c S
 
Tedensko obvestilo o pravnih novostih
 
 
 
 
September 2016, številka 35 / letnik XIV.
 
Res inter alios acta alteri non nocet.
Kar eni sklenejo, drugim ne škoduje.
 
     

 

Novosti

NOVOSTI

     
 
>> Novela ZKP z zmanjševanjem sodne preiskave
Ministrstvo za pravosodje je v medresorsko usklajevanje poslalo novelo zakona o kazenskem postopku, ki se tokrat spreminja že štirinajstič. Z njo naj bi med drugim uvedli zakonsko podlago za uporabo t. i. IMSI lovilca ter stopili korak h krnitvi sodne preiskave. Tožilcem in policiji naj bi podelili možnost zaslišanja priče v predkazenskem postopku. Ministrstvo predlaga tudi, da bi imeli vrhovni sodniki možnost pisanja ločenih mnenj, s tem bi se po njihovem mnenju krepilo transparentnost in zaupanje v pravno državo. Kazenske oddelke prvostopenjskih sodišč pa nameravajo obvezati, da se predobravnavni narok razpiše najkasneje dva meseca po pravnomočnosti obtožnice. Sodišče bo imelo tudi pristojnost preverjati upravičenost obdolženčevega izostanka z obravnave. Predvidena je tudi prepoved sankcioniranja domnevnega storilca in njegovega odvetnika ter tudi storilčevega ožjega sorodnika (tistega, ki ima možnost odreči se pričanju), če odklonijo izročitev zahtevanih predmetov, spisov ali podatkov. Določa se tudi sodni nadzor nad preiskavami in zasegi, ki posegajo v to sfero varstva tajnost.

 
 
V DANAŠNJEM TEDNIKU:
     
› Novosti
› Aktualno
› IUS kolumna
› Pregled slovenske zakonodaje
› Novi zakoni
› Evropska unija
› Strokovni članki
› IUS-INFO čistopisi
› Dobro je vedeti
     
    NE SPREGLEJTE
V veljavi uskladitev najnižje bruto urne postavke za opravljeno uro začasnih in občasnih del (min. 4,53 evra).
 
     

 

AKTUALNO

AKTUALNO - POMEMBNEJŠE PRAVNE NOVICE TEGA TEDNA

     
 
>> Izteka se javna razprava o predlogu družinskega zakonika
Javna razprava o predlogu družinskega zakonika, ki se je začela konec maja in so jo konec julija podaljšali še za mesec dni, se danes končuje. Z zakonikom naj bi izboljšali ureditev družinsko-pravnega področja glede na izkušnje, ki so se pokazale v praksi. Za odločanje o ukrepih za varstvo koristi otrok naj bi bila po novem zadolžena sodišča.

>> Ohranitev prepovedi telesnega kaznovanja otrok v družinskem zakoniku
Predlog družinskega zakonika je korak v pravo smer, a je nekatera področja treba nadgraditi, so se strinjali udeleženci okrogle mize Zveze prijateljev mladine Slovenije. Ob tem so se zavzeli, da bi prepoved telesnega kaznovanja otrok ostala v zakoniku, tudi če je takšen ukrep predviden tudi v noveli zakona o preprečevanju nasilja v družini.

>> Zbiranje podpisov pod dve referendumski pobudi
Začel je teči petintridesetdnevni rok za zbiranje podpisov za razpis dveh referendumov, katerih pobudnik je Sindikat delavcev migrantov. Prav tako je danes začel teči šestdesetdnevni rok, v katerem je mogoče prispevati podpise za vložitev sprememb zakona o zakonski zvezi, ki jih predlaga Gibanje za otroke in družine.

>> Delodajalci za večjo fleksibilnost pri odpovedih
Udeleženci dneva delodajalcev, ki ga je organizirala Gospodarska zbornica Slovenije (GZS), so kot eno najbolj potrebnih sprememb delovnopravne zakonodaje izpostavili fleksibilizacijo odpovedi pogodbe o zaposlitvi. Ta je sicer predmet vladnega dokumenta Za dostojno delo, ki med novimi razlogi za redno odpoved predlaga porušeno zaupanje med delodajalci in delavci, zaradi česar so v sindikalnih organizacijah že napovedali stavke, pa tudi referendum, če pristojno ministrstvo predloga ne umakne.

