c S
DNEVNE NOVICE
Ustavno sodišče zavrglo pobude za oceno ustavnosti uredbe o najvišji ceni dopolnilnega zavarovanja Ustavno sodišče je zaradi procesnih razlogov zavrglo pobude treh zdravstvenih zavarovalnic za začetek postopka za oceno ustavnosti zakona o kontroli cen ter uredbe, s katero je vlada omejila cene dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja.
 
07.12.2023 15:37
83. redna seja Vlade Republike Slovenije

Vlada je na današnji seji sprejela predlog Energetskega zakona in prerazporedila pet milijonov evrov za sofinanciranje radijskih in televizijskih programov za italijansko in madžarsko narodno skupnost v okviru Radiotelevizije Slovenija. Potrdila je tudi predlog Zakona o državnih blagovnih rezervah in podaljšala nadzor na notranjih mejah do 21. decembra 2023.

 
07.12.2023 16:10
Ministri v Bruslju potrdili splošni pristop za Akt o neto ničelni industriji

Državni sekretar Frangež se je udeležil Sveta za konkurenčnost v Bruslju. Svet je danes potrdil splošni pristop pri Aktu za neto ničelne industrije, razpravljal o predlogu uredbe o prepovedi proizvodov proizvedenih s prisilnim delom ter oblikovanju politik za mala in srednje velika podjetja. Drugi dan zasedanja bo osredotočen na področje vesoljskih tehnologij s poudarkom na vesoljskem prometu.

07.12.2023 16:08
Vlada s predlogom Zakona o državnih blagovnih rezervah sledi spremenjenim razmeram na trgu

Vlada Republike Slovenije je določila besedilo predloga Zakona o državnih blagovnih rezervah, ki sledi spremenjenim razmeram na trgu. Predlog zakona razlikuje med blagovnimi rezervami za osnovno preskrbo in varnostne zaloge nafte in naftnih derivatov, določa postopke uporabe blagovnih rezerv in krepi vlogo resornih ministrstev pri načrtovanju državnih blagovnih rezerv.

07.12.2023 16:06
Korupcijska tveganja pri ukrepih za odpravo posledic poplav in zemeljskih plazov

Policija je v okviru tedna preprečevanja korupcije pripravila okroglo mizo z naslovom Korupcijska tveganja pri izvajanju ukrepov za odpravo posledic poplav in zemeljskih plazov.

07.12.2023 16:04
DZ potrdil Novaka za ministra za naravne vire in prostor ter Propsa za ministra za javno upravo DZ je na izredni seji potrdil imenovanje Jožeta Novaka za ministra za naravne vire in prostor ter Franca Propsa za ministra za javno upravo. Podprlo ju je 49 poslancev, 26 jih je bilo proti. 07.12.2023 15:32
V Ljubljani poteka konferenca o enakem dostopu do pravnega varstva

Ministrstvo za pravosodje, pod okriljem Organizacije za ekonomsko sodelovanje in razvoj (angleško: Organization for Economic Cooperation and Development-OECD) v Ljubljani gosti konferenco na temo enakega dostopa do pravnega varstva ter o prizadevanjih za približevanje pravosodja ljudem.

07.12.2023 14:04
Bruselj predlaga nova pravila za dobrobit živali, tudi za vzrejo psov in mačk Evropska komisija je predstavila predlog reforme na področju dobrobiti živali med transportom, ob tem pa prvič doslej še nova pravila o dobrobiti in sledljivosti psov ter mačk, vzrejenih za prodajo. Oboje naj bi močno povečalo dobrobit živali. 07.12.2023 14:02
160. dopisna seja Vlade Republike Slovenije

Vlada Republike Slovenije je sprejela Mnenje Vlade Republike Slovenije o Predlogu zakona o spremembah Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o evidencah na področju dela in socialne varnosti - skrajšani postopek, EPA 1171-IX, ki ga je Državnemu zboru predložila skupina poslank in poslancev (prvopodpisana Jelka Godec), in ga pošlje Državnemu zboru Republike Slovenije.

