c S
 
Tedensko obvestilo o pravnih novostih
 
 
Oktober 2023, številka 44 / letnik XXI.
 
Nemo in necessitatibus liberalis exsistit.
V (premoženjskih) stiskah ni nihče radodaren.
 
     

 

Novosti

NOVOSTI

     
 
>> Ali bom moral plačati, četudi bom delal v soboto?
Zakon o interventnih ukrepih za odpravo posledic poplav in zemeljskih plazov iz avgusta 2023 (ZIUOPZP) je za leti 2023 in 2024 uvedel instituta solidarnostne delovne sobote in solidarnostnega prispevka. Logika institutov, vsaj po izjavah Ministra za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, in Vlade Republike Slovenije naj bi bila relativno preprosta, tj. če bo zavezanec za plačilo solidarnostnega prispevka oddelal solidarnostno soboto, mu ne bo treba plačati obveznega solidarnostnega prispevka.



A natančno branje ZIUOPZP ob upoštevanju zadnjih pojasnil Finančne uprave Republike Slovenije privede do drugih zaključkov.

 
 
 
 
 
V DANAŠNJEM TEDNIKU:
     
› Novosti
› Obvestilo
› Aktualno
› Izbrano iz sodne prakse
› Pregled slovenske zakonodaje
› Strokovni članki
› IUS kolumna
› Dobro je vedeti
     
    NE SPREGLEJTE
Obrazložitve zakonodaje
 
     

 

OBVESTILO

OBVESTILO

     
 
>> Le še nekaj dni za podajanje predlogov
Prvi del se počasi zaključuje in dvajset največkrat predlaganih pravnic in pravnikov se bo uvrstilo v nadaljevanje letošnjega izbora.



Če še niste oddali svojih predlogov, vas prijazno vabimo, da nam sporočite imena uveljavljenih slovenskih pravnic in pravnikov, ki so po vašem mnenju pomembno zaznamovali letošnje leto.

 
 
 
>> Podajanje predlogov do vključno torka, 7. novembra!
 
     

 

AKTUALNO

AKTUALNO - POMEMBNEJŠE PRAVNE NOVICE TEGA TEDNA

     
 
 
 
 
     

 

IZBRANO_IZ_SODNE_PRAKSE

IZBRANO IZ SODNE PRAKSE

     
 
>> Dolžnikova pravica na prodanem stanovanju
Dolžnik, ki je zaradi opustitve zakonsko predpisanega obveznega pravnega pouka zamudil 60-dnevni rok za vložitev predloga, da obdrži pravico do najema stanovanja, zaradi tega ne sme trpeti škodnih posledic in ne sme izgubiti pravice do uveljavljanja te pravice. Njegov šele v pritožbi podani predlog je zato treba šteti za pravočasen, o njem pa bo moralo sodišče prve stopnje odločiti v nadaljevanju postopka.

 
 
 
     

 

PREGLED SLOVENSKE ZAKONODAJE

PREGLED SLOVENSKE ZAKONODAJE - MED NAJPOMEMBNEJŠIMI IZPOSTAVLJAMO

     
 
 
 
>> Drugi novi predpisi: UL št. 109 - 111
 
     

 

STROKOVNI ČLANKI

STROKOVNI ČLANKI - IZBOR TEDNA

     
 
 
 
 
 
 
 
     

 

IUS KOLUMNA

IUS KOLUMNA

     
             
      Odvetniki si želimo tistega, česar nimamo    

dr. Sara Ahlin Doljak
   
Odvetniki ne maramo, da bi bili videti šibki ali mehki. Resnična moč pa je v tem, da sprejmemo svojo nepopolnost. Samozavest, da nekomu pogledamo v oči in mu povemo, da nečesa ne vemo - to je področje prave moči. To velja tudi za naš notranji dialog. Ko smo v nečem negotovi, namesto da se slepimo z napačnim razmišljanjem, raje priznajmo svojo nevednost tudi sami sebi.
   
     
   
 
 
>> Vabljeni h komentiranju vsebine pod besedilom kolumne!
 
 
     

 

DOBRO_JE_VEDETI

DOBRO JE VEDETI

     
 
>> Priporočite Tednik IUS-INFO
Na povezavi lahko tudi svojim prijateljem in sodelavcem omogočite brezplačno prejemanje Tednika IUS-INFO, ki vsak četrtek vsebuje vse pomembne informacije o novih in spremenjenih predpisih, sodni praksi, aktualnem pravnem in političnem dogajanju v Sloveniji in EU ter novih strokovnih vsebinah na portalu IUS-INFO.

 
© 1989-2023 LEXPERA d.o.o. Vse pravice pridržane

Tednik ste prejeli skladno z 226. členom Zakona o elektronskih komunikacijah (ZEKom-2) in zakonodajo na področju varstva podatkov, in sicer na podlagi vaše prijave na spletni strani www.iusinfo.si, našega zakonitega interesa, sklenjenega naročniškega razmerja ali drugega razmerja, za katerega veljajo splošni pogoji družbe, ali izrecne privolitve. V kolikor Tednika ne želite prejemati, se lahko odjavite s seznama prejemnikov.