c S

Pisna izjava stranke v pravdi namesto njenega zaslišanja

22.12.2021 Z novelo ZPP-D (1) je bila v pravdni postopek uvedena možnost izvedbe dokaza z zaslišanjem prič s predložitvijo njihovih pisnih izjav. Dokazni sredstvi zaslišanja priče in zaslišanja stranke sta v svoji dejanski pojavni obliki praktično identični, saj se pravdna stranka dejansko zasliši kot priča. Edina razlika, in sicer konceptualne narave, je ta, da je stranka v primerjavi s pričo glavni procesni subjekt z inherentnim interesom za uspeh v pravdi, zaradi česar je nujno bolj ali manj prikrito pristranska. Toda je ta razlika med dokaznima sredstvoma ovira, ki na podlagi določbe 263. člena ZPP onemogoča uporabo določb o pisni izjavi prič tudi za pravdne stranke?

Odgovor na zgornje vprašanje, pa najsi bo pritrdilen ali zavrnilen, glede na veljavno dikcijo 263. in 236.a člena ZPP (2) ter načela pravdnega postopka v zvezi z dokaznim postopkom (zlasti načelo neposrednosti) po mojem mnenju ne more biti očiten že na prvi pogled. Tudi Zobec(3) omenja nerodno formulacijo 263. člena ZPP ("Določbe o dokazovanju s pričami veljajo tudi pri dokazovanju z zaslišanjem strank, če ni za zaslišanje strank drugače določeno.") ter napotuje na uporabo pravne analogije, in ne neposredno uporabo določb o dokazovanju s pričami tudi za dokazovanje z zaslišanjem strank, torej le za položaje, ki so bistveno podobni izrecno urejenim položajem pri zaslišanju prič. Prav tako iz javno dostopne sodne prakse višjih sodišč na to temo ni moč priti do zaključka o poenotenem stališču, kot bo podrobneje pojasnjeno v nadaljevanju.


Pravna teorija

Po pregledu stališč slovenskih pravnih teoretikov lahko ugotovimo, da se je o obravnavanem vprašanju, in sicer že v fazi zakonodajnega postopka v zvezi z novelo ZPP-D, eksplicitno izjavila le mag. Betettova,(4) na katere stališče sta se pozneje sklicevala tudi dr. Ude in dr. Rijavčeva.(5) Svojega stališča avtorica ni podprla z razlogovanjem, ampak je zgolj navedla, da je predložitev pisnih izjav mogoča le za priče, ne pa za stranke, sta pa dr. Ude in dr. Rijavčeva njeno stališče v enem stavku utemeljila z nedovoljenim odstopom od načela neposrednosti.


Judikatura

V elektronski zbirki javno dostopne judikature lahko zasledimo štiri odločbe višjih sodišč, v katerih so se opredelila do v tem prispevku obravnavanega vprašanja. Najstarejše tri, iz let 2012, 2013 in 2014, je izdalo Višje sodišče v Ljubljani.

V prvi(6) je civilni oddelek sodišča implicitno priznal dopustnost predložitve pisne izjave stranke v pravdnem postopku, le da takšni izjavi ni dal enake, ampak manjšo dokazno težo, kot jo ima neposredno zaslišanje na glavni obravnavi ali na podlagi poziva oziroma soglasja sodišča predložena pisna izjava.

V tisti iz leta 2013(7) je prav tako civilni oddelek tega sodišča v drugi sestavi kategorično zavrnil možnost izvajanja dokaza s pisno izjavo stranke namesto z njenim neposrednim zaslišanjem zaradi pomembnosti neposrednega vtisa pri zaslišanju strank (načelo neposrednosti).

V tretji(8) pa je gospodarski oddelek tega istega sodišča, in sicer s sklicevanjem na osamljeno odločbo iz predhodnega leta, očitno napačno presodil, da gre za uveljavljeno sodno prakso,(9) ki bi naj bila takšna, da dokazovanje s pisno izjavo stranke ni mogoče.

Nato pa imamo še odločbo Višjega sodišča v Kopru iz leta 2019,(10) v kateri sodišče implicitno dopušča možnost predložitve izjave pravdne stranke (na podlagi poziva sodišča), saj navaja, da se je pravdna stranka izognila svojemu zaslišanju s tem, ko kljub pozivu prvostopenjskega sodišča ni podala pisne izjave po 236.a členu ZPP, sodišče pa je tudi zaradi te okoliščine napravilo neustrezno dokazno oceno.

Menim, da najbrž obstaja še kakšen primer pravdnega postopka, ko je prvostopenjski sodnik izvajal dokaz z branjem pisne izjave pravdne stranke, vendar zoper odločbo bodisi ni bila vložena pritožba bodisi način izvedbe tega dokaza v pritožbenem postopku ni bil problematiziran ...

Nadaljevanje članka za naročnike >> mag. Uroš Goričan: Pisna izjava stranke v pravdi namesto njenega zaslišanja
>> ali na portalu Pravna praksa, št. 49-50, 2021

>> Članek lahko preberete tudi, če niste naročnik.

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 
Opombe:

>1 Ur. l. RS, št. 45/08.
>2 Ur. l. RS, št. 73/07 in nasl.
>3 Zobec, J.: Pravdni postopek, zakon s komentarjem, 2. knjiga, Uradni list RS, Ljubljana 2006, str. 527.
>4 Betetto, N.: Predvidene novosti v ZPP glede dokaznega postopka, Podjetje in delo, št. 6-7/2007 str. 1074.
>5 Ude, L., in Rijavec, V.: Zakon o pravdnem postopku (ZPP): z novelo ZPP-D, GV Založba, Ljubljana 2008, str. 56.
>6 VSL sodba II Cp 1428/2012 z dne 13. septembra 2012.
>7 VSL sklep II Cp 1029/2013 z dne 13. novembra 2013.
>8 VSL sodba I Cpg 1506/2014 z dne 3. decembra 2014.
>9 Ustavno sodišče RS se je že večkrat izreklo, da ena ali dve sodni odločbi še ne izkazujeta ustaljene/uveljavljene sodne prakse (npr. odločbe Up 287/98 z dne 6. januarja 2000, Up 281/00 z dne 11. junija 2001, Up 1071/05 z dne 15. maja 2007 idr.). Kot pojasnjuje Testen (Enotna in ustaljena sodna praksa v civilnih in gospodarskih zadevah, Podjetje in delo, št. 6-7/2004, str. 1050-1059), o uveljavljeni sodni praksi lahko govorimo le tedaj, ko sodišča relativno daljši čas enako določajo obseg gornje premise, ki jo potem uporabijo v konkretnih primerih z ujemajočimi lastnostmi. Po njegovem mnenju je (ustavno)pravno relevantna (šele) ustaljena, stalna oziroma utečena sodna praksa. Smiselno enako pojasnjuje tudi Galič (Komentar Ustave RS, FDEŠ, 2011, komentar k 22. členu Ustave RS, točka 76).
>10 VSK sklep Cpg 12/2019 z dne 7. marca 2019.



Članki izražajo stališča avtorjev, in ne nujno organizacij, v katerih so zaposleni, ali uredništva portala IUS-INFO.