c S
 
Tedensko obvestilo o pravnih novostih
 
 
 
 
Julij 2021, številka 27 / letnik XIX.
 
Diei adiectio pro reo est.
Pristavitev roka je v prid dolžniku.
 
     

 

Novosti

NOVOSTI

     
 
>> Najemna razmerja poslovnih stavb in poslovnih prostorov po razveljavitvi ZPSPP
19. junija 2021 je začel veljati Zakon o spremembah in dopolnitvah Stanovanjskega zakona (SZ-1E). Poleg ostalih določb, ki posegajo v siceršnje področje urejanja zakona, SZ-1E med prehodnimi določbami vsebuje 52. člen, ki je neposredno in bistveno posegel tudi na področje poslovnih najemov.
Z dnem uveljavitve SZ-1E je namreč v celoti prenehal veljati Zakon o poslovnih stavbah in poslovnih prostorih (ZPSPP); ta se bo še naprej uporabljal le za pogodbe, sklenjene na njegovi podlagi pred uveljavitvijo SZ-1E.

 
 
 
 
 
V DANAŠNJEM TEDNIKU:
     
› Novosti
› Aktualno
› Pregled slovenske zakonodaje
› IUS kolumna
› Strokovni članki
› Izbrano iz sodne prakse
› Novi zakoni
› Dobro je vedeti
     
    NE SPREGLEJTE
Pregled vseh covidnih ukrepov
 
     

 

AKTUALNO

AKTUALNO - POMEMBNEJŠE PRAVNE NOVICE TEGA TEDNA

     
 
>> DZ sprejel interventni zakon
DZ je potrdil zakon o ukrepih za pomoč gospodarstvu, predvsem turistični panogi, ki skupaj prinaša 243,5 milijona evrov pomoči. Za celotno gospodarstvo se podaljšuje subvencioniranje skrajšanega delovnega časa, vsi prebivalci pa bodo prejeli nove bone.
 
 
 
     

 

PREGLED SLOVENSKE ZAKONODAJE

PREGLED SLOVENSKE ZAKONODAJE - MED NAJPOMEMBNEJŠIMI IZPOSTAVLJAMO

     
 
>> Ureditev ZKP po avtentični razlagi o instrukcijskem roku glede hrambe dokazov po prisluhih neustavna
Ustavno sodišče je v oceni ustavnosti določb zakona o kazenskem postopku (ZKP), ki napotujeta k uničenju izsledkov prikritih preiskovalnih ukrepov, če v dveh letih od njihove izvedbe ne pride do kazenskega pregona, odločilo, da sta bili določbi, kot ju je razlagala avtentična razlaga DZ, v neskladju z ustavo. Ustavni sodniki so poudarili, da sicer zakonska ureditev zbiranja in hrambe dokazov ne sme biti tako restriktivna, da bi nesorazmerno ovirala kazenski pregon in s tem posegla v pravico drugih do varnosti.
 
 
>> Drugi novi predpisi: UL št. 104 do 106
 
     

 

IUS KOLUMNA

IUS KOLUMNA

     
             
      Ob referendumu o noveli Zakona o vodah    

mag. Martin Jančar
   
Gre v bistvu za širšo problematiko, za katero se mi zdi, da je povezana s splošnim slovenskim dojemanjem državne oblasti. Ta je v naši folklori tako ali tako kategorija, ki obstaja nekje zunaj nas, tam zgoraj in se ji je najbolje izogibati ali pa celo prenašati okoli (to se sploh zdi del nacionalne psihologije). Od plačila davkov do spoštovanja takšnih ali drugačnih predpisov, vse je bolj iskanje tega, kako nekako najti „luknjo“ ali nek obvod, ki bi nadležnosti, ki izvirajo iz prisilnih ureditev, odstranil. Nenazadnje je celo splošni pogled na pravno znanost in učenje prava takšen, da se pravniki učijo predvsem iskati „luknje v zakonu“ in da je uspešen npr. odvetnik tisti, ki mu to najbolj uspeva.
   
     
   
 
 
>> Vabljeni h komentiranju vsebine pod besedilom kolumne.
 
     

 

STROKOVNI ČLANKI

STROKOVNI ČLANKI - IZBOR TEDNA

     
 
 
 
Ilona Osrajnik, Nina Berglez, Urška Kokot, Živa Šuta:
Vpliv pandemije covida-19 na pacientovo pravico dostopa do zdravstvenih storitev
 
 
 
 
     

 

IZBRANO_IZ_SODNE_PRAKSE

IZBRANO IZ SODNE PRAKSE

     
 
>> Pooblastilo po zaposlitvi
Osebe, ki na podlagi pogodbe z gospodarsko družbo ali samostojnim podjetnikom posameznikom opravljajo tako delo, da je z njimi zvezano sklepanje ali izpolnjevanje določenih pogodb, imajo s tem pravico skleniti in izpolniti take pogodbe.

 
 
 
     

 

NOVI ZAKONI

NOVI ZAKONI - OBJAVLJENI, A ŠE NE VELJAJO

     
 
 
>> Za dnevno obveščanje o novostih s področij, ki vas posebej zanimajo, se lahko naročite na storitve IUS Alert, Zakonodajna sled ali Pravni kliping.
 
 
     

 

DOBRO_JE_VEDETI

DOBRO JE VEDETI

     
 
>> Priporočite Tednik IUS-INFO
Na povezavi lahko tudi svojim prijateljem in sodelavcem omogočite brezplačno prejemanje Tednika IUS-INFO, ki vsak četrtek vsebuje vse pomembne informacije o novih in spremenjenih predpisih, sodni praksi, aktualnem pravnem in političnem dogajanju v Sloveniji in EU ter novih vsebinah na portalu IUS-INFO.

 
© 1989-2021 LEXPERA d.o.o. Vse pravice pridržane

Tednik ste prejeli skladno s 158. členom Zakona o elektronskih komunikacijah (ZEKom-1) in zakonodajo na področju varstva podatkov, in sicer na podlagi vaše prijave na spletni strani www.iusinfo.si, našega zakonitega interesa, sklenjenega naročniškega razmerja ali drugega razmerja, za katerega veljajo splošni pogoji družbe, ali izrecne privolitve. V kolikor Tednika ne želite prejemati, se lahko odjavite s seznama prejemnikov.