c S
 
Tedensko obvestilo o pravnih novostih
 
 
November 2018, številka 46 / letnik XVI.
 
Dolus non praesumitur.
Naklep se ne domneva.
 
     

 

Novosti

NOVOSTI

     
 
>> Glasovanje le še do ponedeljka
Letošnji izbor 10 najvplivnejših pravnikov se počasi končuje in le še do ponedeljka, 19. novembra, je mogoče glasovati za katerega izmed 20 finalistov, ki ste jih največkrat predlagali v prvem delu izbora. Ob glasovanju lahko pripišete tudi vprašanje za posameznega pravnika za razpravo na okrogli mizi, s katero se izbor tradicionalno končuje.Uvrstitev med 10 najvplivnejših pravnikov pridobiva vse večjo veljavo tako v pravni kot tudi širši javnosti. Družba LEXPERA, ki ureja in razvija portal IUS-INFO, bo vseh deset najvplivnejših slovenskih pravnic in pravnikov povabila na slovesnost, ki bo v torek, 27. novembra, v ljubljanskem hotelu InterContinental, kjer bodo prejeli priznanja ter v razpravi predstavili svoje poglede na različne aktualne teme in dogodke v slovenskem političnem, gospodarskem in družbenem okolju. Tako kot vsako leto pričakujemo zanimivo in polemično razpravo, ki jo bo mogoče spremljati tudi v živo na spletnem portalu rtvslo.si.

 
 
 
 
 
V DANAŠNJEM TEDNIKU:
     
› Novosti
› Aktualno
› IUS kolumna
› Evropska unija
› Pregled slovenske zakonodaje
› Strokovni članki
› IUS-INFO čistopisi
› Dobro je vedeti
     
    NE SPREGLEJTE
Osnutek celotnega izstopnega sporazuma med Veliko Britanijo in EU
 
     

 

AKTUALNO

AKTUALNO - POMEMBNEJŠE PRAVNE NOVICE TEGA TEDNA

     
 
>> Ob 100-letnici vrhovnega sodišča pozivi k zagotavljanju neodvisnosti sodstva
Predsednik republike Borut Pahor in predsednik vrhovnega sodišča Damijan Florjančič sta v uvodu včerajšnje mednarodne konference ob 100-letnici vrhovnega sodišča v Ljubljani poudarila velik pomen zagotavljanja neodvisnosti sodstva. Ta je namreč glavni temelj za legitimnost sodstva, s tem pa tudi zaupanja ljudi vanj, je izpostavil Pahor. Florjančič pa je poudaril, da se rezultati dela sodstva izboljšujejo, posebej ko gre za spoštovanje pravice do sojenja v razumnem roku. Posebej je izpostavil tudi pomen kakovostnih sodb, ki da morajo biti razumljive in prepričljive, saj je to temeljni kamen zaupanja ljudi.

>> Predstavitev kandidatke za ustavno sodnico Šugman Stubbsove
Na včerajšnji predstavitvi v predsedniški palači je pravnica in psihologinja Katja Šugman Stubbs med drugim izpostavila svoje delovanje na področju človekovih pravic v kazenskem pravu in zavzemanje za postopkovno pravičnost. Predavala in raziskovala je na več tujih univerzah, bila članica Državnotožilskega sveta, še vedno pa aktivno sodeluje v evropski zvezi za kazensko pravo. Teme, s katerimi se ukvarja, so pretežno kazensko procesne, v veliki meri pa tudi kriminološke, pri katerih je črpala iz njenega psihološkega znanja, je pojasnila. Tuji ji niso niti kazensko in dokazno pravo ter psihologija sodniškega odločanja. Kot je pojasnila, je pri javnem oglašanju precej zadržana, oglasila pa se je, ko se ji je to zdelo potrebno, na primer ob aferi JBTZ in referendumu o družinskem zakoniku.

>> Stephan naj bi sojetnika nagovarjal k umoru zaščitene priče
V nadaljevanju sojenja Michelu Stephanu, ki ga obtožnica bremeni napeljevanja k umoru nekdanjega sodelavca s Kemijskega inštituta Janeza Plavca, je danes pričal kriminalist, ki je sodeloval pri njegovi aretaciji. Med drugim je povedal, da je policija prejela prijavo, da je Stephan v priporu sojetnika nagovarjal k umoru zaščitene priče.

