c S

Okrogla miza - Janja Roblek o novem KZ in normiranju sodniškega dela

19.12.2008
"Sodniki ne bežimo od odgovornosti, vendar menimo, da je vnašanje takega novega specifičnega kaznivega dejanja povsem nepotrebno in odpira lov na čarovnice proti sodnikom."

V razpravi o novem Kazenskem zakoniku je bila udeležena tudi sodnica Janja Roblek, predsednica sodniškega društva. Vprašanje zanjo se je glasilo: Novi KZ inkriminira ravnanje sodnika v primerih, ko lahko govorimo o tako imenovanem krivičnem sojenju ali ocenjujete, da ta določba prestavlja nek dodaten pritisk na posameznega sodnika, ko vodi postopek?

"Določba 288. člena kazenskega zakonika za sodnika pri sojenju pomeni nek pritisk v smislu, da bo vsaka odločitev, ki se bo vrnila kot razveljavljena, bodisi z vrhovnega na višje ali z višjega sodišča na sodišče prve stopnje, torej okrajno ali okrožno, lahko že pomenila za nekoga tisti indic, ki ga bo vzpodbudil, da bo vložil ovadbo zoper sodnika. Ocenjujem, da v tem konkretnem primeru in glede na družbo v kateri živimo, to odpira lov na čarovnice proti sodnikom, ker bi zagotovo v obstoječih kaznivih dejanjih našli zadosti osnove, da bi se dalo sodnika preganjati, če bi kje prišlo do nedovoljenega ravnanja pri sojenju. Sodniki ne bežimo od odgovornosti, vendar menimo, da je vnašanje takega novega specifičnega kaznivega dejanja povsem nepotrebno."


(mag. Tomaž Iskra, direktor družbe IUS SOFTWARE, podeljuje priznanje
Janji Roblek)


Janji Roblek je bilo tudi zastavljeno vprašanje o normiranju dela sodnikov - ali sodniška norma oziroma doseganje te norme vpliva na kakovostno vodenje postopkov?

"Kadarkoli govorimo o hitrosti oziroma o kakršnemkoli ocenjevanju se prej ali slej vse skupaj zreducira samo na številčno oceno. In to je tisto, kar je zlasti v pravu zelo slabo. Vsa sodišča si morajo vzeti potreben čas, da lahko temeljito z vseh strani osvetlijo zadevo. Na drugi strani se zagotovo strinjam tudi s kolegico Nussdorferjevo, da je v določenih zadevah pomembno ravnati hitro, vendar je tudi takrat potrebno preučiti zadevo z zadostno temeljitostjo. To pa narekuje na drugi strani nujno potrebno izobraževanje in pa seveda pričakovaje, da temelji tvoja odločitev na nekem konsistentnem pravnem sistemu. Tega pa glede na frekventno spreminjanje zakonodaje pri nas seveda ni."

Nadaljevanje v video posnetku:


Pripravil: Toni Tovornik

Snemalec: Matjaž Gerčar
Fotografije: Borut Krajnc

10 NAJVPLIVNEJŠIH PRAVNIKOV 2008 - okrogla miza
Video posnetek povzetka okrogle mize
Aleksander Čeferin o kazni dosmrtnega zapora
Prof. dr. Miro Cerar o intervencijah v zakonodajo
Vlasta Nussdorfer o družinskih sodiščih in nasilju v družini
Rezultati letošnjega izbora.


Članki izražajo stališča avtorjev, in ne nujno organizacij, v katerih so zaposleni, ali uredništva portala IUS-INFO.