>> Zadeva Istrabenz
Odvetniki obtoženih v zadevi Istrabenz so na ljubljanskem okrožnem sodišču v torek začeli s sklepnimi besedami, ki jih bodo končali v petek, ko bodo na vrsto prišli obtoženi. Senat bo sodbo Igorju Bavčarju, Nastji in Kristjanu Sušinskemu po napovedih izrekel v ponedeljek. Tožilec za vse tri predlaga zaporne kazni, najdaljšo, sedemletno za Bavčarja.

>> Zadeva Krašovec
Komisija za etiko in integriteto pri sodnem svetu je izdala mnenje, da je generalni sekretar vlade Darko Krašovec, ki mu trenutno miruje sodniška funkcija, z zahtevo po izločitvi vseh sodnikov in sodstva v državi jemal ugled in dostojanstvo sodstva. To pa po mnenju komisije ni v skladu z načeli kodeksa sodniške etike.

>> Cernic pravnomočno oproščen
Prvi primer terorizma, ki se je znašel v slovenskih sodnih dvoranah, je dobil pravnomočen zaključek. Višje sodišče je namreč zavrnilo pritožbe na oprostilno razsodbo koprskega sodišča v primeru Ivana Cernica. So pa mu višji sodniki potrdili zaporno kazen zaradi prodaje prepovedanih drog ter uporabe ponarejenih dokumentov.

>> Novomeški policisti nad gospodarski kriminal
Novomeški kriminalisti so v zadnjem obdobju zaključili več zahtevnih kriminalističnih preiskav in na pristojno tožilstvo podali kazenske ovadbe zaradi kaznivih dejanj s področja gospodarske kriminalitete. Kot so sporočili iz Policijske uprave Novo mesto, naj bi en osumljenec banko oškodoval za več kot 1,3 milijona evrov.

>> Javnim uslužbencem višje osnovne plače
S septembrom bo v javnem sektorju začela veljati plačna lestvica, kakršna je veljala do sredine leta 2013. Osnovne plače javnih uslužbencev in funkcionarjev se s tem vračajo na takratno raven, kar zanje pomeni višje osnovne plače. Najbolj se bo dvig poznal tistim v višjih plačnih razredih. Letos bo to državo stalo dodatnih 13 milijonov evrov.

>> V tekmi za generalnega sekretarja ZN Türk padel na osmo mesto
Portugalec Antonio Guterres je tudi po tretjem krogu poskusnih glasovanj za naslednjega generalnega sekretarja ZN v Varnostnem svetu dobil največ glasov podpore, slovenski kandidat Danilo Türk pa je po drugem mestu v prvem in četrtem mestu v drugem krogu sedaj padel na osmo mesto med desetimi kandidati, ki so še v igri.

 
 
 
     

 

IUS KOLUMNA

IUS KOLUMNA

     
             
      VI./92. Bodo otroci še lahko odnašali smeti?    

Vlasta Nussdorfer
   
Zakon, ki prepoveduje vse oblike telesnega kaznovanja otrok, velja v 49 državah po svetu. Pa ne le na pregovorno naprednem severu (na Švedskem od leta 1979, na Finskem od leta 1983, na Norveškem od leta 1987), temveč celo na Hrvaškem (od leta 1999) in v Avstriji (od leta 1989). Pri nas pa skoraj ne mine dan, da se ne bi kdo prav »pametno« spraševal, ali bo po novem otrok lahko odnesel smeti, ne da bi njegovim staršem očitali siljenje k čezmernemu delu. Ali smo res izgubili kompas in vso pamet? Kdo so ljudje, ki tako razmišljajo, in zakaj?
   
     
   
 
 
>> Vabljeni h kmentiranju vsebine pod besedilom kolumne.
 
     

 

PREGLED SLOVENSKE ZAKONODAJE

PREGLED SLOVENSKE ZAKONODAJE - MED NAJPOMEMBNEJŠIMI IZPOSTAVLJAMO

     
 
>> Izvajanje subvencioniranega prevoza
Pravilnik o izvajanju subvencioniranega prevoza, ki je začel veljati 27. avgusta, določa način in postopek izvajanja subvencioniranega prevoza, način obračunavanja in plačevanja subvencije, poročanje ter način vračila subvencije. Upravičenec mora pred prvim nakupom subvencionirane vozovnice v šolskem ali študijskem letu izvajalcu subvencioniranih prevozov predložiti popolno vlogo za izdajo subvencionirane vozovnice na obrazcu iz Priloge 1. Upravičenec lahko v šolskem oziroma študijskem letu predloži več vlog, in sicer:
    • kadar je v skladu s tretjim in četrtim odstavkom 114.b člena ZPCP-2 upravičen do subvencionirane mesečne vozovnice in subvencionirane vozovnice za deset voženj na mesec;
    • v primeru opravljanja praktičnega izobraževanja, ki je del izobraževalnega procesa, pod pogojem, da upravičenec predloži s strani vzgojno-izobraževalnega ali visokošolskega zavoda potrjen obrazec "Potrdilo o opravljanju praktičnega izobraževanja" iz Priloge 2;
    • v primeru, ko upravičenec na podlagi sklepa sodišča prebiva na različnih naslovih.