>> Jankovića v mesecu dni čakata dve sojenji
Ljubljanski župan Zoran Janković, ki se poteguje za nov mandat, bo moral konec meseca kot obtoženi na predobravnavni narok na ljubljanskem okrožnem sodišču v zadevi Gratel, v začetku decembra pa ga čaka še predobravnavni narok v zadevi Stožice. To sicer ni prvo sojenje ljubljanskemu županu, vendar pa je bil v zadevi Niš pravnomočno oproščen.

>> Delnice NLB z debijem na ljubljanski in londonski borzi
Delnice NLB, največje banke v državi, so začele kotirati na ljubljanski in londonski borzi. S tem se je zaključila prodaja 65 odstotkov NLB. Banka je sedaj v pretežno razpršeni zasebni lasti, država pa ohranja nadzorni delež. "Ostajamo slovenska bančna skupina," je ob tem zatrdil prvi mož NLB Blaž Brodnjak.

>> KPK pri DUTB kritična do pripojitve Factor banke in Probanke
Pripojitev Factor banke in Probanke DUTB ni bila transparentna in sledljiva, je v poročilu o poslovanju DUTB med letoma 2014 in 2017 ugotovila Komisija za preprečevanje korupcije (KPK). Kot neustrezne je med drugim ocenila tudi postopke za imenovanje neizvršnih in izvršnih direktorjev ter glede teh postopkov izdala priporočila.

>> Objavljen razpis za direktorja Nacionalnega preiskovalnega urada
Ministrstvo za notranje zadeve je objavilo razpis za direktorja Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU). Kandidati morajo med drugim imeti ustrezno izobrazbo, najmanj sedem let delovnih izkušenj ter izpit za izvajanje policijskih pooblastil. Kandidati, ki se bodo nanj prijavili, ne smejo biti pravnomočno obsojeni zaradi naklepnega kaznivega dejanja, za katero se storilec preganja po uradni dolžnosti, prav tako ne smejo biti pravnomočno obsojeni zaradi drugega kaznivega dejanja na nepogojno kazen zapora za več kot tri mesece. Zadnji dan za prijavo je 30. november.

 
 
 
     

 

IUS KOLUMNA

IUS KOLUMNA

     
             
      O Justiciji in Kloacini    

mag. Martin Jančar, sodnik
   
Danes, ko je podoba tega, kaj naj bi se dejansko zgodilo še pred kazenskim postopkom, ob ponavljanju in povzemanju informacij služb organov pregona za stike z javnostjo dodobra vtisnjena v podzavest ljudi, je pomembno, da se teh standardov, ki definirajo kazenski postopek, izredno jasno zavedamo. Sploh ker je vtiskanje podob v podzavest povezano ne samo z dejanjem, ampak celo z osebnostjo tistih, ki naj bi dejanje storili. Moderni čas pač zahteva digitalno opredelitev na ločnici dobro/slabo, lepo/grdo in podobno. Tako se na perfiden način estetika začne mešati z etiko, napaka, ki se kot filozofski problem odpira od antičnih časov. Spomnimo se, koliko »drugih Hitlerjev« je sproduciralo medijsko okolje modernega časa - od Sadama Huseina, Moamerja Gadafija, Asada itd. do še vedno popularnega predsednika Ruske federacije. Problem ni označitev sama po sebi, problem je, ker takšnega pečata ne moremo sneti kar tako in se prav tako ne vrniti nazaj na izhodišče. Na mednarodni ravni se tako zadeve praviloma končajo s tisočimi mrtvih v vojnih spopadih, predvsem tistih, ki niso bili za zadevo prav nič krivi. Na ravni posameznika se takšne stigme spremenijo v osebne, družinske in nenazadnje tudi družbene tragedije.
   
     
   
 
 
>> Vabljeni h komentiranju vsebine pod besedilom kolumne.
 
     

 

EVROPSKA UNIJA

EVROPSKA UNIJA

     
 
>> Sodišče EU pri avstrijski protidampinški zakonodaji ugotavlja nasprotja s pravom EU
Sodišče EU je v zadevi C-33/17 odločilo, da je del avstrijske protidampinške zakonodaje, ki se nanaša na plačilo varščine, ki jo mora naročnik plačati, kadar odda dela tujemu obrtniku, v nasprotju s pravom EU. Avstrijski odvetnik Rudi Vouk ocenjuje, da je odločitev sodišča precejšnjega pomena za slovenska podjetja, ki delujejo na avstrijskem trgu.

