c S

Okrogla miza - prof. dr. Marko Pavliha o vinjetah in meji s Hrvaško

30.12.2008

"... bom malce satiričen in bom dopolnjeno citiral poslanca Zmaga Jelinčiča, ki je ugotovil, da imamo pravzaprav šest ministrov za zunanje zadeve: doktorja Türka, gospoda Pahorja, gospoda Žbogarja, doktorja Rupla, gospo Rupel in pa gospoda Šinkovca."

Mag. Urška Kežmah je v razpravi na okrogli mizi povprašala prof. dr. Marka Pavliho o njegovem stališču do vinjet in z njimi povezanimi ukrepi Evropske komisije proti Sloveniji.

"Po mojem mišljenju bi bilo treba vinjete uvesti že pred 17. leti, saj si ne morete misliti, koliko denarja smo zmetali stran za vse cestninske postaje, ki jih bo treba podreti. Povprečna cena take postaje je bila takrat približno dvesto milijonov tolarjev. Kaj bomo s to infrastrukturo, saj je za vinjete ali elektronsko cestninjenje ne potrebujemo? Ko smo pa že uvedli vinjete, smo jih uvedli prehitro in na nepremišljen način, na kar zdaj opozarja Evropska komisija. Pri vinjetnem sistemu gre gotovo za diskriminacijo med rednimi uporabniki avtoceste in tistimi, ki se po avtocesti vozijo občasno. In tu bo treba nekaj narediti."

Nadaljevanje v video posnetku:


V razpravi o morebitnih spremembah ustave in pristojnostih ustavnega sodišča je dr. Pavliha med drugim dodal:

"Spreminjati ustavo kar tako počez vsak ne mesec ne gre, če se bomo pa za to odločili, pa menim, da Ustavno sodišče potrebuje operacijo in ne samo aspirin za zobobol v obliki zakonske novele. Ko govorimo o ustavni spremembi imam v mislim bodisi ameriški ali pa nemški sistem. Poenostavljeno povedano, gre za diskrecijo. Podobno kot recimo lahko Vrhovno sodišče v Ameriki izbere nekaj primerov letno, ki so pomembni za sodno prakso ali pa za varovanje človekovih pravic, podobno lahko stori tudi nemško Ustavno sodišče. Dobra novica je ta, da je predsednik države, v enem svojih prvih, če ni bi res celo prvi govor v parlamentu, to omenil. Ne vem ali bo tudi predsednik države imenoval kakšno komisijo s tega področja, ampak če že spreminjamo ustavo, je tudi to področje vredno premisleka."


(Prof. dr. Marko Pavliha in Anton Tomažič, ustanovitelj sistema IUS-INFO)


Veliko glasovalcev v izboru je zanimalo strokovno stališče ali recept dr. Pavlihe glede reševanja mejnega spora z Republiko Hrvaško.

Odgovor v video posnetku:


Pripravil: Toni Tovornik

Snemalec: Matjaž Gerčar
Fotografije: Borut Krajnc

10 NAJVPLIVNEJŠIH PRAVNIKOV 2008 - okrogla miza
Video posnetek povzetka okrogle mize
Aleksander Čeferin o kazni dosmrtnega zapora
Prof. dr. Miro Cerar o intervencijah v zakonodajo
Vlasta Nussdorfer o družinskih sodiščih in nasilju v družini
Janja Roblek o novem KZ in normiranju sodniškega dela
Nataša Pirc Musar o posegih v zasebnost in novih zakonih
Dr. Igor Šoltes o finančni policiji in pristojnostih računskega sodišča
Franci Matoz o novem KZ in pojavljanju v medijih
Rezultati letošnjega izbora.


Članki izražajo stališča avtorjev, in ne nujno organizacij, v katerih so zaposleni, ali uredništva portala IUS-INFO.