c S

Okrogla miza - Vlasta Nussdorfer o družinskih sodiščih in nasilju v družini

18.12.2008
"Sem za družinska sodišča, vendar kvalitetna, takšna, ki bodo imela civilne in kazenske sodnike, ki bodo hitro reševala povezane zadeve in kjer za tisto stranko, ki si želi zavlačevanja, te možnosti ne bo več."

Mag. Urška Kežmah je na okrogli mizi 10 najvplivnejših pravnikov izpostavila tudi uvedbo družinskih sodišč oziroma družinsko-pravnih oddelkov. Stališče Vlaste Nussdorfer je:

"Zgodba družinskih sodišč ni nova, saj jo poznamo že vsaj zadnjih deset let. To je pravzaprav boleča zgodba, ker smo velikokrat poslušali vprašanja: "Spet novo sodišče? Zakaj? Spet nova tajnica in nov fikus. Ali je to potrebno?" Kako utemeljiti potrebo po tem? Stranki, ki želita spor rešiti na sodišču, ker se ne znajdeta več v začaranem krogu svojega zakona ali druge skupnosti, želita celo "razdeliti otroka", si ga kasneje morda celo rubiti, pričakujeta zelo veliko od sodišča. Takrat ko stopita na sodišče, ki naj bi razvezalo njuno zakonsko zvezo in odločilo o dodelitvi otroka, se pravzaprav začne njun veliki boj. Sodišče razsoja v civilnih zadevah, o tem razveza ni nič posebnega, lahka stvar, vendar kar sledi kasneje je izredno težko in travmatično. In ti oddelki, torej civilni oddelki, ki imajo sedaj že nekaj pridiha družinskih sodišč, so v Ljubljani s prakso, ki mogoče obeta lastovko, mogoče bo bolje, vendar ta hip še ni dovolj znanja, dovolj specializacije. Za družinsko-pravne oddelke, ki naj bi bili na vseh 11 okrožnih sodiščih od 1. januarja 2009, lahko ugotovimo, da jim manjka ozka specializacija za to področje. Najbolj boleča tematika je pa dolgotrajnost teh postopkov."

Nadaljevanje v video posnetku:


Vlasti Nussdorfer je bilo namenjeno tudi vprašanje glede novega zakona, ki regulira nasilje v družini: Ali nov zakon po vašem mnenju ustrezno regulira nasilje v družini in prizadetim nudi ustrezno pravno varstvo?

"Ravno na zakon o preprečevanju nasilja v družini smo nestrpno čakali leta in leta in ko je letos ugledal luč sveta, smo bili izjemno veseli. Do prvega marca prihodnje leto se morajo vse institucije uskladiti z njim, pripraviti protokole obnašanj in začeti delovati v smeri zakona - torej spoštovati vso zakonodajo, vse člene, ki opisujejo proces reševanja nasilja, ki pa mora biti celovit. Kajti ugotovili smo, da je bila pomanjkljivost v tem, da so institucije delovale ločeno in se niso povezovale, zato so bile manj uspešne. Do sedaj ni bilo varstva otrok, kajti otroci so bili doslej žrtve kaznivih dejanj le v primeru, če so bili neposredno prizadeti, poškodovani, ogroženi ali prestrašeni. Sedaj je to širši pojem, ker otrokom škodi tudi nasilje med partnerjema, saj so posredno prisotni v tej njuni vojni. Koristno pa je tudi, da obstaja brezplačna pravna pomoč za žrtve."


(mag. Tomaž Iskra, direktor družbe IUS SOFTWARE, podeljuje priznanje
Vlasti Nussdorfer)


Za konec je Vlasta Nussdorfer z udeleženci okrogle mize delila tudi kratko anekdoto, ki jo je doživela na svojem pravosodnem izpitu:

"Leta osemdeset, ko se je pravzaprav zelo malo vedelo o nasilju, me je izpraševalec za kazensko pravo, ki je bil ugledni tožilec pred pokojem, vprašal: "No kolegica, koliko je kaj spolnega nasilja?" Jaz modro rečem: "Ja veste, za dva primera sem pa že slišala." Pa pravi on: "Veste mislim, da za ene tri, štiri pa sem jaz tudi že slišal." Poglejte tako je bilo leta osemdeset, če bi danes vprašali osnovnošolce, bi vam znali povedati marsikaj o nasilju. Takrat se res ni o tem govorilo in zato je pomembno, da na tem področju nekaj naredimo, da imamo zakon in da imamo tudi v kazenskem zakoniku posebno kaznivo dejanje nasilja v družini in ne samo med partnerji, ampak tudi med bivšimi partnerji. Kljub temu, da je bil zakon sprejet na hitro in da bi sama želela, da bi bil zlasti v splošnem delu drugačen, ima v posebnem delu nekaj dobrih rešitev in ravno to je nekako doprinos k izboljšavi dela na tem področju."

Pripravil: Toni Tovornik

Snemalec: Matjaž Gerčar
Fotografije: Borut Krajnc

10 NAJVPLIVNEJŠIH PRAVNIKOV 2008 - okrogla miza
Video posnetek povzetka okrogle mize
Aleksander Čeferin o kazni dosmrtnega zapora
Prof. dr. Miro Cerar o intervencijah v zakonodajo
Rezultati letošnjega izbora.


Članki izražajo stališča avtorjev, in ne nujno organizacij, v katerih so zaposleni, ali uredništva portala IUS-INFO.