>> Sodišče EU o izplačilu denarnega nadomestila za neizrabljen letni dopust
Sodišče Evropske unije je izdalo dve sodbi (C-619/16 in C-684/16), v katerih je poudarilo pravico delavca do plačanega letnega dopusta, ki mu pripada na podlagi Direktive 2003/88/ES Evropskega parlamenta in Sveta z dne 4. novembra 2003 o določenih vidikih organizacije delovnega časa in na podlagi Listine Evropske unije o temeljnih pravicah. Sodišče EU poudarja, da je v skladu z ustaljeno sodno prakso Sodišča EU pravico do plačanega letnega dopusta potrebno šteti za posebej pomembno načelo socialnega prava Unije. Direktiva 2003/88 sicer nacionalnim organom omogoča odstopanja od določil, ampak samo v izjemnih primerih, ki jih izrecno našteva. Pravice do plačanega letnega dopusta ni med njimi.

>> Postopki Komisije proti članicam, poziv tudi Sloveniji
Evropska komisija v rednem mesečnem svežnju odločitev o kršitvah začenja oziroma nadaljuje postopke proti državam članicam, ki niso ustrezno izpolnile svojih obveznosti iz zakonodaje EU. Odločitve, ki se nanašajo na več področij, naj bi zagotovile, da se zakonodaja EU ustrezno uporablja v korist državljanov in podjetij. Komisija je sprejela 40 uradnih opominov, 21 obrazloženih mnenj, 8 zadev pa je predložila Sodišču Evropske unije. Komisija poleg tega zaključuje 107 zadev, v katerih je z zadevnimi državami članicami razrešila vprašanja, tako da postopka ni treba nadaljevati. Komisija je Irski, Romuniji in Sloveniji poslala obrazloženo mnenje, v katerem jih je pozvala k ustreznemu izvajanju direktive EU o pravicah žrtev (Direktiva 2012/29/EU). Ta direktiva zagotavlja žrtvam kaznivih dejanj jasne pravice do dostopa do informacij, sodelovanja v kazenskem postopku ter prejemanja podpore in zaščite, prilagojene njihovim potrebam. Direktiva prav tako zagotavlja opredelitev ranljivih žrtev, kot so otroci, žrtve posilstva in invalidi, tako da lahko med kazenskimi postopki prejmejo dodatno zaščito. Pravila EU veljajo za vse žrtve kaznivih dejanj v EU, ne glede na njihovo državljanstvo.

>> V pogajanjih o brexitu dosežen napredek
EU in Združeno kraljestvo sta v pogajanjih o ločitvenem sporazumu dosegla "odločilen napredek", je ocenil predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker. EU in London sta objavila tudi osnutek celotnega izstopnega sporazuma, ki ima 585 strani, in oris politične izjave o prihodnjih odnosih. Sporazum pokriva tri prednostna ločitvena vprašanja - pravice državljanov, finančno poravnavo in mejo na irskem otoku - ter prehodno obdobje, ki naj bi trajalo 21 mesecev, torej od načrtovanega brexita 29. marca prihodnje leto do konca leta 2020. Najtrši oreh v pogajanjih je bila meja na irskem otoku. Meja med Irsko, članico EU, in Severno Irsko, ki bo kot del Združenega kraljestva izstopila iz unije, bo namreč po brexitu edina kopenska meja med unijo in Združenim kraljestvom.

>> Izboljšanje zaposlenosti in upad brezposelnosti
Evropska fundacija za izboljšanje življenjskih in delovnih razmer Eurofound ugotavlja, da je bilo leto 2017 dobro leto za večino držav članic EU v smislu izboljšanja zaposlenosti in upada brezposelnosti. Čeprav EU-28 kot celota zdaj presega stopnjo zaposlenosti izpred krize, je ta leta 2017 še vedno zaostajala za 2,8 odstotne točke za ciljem za leto 2020, ki znaša 75 odstotkov. Poleg tega je v nekaterih državah EU zaposlenost še vedno nižja kot pred desetletjem. Odnosi med delodajalci in delojemalci so ostali relativno stabilni kljub občasnim sporom, ki so bili večinoma povezani z varčevalnimi ukrepi ali pritožbami glede plač. Socialni dialog je lani bistveno prispeval h konkretnim spremembam predpisov o delovnem življenju. Čeprav gospodarske razmere in obeti na trgu dela v letu 2018 ostajajo ugodni, bodo pogajanja zasenčili brexit in zaskrbljenost glede krepitve populističnih in evroskeptičnih strank v nekaterih državah.

