c S

Okrogla miza - Franci Matoz o novem KZ in pojavljanju v medijih

29.12.2008
"Pojavljanje odvetnika v medijih je za odvetniški poklic koristno in dobro, seveda je pa pri ocenjevanju posameznih zadev in pojavljanju v javnosti potrebna s strani odvetnika zadostna mera strokovnosti."

Osrednja tema okrogle mize 10 najvplivnejših pravnikov se je dotikala tudi novega Kazenskega zakonika in vprašanje za odvetnika Francija Matoza se je glasilo: Kaj menite o kazni dosmrtnega zapora in kako bo vplivala na samo vodenje postopkov?

"Že kot odvetnik načeloma nasprotujem dolgotrajnim zapornim kaznim in če bi kaj takega podpiral, bi seveda prišel sam sebi v nasprotje. Menim, da ni nikakršnega strokovnega argumenta za uvedbo dosmrtne zaporne kazni. Dejstvo je, da je to vprašanje že tako ali tako ob sprejemu in pred sprejemom dvignilo dosti prahu in jasno je, da ta rešitev dolgotrajnih zapornih kazni, v tem primeru seveda dosmrtne, ni najboljša. Osebno menim, da tudi v drugih zadevah, kot so gospodarska kazniva dejanja in tako naprej, so po nepotrebnem predpisane te dolgotrajne zaporne kazni - tudi do 8 let. Rešitve v smeri posluževanja denarnih kazni in drugih oblik bi bile boljše, kajti očitno je, da dolgotrajne kazni že sedaj ne dosežejo nekega namena. Glede samega Kazenskega zakonika v celoti je potrebno povedati, da na delo odvetnika ne bo veliko vplival, razen glede časovne veljavnosti, ko bomo morali podrobno analizirati stari in novi zakonik ter potem zaradi uporabe milejšega predpisa ustavljati postopke. Kajti zaradi novega Kazenska zakonika bo ustavljenih kar nekaj postopkov."


(Odvetnik Franci Matoz, mag. Tomaž Iskra, direktor družbe IUS SOFTWARE in Anton Tomažič, ustanovitelj sistema IUS-INFO)


Povezovalka okrogle mize mag. Urška Kežmah je izpostavila tudi vprašanje - ki ga je za odvetnika Matoza zastavil eden izmed glasovalcev v izboru - glede vse pogostejšega pojavljanja odvetnikov v medijih:

Odgovor v video posnetku:


Pripravil: Toni Tovornik

Snemalec: Matjaž Gerčar
Fotografije: Borut Krajnc

10 NAJVPLIVNEJŠIH PRAVNIKOV 2008 - okrogla miza
Video posnetek povzetka okrogle mize
Aleksander Čeferin o kazni dosmrtnega zapora
Prof. dr. Miro Cerar o intervencijah v zakonodajo
Vlasta Nussdorfer o družinskih sodiščih in nasilju v družini
Janja Roblek o novem KZ in normiranju sodniškega dela
Nataša Pirc Musar o posegih v zasebnost in novih zakonih
Dr. Igor Šoltes o finančni policiji in pristojnostih računskega sodišča
Rezultati letošnjega izbora.


Članki izražajo stališča avtorjev, in ne nujno organizacij, v katerih so zaposleni, ali uredništva portala IUS-INFO.