c S
 
Tedensko obvestilo o pravnih novostih
 
 
Avgust 2022, številka 33 / letnik XX.
 
Domus sua cuique est tutissimum refugium.
Lastna hiša je za vsakogar najvarnejše zavetje.
 
     

 

Novosti

NOVOSTI

     
 
>> Spremembe Stanovanjskega zakona - SZ-1E na rešetu prakse
Na XIV. Dnevih stvarnega in izvršilnega prava 8. in 9. junija 2022 v Portorožu so udeleženci v stanovanjski sekciji razpravljali o zadnjih spremembah Stanovanjskega zakona (SZ-1E), ki jih je Državni zbor RS sicer sprejel 26. maja 2021, začele pa so veljati 19. junija 2021. Posamezne njegove določbe pa so se oziroma se bodo začele uporabljati postopno v rokih, določenih v zakonu, tako da uporabniki še niso občutili vseh njegovih sprememb.



Dobro leto po njegovi uveljavitvi je nujno opozoriti na nekatere pomembnejše spremembe na področju upravljanja večstanovanjskih stavb, zlasti ker so minili tudi roki za izvedbo posameznih določil, kot je vodenje sredstev rezervnega sklada na fiduciarnem računu in nadzor njihove uporabe.

 
 
 
 
 
V DANAŠNJEM TEDNIKU:
     
› Novosti
› Aktualno
› Izbrano iz sodne prakse
› Pregled slovenske zakonodaje
› Strokovni članki
› IUS kolumna
› Novi zakoni
› Dobro je vedeti
     
    NE SPREGLEJTE
Pojasnila glede legalizacije objektov
 
     

 

AKTUALNO

AKTUALNO - POMEMBNEJŠE PRAVNE NOVICE TEGA TEDNA

     
 
>> DVK sprejela rokovnik volilnih opravil za predsedniške volitve
Državna volilna komisija je sprejela rokovnik za izvedbo volilnih opravil za predsedniške volitve, ki bodo 23. oktobra. Roki za volilna opravila bodo začeli teči v ponedeljek, 22. avgusta. Volivci bodo od tega dne lahko izrazili podporo posameznim kandidatom, mogoče bo tudi že vlaganje kandidatur. Morebitni drugi krog volitev bo 13. novembra.
 
 
 
     

 

IZBRANO_IZ_SODNE_PRAKSE

IZBRANO IZ SODNE PRAKSE

     
 
>> Plačilo stroškov postopka
V zadevi je višje sodišče poudarilo, da je posebnost ureditve stroškov kazenskega postopka iz 94. člena > Zakona o kazenskem postopku (ZKP) v tem, da jih mora ne glede na izid postopka povrniti tisti, ki jih je povzročil po svoji krivdi. Pogoj je izpolnjen, ko je med neupravičenim ravnanjem procesnega udeleženca in nastalimi stroški podana vzročna zveza.

 
 
 
     

 

PREGLED SLOVENSKE ZAKONODAJE

PREGLED SLOVENSKE ZAKONODAJE - MED NAJPOMEMBNEJŠIMI IZPOSTAVLJAMO

     
 
>> Spremembe pravilnika o izvrševanju zakona o matičnem registru (primerjalnik)
Od 27. avgusta se bosta osebi, ki sklepata zakonsko zvezo, lahko odločili, da bosta na listini namesto kot mož oziroma žena, glede na svoj spol, opredeljeni kot zakonca.
 
 
>> Drugi novi predpisi: UL št. 108 - 109
 
     

 

STROKOVNI ČLANKI

STROKOVNI ČLANKI - IZBOR TEDNA

     
 
 
 
 
 
 
 
     

 

IUS KOLUMNA

IUS KOLUMNA

     
             
      Prepih na Balkanu    

prof. dr. Jernej Letnar Černič
   
Obeti za uresničevanje v polnokrvno ustavno demokracijo na Zahodnem Balkanu niso najboljši. Voditelje vse bolj privlačijo avtokratski in totalitarni modeli vladanja, ki imajo za razliko od ustavne demokracije v regiji tudi zgodovinske korenine. Konec ustavne demokracije na Zahodnem Balkanu bi dokončno pokopal upanje za boljše življenje od Sarajeva do Tirane. Hkrati bi zamajal tudi smiselnost ustavne demokracije, vladavine prava in človekovih pravic kot enih izmed glavnih civilizacijskih pridobitev evropske civilizacije. Tega so se počasi začeli zavedati tudi evropski voditelji od Scholza do Sancheza. Odgovore o prihodnosti evropskega povezovanja in obstoju evropskih institucij je iskati znova tudi na Zahodnem Balkanu.
   
     
   
 
 
>> Vabljeni h komentiranju vsebine pod besedilom kolumne!
 
 
     

 

NOVI ZAKONI

NOVI ZAKONI - OBJAVLJENI, A ŠE NE VELJAJO

     
 
     

 

DOBRO_JE_VEDETI

DOBRO JE VEDETI

     
 
>> Priporočite Tednik IUS-INFO
Na povezavi lahko tudi svojim prijateljem in sodelavcem omogočite brezplačno prejemanje Tednika IUS-INFO, ki vsak četrtek vsebuje vse pomembne informacije o novih in spremenjenih predpisih, sodni praksi, aktualnem pravnem in političnem dogajanju v Sloveniji in EU ter novih strokovnih vsebinah na portalu IUS-INFO.

 
© 1989-2022 LEXPERA d.o.o. Vse pravice pridržane

Tednik ste prejeli skladno s 158. členom Zakona o elektronskih komunikacijah (ZEKom-1) in zakonodajo na področju varstva podatkov, in sicer na podlagi vaše prijave na spletni strani www.iusinfo.si, našega zakonitega interesa, sklenjenega naročniškega razmerja ali drugega razmerja, za katerega veljajo splošni pogoji družbe, ali izrecne privolitve. V kolikor Tednika ne želite prejemati, se lahko odjavite s seznama prejemnikov.