>> Dvomi o pripravljenosti Romunije na predsedovanje EU
Romunija bo z novim letom prvič prevzela šestmesečno predsedovanje EU, a nekaj tednov prej se stopnjujejo dvomi o njeni pripravljenosti na to nalogo. Finski premier Juha Sipila je v začetku tedna omenil, da se njegova država pripravlja na scenarij, ko bi morala prevzeti romunsko predsedovanje. Prošnje za to sicer še ni bilo.

 
 
 
     

 

PREGLED SLOVENSKE ZAKONODAJE

PREGLED SLOVENSKE ZAKONODAJE - MED NAJPOMEMBNEJŠIMI IZPOSTAVLJAMO

     
 
>> Svet varuha za človekove pravice
Varuhinja človekovih pravic je sprejela Poslovnik Sveta varuha za človekove pravice, ki je začel veljati 10. novembra. Svet je posvetovalno telo varuha kot predstojnika institucije Varuha človekovih pravic RS, ki je ustanovljeno za spodbujanje in varstvo človekovih pravic in temeljnih svoboščin ter krepitev pravne varnosti. Sprejet Poslovnik ureja organizacijo in delo Sveta, razmerje med Svetom, varuhom in Varuhom ter način uresničevanja pravic in dolžnosti članov Sveta. Svet izvaja svetovalne naloge, ki so opredeljene v 50.a členu Zakona o varuhu človekovih pravic, način njihovega izvajanja pa v 8. členu Poslovnika.

>> Davčna obravnava dnevnic
10. novembra je začela veljati sprememba > Uredbe o davčni obravnavi povračil stroškov in drugih dohodkov iz delovnega razmerja, ki v 4. členu zvišuje znesek celodnevne dnevnice, ki se ne všteva v davčno osnovo dohodka iz delovnega razmerja v primeru službenega potovanja fizičnih oseb, ki na podlagi imenovanja opravijo funkcijo člana volilnega odbora na podlagi predpisov o volitvah. Omenjeni znesek se je dvignil iz prejšnjih 15 na zdajšnjih 48 evrov za vsak dan glasovanja.

 
 
>> Drugi novi predpisi: UL št. 71
 
     

 

STROKOVNI ČLANKI

STROKOVNI ČLANKI - IZBOR TEDNA

     
 
 
 
 
 
 
 
     

 

IUS-INFO ČISTOPISI

IUS-INFO ČISTOPISI

     
 
>> Ali uporabljate veljavno besedilo SZ-1?
Stanovanjski zakon (SZ-1), ki je bil sprejet leta 2003, ima že 12 vplivov na besedilo. Vse spremembe, dopolnitve ter razveljavitve členov so upoštevane samo v IUS-INFO prečiščenem besedilu SZ-1.

V časovni lestvici SZ-1 je tudi vseh 13 verzij čistopisov tega zakonskega besedila. Primerjalnik členov pa omogoča natančen vpogled v spremembo člena, saj primerja in barvno označi razlike v besedilu člena pred in po spremembi - npr. 175. člen SZ-1, ki ureja pravice najemnikov hišniškega stanovanja.

Zakon je povezan tudi z več kot 190 strokovnimi članki, več kot 1.150 judikati slovenskih sodišč (ustavno, vrhovno, višja, upravno) in več kot 930 judikati Sodišča EU. Vse te povezave so dodane tudi ob posameznih členih zakona, na katere se vsebinsko navezujejo.

Ob vsakem členu je tudi možnost dodajanja opomb, in sicer lahko vsebino člena javno komentirate ali pa dodate le zaznamek za svojo uporabo.

Zagotovite si dostop do vseh vsebin portala IUS-INFO!

 
     

 

DOBRO_JE_VEDETI

DOBRO JE VEDETI

     
 
>> Priporočite Tednik IUS-INFO
Na povezavi lahko tudi svojim prijateljem in sodelavcem omogočite brezplačno prejemanje Tednika IUS-INFO, ki vsak četrtek prinaša vse pomembne informacije o novih in spremenjenih predpisih, sodni praksi, aktualnem pravnem in političnem dogajanju v Sloveniji in EU ter novih vsebinah na portalu IUS-INFO.

 
© 1989-2018 LEXPERA d.o.o. Vse pravice pridržane

Tednik ste prejeli skladno s 158. členom Zakona o elektronskih komunikacijah (ZEKom-1) in zakonodajo na področju varstva podatkov, in sicer na podlagi vaše prijave na spletni strani www.iusinfo.si, našega zakonitega interesa, sklenjenega naročniškega razmerja ali drugega razmerja, za katerega veljajo splošni pogoji družbe, ali izrecne privolitve. V kolikor Tednika ne želite prejemati, se lahko odjavite s seznama prejemnikov.