27. avgusta je začel veljati tudi Pravilnik o določanju cen subvencioniranega prevoza, ki določa način in metodologijo izračuna polne cene subvencionirane vozovnice in cene subvencionirane vozovnice, ki jo plača upravičenec, ter razrede oddaljenosti.

>> Dodeljevanje štipendij za deficitarne poklice
Pravilnik o dodeljevanju štipendij za deficitarne poklice, ki je stopil v veljavo 27. avgusta, podrobneje ureja dokazila, ki jih vlagatelj priloži vlogi za dodelitev štipendije za deficitarne poklice, način izračuna povprečne ocene, razvrstitev vlog in postopek v zvezi s spremembo izobraževalnega programa. Če je posebni pogoj javnega razpisa uspeh oziroma povprečna ocena, vlagatelj k vlogi za dodelitev štipendije priloži dokazilo o šolskem uspehu. Če prejete vloge vlagateljev, ki izpolnjujejo pogoje, presegajo skupno višino razpisanih sredstev, se vloge vlagateljev razvrstijo po razmejitvenih merilih, določenih v javnem razpisu, pri čemer se štipendija dodeli bolje uvrščenim vlagateljem do porabe sredstev.

>> Javni poziv sodnikom
Sodni svet je objavil javni poziv sodnikom k vložitvi kandidatur za vodstvena mesta: podpredsednika Upravnega sodišča RS, predsednika Okrajnega sodišča v Trbovljah, predsednika Okrajnega sodišča v Škofji Loki, predsednika Okrajnega sodišča v Lenartu in predsednika Okrajnega sodišča v Črnomlju. Kandidati morajo prijavi priložiti življenjepis z opisom svoje strokovne dejavnosti, šestletni strateški program dela sodišča in dokazila, ki izkazujejo izpolnjevanje pogojev iz 62. člena Zakona o sodiščih (ZS). Predložitev šestletnega strateškega programa dela sodišča ni obvezna za kandidate za podpredsednike sodišč. Rok za prijave je 25. september 2016.

 
 
>> Drugi novi predpisi: UL št. 56 in 57
 
     

 

NOVI ZAKONI

NOVI ZAKONI - OBJAVLJENI, A ŠE NE VELJAJO

     
 
     

 

EVROPSKA UNIJA

EVROPSKA UNIJA

     
 
>> Pogajanja o TTIP niso propadla
V luči številnih kritičnih izjav v zvezi s pogajanji o sporazumu TTIP med EU in ZDA je evropska komisarka za trgovino Cecilia Malmström v torek zatrdila, da pogajanja niso propadla in da cilj ostaja doseči dogovor še pred iztekom mandata sedanjega predsednika ZDA Baracka Obame. Iz Pariza pa so sporočili, da namerava francoska vlada v septembru Evropsko komisijo pozvati k ustavitvi pogajanj.

>> Applu naložili poplačilo 13 milijard evrov
Evropska komisija je ugotovila, da je bil ameriški tehnološki velikan Apple na Irskem deležen nezakonitih davčnih ugodnosti v vrednosti do 13 milijard evrov. Zato je podjetju naložila, da mora ta znesek skupaj z obrestmi vrniti Irski, je v Bruslju danes sporočila komisarka za konkurenco Margrethe Vestager. Apple in Dublin sta napovedala pritožbo.

>> Evropski komisar Oettinger dvomi v brexit
Evropski komisar iz Nemčije Günther Oettinger je danes izrazil dvom, da bo Velika Britanija dejansko izstopila iz EU. Domneva, da je referendumski izid zavezujoč, a bi se javno mnenje lahko spremenilo, če bi se v luči napovedanega izstopa občutno poslabšalo gospodarsko stanje Otoka. Britanska premierka Theresa May naj bi 50. člen lizbonske pogodbe aktivirala januarja prihodnje leto, a so nekateri britanski ministri opozorili, da bi država lahko ostala v EU vse do leta 2019, kar je leto dlje od prvotno načrtovanega.