 
07.12.2023 13:31
Iskanje kompromisa v pogajalskem procesu poteka za pogajalsko mizo

V zvezi s protestnim shodom pogajalske skupine sindikatov javnega sektorja, ki jo vodi Jakob Počivavšek, v okviru katerega med drugim zahtevajo nadaljevanje pogajanj, poudarjamo, da pogajalski proces med vlado in predstavniki sindikatov javnega sektorja poteka. Obe pogajalski strani sta se v tem tednu sestali dvakrat, naslednja seja pogajalske komisije je dogovorjena za ponedeljek naslednji teden.

07.12.2023 13:28
DS bo vložil zahtevo za presojo ustavnosti novel o RTV SLO in o zaščiti živali Državni svet je odločil, da vloži zahtevo za presojo ustavnosti skoraj celotne novele zakona o RTV Slovenija, in dela novele zakona o zaščiti živali.
 
06.12.2023 18:33
Ponovna uporaba, recikliranje, popravilo – EU sprejel prepoved uničenja neprodanih oblačil Evropska unija je sprejela prepoved uničenja neprodanih oblačil, s čimer želijo zagotoviti, da bodo izdelki bolj okolju prijazni, po drugi strani pa tudi spodbuditi popravila in recikliranje. 06.12.2023 14:44
DZ v četrtek v potrjevanje ministrskih kandidatov Propsa in Novaka DZ se bo v četrtek sestal na izredni seji, na kateri bodo poslanci odločali o imenovanju kandidatov za ministra za javno upravo Franca Propsa in za ministra za naravne vire in prostor Jožeta Novaka. 06.12.2023 14:40
Ministrstvo: Nižanja subvencije pri plačilu vrtca za drugega otroka za zdaj ne bo Nižanje subvencije pri plačilu vrtca, ki je bilo napovedano pri obravnavi proračunskih dokumentov, s katerimi se znižujejo sredstva za predšolsko vzgojo, za zdaj ni predvideno. Ukrep namreč ni bil vključen v zakon o obnovi. 06.12.2023 14:37
Huawei: Od slovenske vlade zaradi sklepa glede 5G nismo zahtevali povračila Kitajski tehnološki velikan Huawei od slovenske vlade (še) ni zahteval neposrednega povračila zaradi stroškov, povezanih z odločitvijo o spremembi sklepa o varnosti omrežja 5G v Sloveniji. 06.12.2023 14:28
Znanost in inovacije so ključ do večje blaginje slovenske družbe

Direktorat za gospodarsko in javno diplomacijo Ministrstva za zunanje in evropske zadeve je na sedežu Italijanskega raziskovalnega sveta (CNR) v Rimu pripravil dogodek "Znanost in inovacije, Slovenija in Italija" ob robu obiska ministra za visoko šolstvo, znanost in inovacije Republike Slovenije Igorja Papiča v Rimu.

06.12.2023 13:47
Slovenska kandidatka Beti Hohler izvoljena za sodnico Mednarodnega kazenskega sodišča

Beti Hohler, ki jo je Slovenija nominirala za sodniško kandidatko, je bila na 22. zasedanju Skupščine držav pogodbenic Rimskega statuta izvoljena za sodnico Mednarodnega kazenskega sodišča.

06.12.2023 13:46
Za volitve v evropski parlament več zanimanja kot pred petimi leti Državljani članic Evropske unije so dobro seznanjeni z volitvami v Evropski parlament čez natanko pol leta, po navedbah Evropskega parlamenta kaže objavljena javnomnenjska raziskava Eurobarometer. 06.12.2023 13:43
Odločitve vlade s sej vladnih odborov

Na sejah vladnih odborov je vlada med drugim za tretjo obravnavo v Državnem zboru določila besedili predloga novele Zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju ter predloga zakona o preoblikovanju Vzajemne, zagotovila pa je tudi dodatna sredstva za štipendije.

06.12.2023 08:41
Notranji ministri v Bruslju o schengenskem območju in migracijah

Minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar se je udeležil zasedanja Sveta Evropske unije (EU) za pravosodje in notranje zadeve v Bruslju. Glavne teme zasedanja so bile schengensko območje, migracije ter posledice vojne v Ukrajini in konflikta na Bližnjem vzhodu na notranjo varnost EU.

06.12.2023 08:40