI - OBJAVLJENI, A ŠE NE VELJAJO

     
 
 
>> Za dnevno obveščanje o novostih s področij, ki vas posebej zanimajo, se lahko naročite na storitve IUS Alert, Zakonodajna sled ali Pravni kliping.
 
 
     

 

DOBRO_JE_VEDETI

DOBRO JE VEDETI

     
 
>> Priporočite Tednik IUS-INFO
Na povezavi lahko tudi svojim prijateljem in sodelavcem omogočite brezplačno prejemanje Tednika IUS-INFO, ki vsak četrtek vsebuje vse pomembne informacije o novih in spremenjenih predpisih, sodni praksi, aktualnem pravnem in političnem dogajanju v Sloveniji in EU ter novih vsebinah na portalu IUS-INFO.

 
© 1989-2021 LEXPERA d.o.o. Vse pravice pridržane

Tednik ste prejeli skladno s 158. členom Zakona o elektronskih komunikacijah (ZEKom-1) in zakonodajo na področju varstva podatkov, in sicer na podlagi vaše prijave na spletni strani www.iusinfo.si, našega zakonitega interesa, sklenjenega naročniškega razmerja ali drugega razmerja, za katerega veljajo splošni pogoji družbe, ali izrecne privolitve. V kolikor Tednika ne želite prejemati, se lahko odjavite s seznama prejemnikov.