c S
 
Tedensko obvestilo o pravnih novostih
 
 
Junij 2024, številka 27 / letnik XXII.
 
Facta non praesumuntur, sed probantur.
Dejstva se ne domnevajo, marveč dokazujejo.
 
     

 

Novosti

NOVOSTI

     
 
>> Obvladovanje absentizma javnih uslužbencev s pomočjo detektiva
Absentizem je pomembna problematika v delovnih organizacijah, saj vsakršna odsotnost z dela, zlasti nenapovedana ali neupravičena, močno vpliva na produktivnost, razporeditev dela in obremenitev prisotnih zaposlenih. V kontekstu zmanjševanja absentizma ima detektivska dejavnost pomembno vlogo. Naloga detektiva je zagotoviti natančne informacije, ki omogočajo delodajalcem učinkovitejše upravljanje delovne prisotnosti in preprečevanje zlorab.Delodajalci, zlasti v javni upravi, se soočajo z dodatnimi izzivi. Ta članek raziskuje kompleksnost tematike absentizma, pravne okvire, ki regulirajo delo detektivov, in praktične vidike njihovega dela pri odkrivanju in dokazovanju zlorab v delovnem okolju. Namen je osvetliti, kako lahko detektivi prispevajo k boljšemu razumevanju in upravljanju absentizma v javni upravi.

 
 
 
 
 
 

Že veste, kako zelo uporabni pri vašem delu so lahko e-komentarji zakonov?

 
 
 
V DANAŠNJEM TEDNIKU:
     
› Novosti
› Aktualno
› Izbrano iz sodne prakse
› Pregled slovenske zakonodaje
› Strokovni članki
› IUS kolumna
› Dobro je vedeti
     
    NE SPREGLEJTE
Podjetje in delo št. 3-4/2024
 
     

 

AKTUALNO

AKTUALNO - POMEMBNEJŠE PRAVNE NOVICE TEGA TEDNA

     
 
 
 
 
 
 
 

Mala šola delovnega prava po noveli ZDR-1D: Urejanje delovnih razmerij v praksi, avgust in september, Ljubljana

 
     

 

IZBRANO_IZ_SODNE_PRAKSE

IZBRANO IZ SODNE PRAKSE

     
 
>> Zaporedna javna naročila
Novonastala pravna oseba kot univerzalni pravni naslednik je dolžna uporabljati določila javnega naročanja od svoje ustanovitve naprej, ker zaporednih javnih naročil iste vrste že po naravi stvari pred tem ni mogla imeti.

 
 
 
     

 

PREGLED SLOVENSKE ZAKONODAJE

PREGLED SLOVENSKE ZAKONODAJE - MED NAJPOMEMBNEJŠIMI IZPOSTAVLJAMO

     
 
>> Spremembe Zakona o kazenskem postopku (primerjalnik)
Z novelo > Zakona o kazenskem postopku (ZKP) se pravočasno prilagajajo postopkovne določbe, ki so potrebne za pridobivanje prometnih podatkov s področja elektronskih komunikacij in bančnih podatkov z odločbo Ustavnega sodišča, ter v slovenski pravni red prenašata v preteklosti nepopolno preneseni evropski direktivi. >> Več
 
 
>> Drugi novi predpisi: UL št. 53 - 54/2024
 
 
 
 

Jesenski Veliki kongres javnega naročanja, 16. in 17. september, Portorož

 
     

 

STROKOVNI ČLANKI

STROKOVNI ČLANKI - IZBOR TEDNA

     
 
 
 
 
 
 
 
     

 

IUS KOLUMNA

IUS KOLUMNA

     
             
      Pravo v vojni: črtica o poslušnem umu in (preveč) ubogljivem telesu    

Zoran Skubic
   
Vseeno ta pravica (seveda) ni absolutna, saj že v času miru vanjo pogosto posega tudi javno pravo. Tak primer je (takrat splošno veljavna) zapoved obveznega cepljenja proti ošpicam, navsezadnje pa je javnopravni poseg v posameznikovo samoodločbo tudi oblastna zapoved obveznega služenja vojaškega roka. Slednje namreč s seboj prinaša inherentne obveznosti, ki jih civilist ni (nujno) dolžan trpeti, na primer nošenje določene pričeske, odstranitev brade, dodatna cepljenja proti tifusu in koleri, ki (tedaj) niso bila obvezna za celotno prebivalstvo. V primeru nastanka poškodbe mora vojak trpeti neposredne medicinske posege (šivanje rane, nastavitev okončine). Vse to po Hoenigerju pomeni, da načeloma ni ovire, ki bi preprečevala, da se bi vojakom izdal tudi ukaz o pokoritvi nenujnim fizičnim posegom v njihovo telo.
   
     
   
 
 
>> Vabljeni h komentiranju vsebine pod besedilom kolumne!
 
 
 
 
 

Dnevi slovenskih pravnikov, 17. in 18. oktober, Portorož

 
     

 

DOBRO_JE_VEDETI

DOBRO JE VEDETI

     
 
>> Priporočite Tednik IUS-INFO
Na povezavi lahko tudi svojim prijateljem in sodelavcem omogočite brezplačno prejemanje Tednika IUS-INFO, ki vsak četrtek vsebuje vse pomembne informacije o novih in spremenjenih predpisih, sodni praksi, aktualnem pravnem in političnem dogajanju v Sloveniji in EU ter novih strokovnih vsebinah na portalu IUS-INFO.

 
© 1989-2024 LEXPERA d.o.o. Vse pravice pridržane

Tednik ste prejeli skladno z 226. členom Zakona o elektronskih komunikacijah (ZEKom-2) in zakonodajo na področju varstva podatkov, in sicer na podlagi vaše prijave na spletni strani www.iusinfo.si, našega zakonitega interesa, sklenjenega naročniškega razmerja ali drugega razmerja, za katerega veljajo splošni pogoji družbe, ali izrecne privolitve. V kolikor Tednika ne želite prejemati, se lahko odjavite s seznama prejemnikov.