c S

Okrogla miza - dr. Miro Cerar o intervencijah v zakonodajo

17.12.2008
"Slovenci bolehamo od tega načina delovanja na vladni, sploh oblastni ravni, da vsaka nova garnitura, ki prevzame oblast, meni, da se je svet začel z njo. Vsi opažamo, da Slovenci v tej smeri dejansko pretiravamo."

Prof. dr. Miro Cerar je na okrogli mizi 10 naj vplivnejših pravnikov na vprašanje o intervencijah vsake nove vlade v zakonodajo odgovoril:

"Marsikatera reforma se na nekem področju še ni niti dobro začela, ko jo že nek nov minister, neka nova vlada, oziroma potem parlament, ki je seveda zakonodajalec, preseka z novo reformo ali korekcijami. Stalna diskontinuiteta ni dobra z več vidikov, kar pa ne pomeni, da v primeru, če se pokaže resen problem, ni treba intervenirati. Vendar tako pravosodje, uprava in druge sfere ali oblasti, pa tudi civilne družbe, ne morejo razviti dobrega poznavanja nekega področja, ker se to nenehno spreminja - zato tudi ni nekega zaupanja v pravo na tem področju. Posledično so lahko posamezniki, ki prava niso vešči, predmet manipulacije, ker samo tisti, ki so posvečeni v novosti, lahko potem z njimi operirajo. Vlada in drugi, ki odločajo o teh zadevah, bi morali biti v prihodnje veliko bolj premišljeni. Kazenski zakonik je tipičen primer absolutno prehitrega, nedomišljenega in predvsem nekorektnega spreminjanja tako pomembnega segmenta zakonodaje. Mislim, da nas lahko že zdaj in, da nas bo tudi v prihodnje, nekaj časa zaradi tega bolela glava."


(mag. Tomaž Iskra, direktor družbe IUS SOFTWARE, podeljuje priznanje
dr. Miru Cerarju)


Glede potrebnih sprememb ustave pa je dr. Cerar mnenja:

"Seveda vem, da je možno našo ustavo izboljšat, tako redakcijsko kot vsebinsko in ponujajo se tudi dobre ideje, ki so bile že prediskutirane recimo v letih 2000 do 2004, ko je potekala neka širša ustavna razprava tudi v ustavni komisiji. Takrat se je že ugotovilo, kje bi bile recimo nekatere spremembe ustave lahko zelo dobrodošle, ker bi recimo olajšale formiranjein morda tudi delovanje vlade. Vemo, da so tudi drugje problemi, recimo področje referenduma, tako zakonodajnega kot ustavodajnega. Aktualno je tudi vprašanje pristojnosti Ustavnega sodišča in tudi nenazadnje vprašanje izvolitev sodnikov ustavnega sodišča, ali je potrebno doseči tukaj neko rešitev, ki bi peljala v kvalificirano odločanje o tem, kdo bo ustavni sodnik, torej v parlamentu, ali je treba pristojnosti ustavnega sodišča nekoliko zožit, da ne bo preobremenjeno, čeprav moram reči, da že spremenjeni zakon omogoča defakto neko zožanje teh pristojnosti skozi interpretacijo. Dejansko se zelo težko pride s pobudo do odločitve ustavnega sodišča."

Nadaljevanje v video posnetku:


Pripravil: Toni Tovornik

Snemalec: Matjaž Gerčar
Fotografije: Borut Krajnc

10 NAJVPLIVNEJŠIH PRAVNIKOV 2008 - okrogla miza
Video posnetek povzetka okrogle mize
Aleksander Čeferin o kazni dosmrtnega zapora
Rezultati letošnjega izbora.


Članki izražajo stališča avtorjev, in ne nujno organizacij, v katerih so zaposleni, ali uredništva portala IUS-INFO.