>> Stopnja brezposelnosti
Po podatkih evropskega statističnega urada Eurostata je stopnja brezposelnosti v območju evra julija 2016 znašala 10,1 %, kar je enako kot mesec poprej in manj kot pred enim letom, ko je znašala 10,8 %. V celotni EU je brezposelnost julija letos znašala 8,6 %, kar je enako kot mesec poprej. Pred enim letom je znašala 9,4 %. Med članicami Unije so bile najnižje stopnje brezposelnosti julija 2016 zabeležene na Malti (3,9 %) ter na Češkem in v Nemčiji (obakrat 4,2 %), najvišje pa v Grčiji (23,5 % maja 2016) in Španiji (19,6 %). Na letni ravni se je stopnja brezposelnosti znižala v štiriindvajsetih državah članicah, v eni ostala nespremenjena, v treh pa se je povečala.

>> Sodna praksa Sodišča EU
Generalni pravobranilec na sodišču EU, P. Mengozzi je podal mnenje v združenih zadevah glede ureditve, ki začasno omejuje učinke določb o minimalni obrestni meri. Na podlagi direktive o nedovoljenih pogojih je podal mnenje, da je časovna omejitev učinkov ničnosti klavzul o minimalni obrestni meri, vključenih v posojilne pogodbe v Španiji, združljiva s pravom Unije. Direktiva za primere priznanja nepoštenosti pogodbene klavzule namreč ne določa enotne kazni, tako da se od držav članic ne zahteva, da določijo ničnost take klavzule z učinkom za nazaj. Po mnenju Mengozzija direktiva ne določa pogojev za omejitev učinkov odločb, s katerimi se ugotovi nepoštenost pogodbene klavzule, kar posledično pomeni, da to spada na področje urejanja nacionalne zakonodaje, pod pogojem, da se zagotovi spoštovanje načel enakovrednosti in učinkovitosti prava Unije.

 
 
 
     

 

STROKOVNI ČLANKI

STROKOVNI ČLANKI - IZBOR TEDNA

     
 
 
 
 
 
 
 
     

 

IUS-INFO ČISTOPISI

IUS-INFO ČISTOPISI

     
 
>> Ali uporabljate veljavno besedilo ZUP?
Besedilo Zakona o splošnem upravnem postopku (ZUP) je od objave leta 1999 doživelo kar 9 posegov. Vse spremembe, dopolnitve in razveljavitve členov so upoštevane samo v IUS-INFO prečiščenem besedilu ZUP.

V časovni lestvici je na voljo tudi vseh 10 verzij čistopisov tega zakonskega besedila, kakor se je spreminjalo od prve objave. V primerjalniku členov pa lahko še posebej natančno ugotavljate spremembe v samem besedilu - za primer si lahko ogledate primerjavo besedila 96.a člena ZUP (spremembe glede vročanja na naslovu za vročanje) pred in po zadnji noveli.

ZUP je vsebinsko povezan tudi z več kot 650 strokovnimi članki, več kot 7.000 judikati slovenskih sodišč (ustavno, vrhovno, višja, upravno) in več kot 2.380 judikati Sodišča EU ter 74 odločitvami državne revizijske komisije. Vse te povezave so dodane tudi ob posameznih členih, na katere se vsebinsko navezujejo.

>> Zagotovite si dostop do vseh vsebin portala IUS-INFO!

 
     

 

DOBRO_JE_VEDETI

DOBRO JE VEDETI

     
 
>> Priporočite Tednik IUS-INFO!
Na povezavi lahko tudi svojim prijateljem in sodelavcem omogočite brezplačno prejemanje Tednika IUS-INFO, ki vsak četrtek prinaša vse pomembne informacije o novih in spremenjenih predpisih, sodni praksi, aktualnem pravnem in političnem dogajanju v Sloveniji in EU ter novih vsebinah na portalu IUS-INFO.

 
© 1989-2016 IUS SOFTWARE d.o.o. Vse pravice pridržane

Sporočilo ste prejeli skladno s 158. členom Zakona o elektronskih komunikacijah na podlagi: vaše prijave na spletnih straneh www.findinfo.si ali www.iusinfo.si, vaše javne objave na spletu ali PIRS-u, v bazi GZS, izpolnjenega anketnega lista na prireditvah, sejmih, seminarjih in drugih podobnih dogodkih v organizaciji ali s sodelovanjem podjetja IUS SOFTWARE d.o.o. ali pa smo vam ga poslali v informacijo kot odgovor na vašo e-pošto. V kolikor tovrstnih sporočil ne želite prejemati, se lahko odjavite s seznama prejemnikov.