c S

Komu velik poklon

Vlasta Nussdorfer Nekdanja varuhinja človekovih pravic in svetovalka predsednika republike vlasta.nussdorfer@gmail.com
26.10.2023

Se vam zdi, da preveč delate in boste vsak čas izgoreli, pa še slabo spite, nimate časa zase in svoje hobije, vas mladež sili v stalno norenje od ene do druge prostočasne aktivnosti, seveda njihove, ste z eno nogo pod tušem in z drugo na pedalu za plin, vas šef sploh ne razume in celo »mobingira«, nekateri pa tarnate, da niti v penziji nimate prostega trenutka, saj vas otroci obremenjujejo z vnuki, ki jih je treba peljati k telovadbi, plesu, košarki, šahu, tenisu, tekate pa še od enega do drugega zdravnika, nabavljate, pospravljate in kuhate, predvsem za druge? Iščete čudežne zvarke, meditirate, berete knjige z nasveti za dolgo in srečno življenje brez stresa? Če je z vami vsaj približno tako, obstaja rešitev. Povsem preprosta. Spoznajte nekatere, ki jih izgorelost redkeje doleti. Ker je njihovo življenje že tako posebno. Vredno velikega poklona.

Izgoreti je tako, kot bi umrl, le da živiš v posebnem svetu in se v pravega vračaš prav počasi.

Anonimus


Vedno se mi je zdelo, da veliko delam. Nikoli pa nisem razmišljala da bom izgorela, saj vse to počnem neizmerno rada. Kot bi bilo delo en velik hobi. Ne sicer vedno, a treba je bilo zdržati, saj življenje prinaša preizkušnje vseh vrst. Nujno je zgodaj pokukati iz vate.

Zelo sem se čudila, ko sem prvič slišala za pojav izgorelosti. V zadnjih letih je žal postal celo precej »moden«. O njem govorijo, pišejo, modrujejo, ljudje iščejo pomoč, zapadajo v depresijo, hodijo k psihoterapevtom, ne vidijo sonca in lepot življenja, ostajajo mesece na bolniški. Pa sem pričela razmišljati o sodobnosti, ki je to tegobo mnogih sedaj privlekla na plano. Zakaj včasih nismo govorili o izgorelih ljudeh? Jih res ni bilo, jih morda zgolj nismo prepoznali? Smo jim pripisovali kaj drugega?

Pravzaprav poznam žensko, ki je ta pojav resnično doživela in zanj celo prejela usodno diagnozo. Telo je zdravo in dobro. Srečen zakon, vsaj tako navzven kaže, en otrok, daleč od plenic, dobra in redna služba, nikoli nadur, vsi popolnoma prosti vikendi, pa še živi, povsem »samooskrbni« starši, ki njej in družini vedno priskočijo na pomoč. Ne prav redko. Brez bratov ali sester, v lastnem domu lepega blokovskega naselja, torej brez skrbi za gradnjo hiše in vzdrževanje okolice. Bolniška, tablete, sprehodi … še manj stresa, ji pravijo. Ko se vrne na delovno mesto, kjer ima zgolj 4-urni delavnik, vsi pazijo nanjo, da ne izgori. Pomika se proti pojavu menopavze. Kako bo šele tedaj? Izvem, da je bila v silnem stresu že na faksu. Perfekcionistka. Torej sedanje stanje le ni od uradniškega dela (brez vsake odgovornosti). Premišljujem, kje bi končala, če bi bila na vodilnem mestu s 100 podrejenimi, se ločevala, imela otroka s posebnimi potrebami, prodajala in kupovala nov dom, skrbela za bolne starše, kaj šele, če bi bila invalidka?

Ste kdaj pomislili, da pravzaprav vzgajamo generacijo izgorelih? Da nas vse bolj obkrožajo novice o uspešnih, lepih, mladih vplivnežih, bolje rečeno »influencerkah«, ki jih skoraj ne poznamo, ker niso naredile prav veliko, le da so pričele objavljati selfije in nasvete vseh vrst, pa so že hudo slavne, prave fatalke. Morda je katero izstrelil tudi kak šov, a tudi ta je minil …, one pa so ostale. V primežu tnala in nakovala. Kaj bo z njimi, če in ko slava mine? In kaj s tistimi, ki jih vse preveč posnemajo, pa jim nikakor ne uspe? Zahteva se veliko, veliko več kot nekoč. Na čisto nov način. Redki se temu izognejo. Sanj o rdečih preprogah je absolutno preveč. Mediji so pri tem usodni. Ste kdaj spremljali vsak gib slavnega nevrokirurga; kaj je in pije, kakšno obleko si je kupil, kakšne kopalke nosi in na kakšni jahti se je poleti sončil? O mnogih »vplivnežih« vemo vse to in še veliko več. Slava je res nekaj posebnega. Imen čudodelnikov med zdravniki, ki so te dni pri nas opravili vrhunsko operacijo, ki je celo v svetu redkost, ne poznamo, beremo pa o vsakem gibu kakšne komaj polnoletne lepotičke in malo boljšega žogobrca. Če zna prva še vsaj malo peti, ji rdeča preproga ne uide. Tudi prav, a če pomislim na desetletja trdega študija zdravnikov in njihovo silno odgovornost, se vprašam: kdo bi moral biti zares slaven?

Kaj pa preostale mladenke? Vidim jih tudi v parku; mlade mamice s prelepimi in dragimi vozički. V rokah nadvse pameten telefon, mali spijo, ko in če se zbudijo, namesto igračke zgolj ekrani. Pri letu že premikajo slikice …; tako pametni so, pravijo. Ko shodijo, tečaji in animacije. Prvi rojstni dnevi so kot nekoč maturantski plesi. Veliko povabljenih, catering ali najet lokal, kupi daril, slike na FB. Sledijo tečaji vseh vrst in potovanja, tudi čez lužo. Slovenija ni zanimiva, morda zgolj Piran in promenada v Portorožu, pa še kak peklensko drag hotel. Pa jih imamo. Mlade snobe, ki jim ni dovolj tenis, le še golf v kakšnem tujem raju. Priplazijo se odvisnosti vseh vrst in dimenzij.

Le zakaj so odpadne vode v prestolnici polne kokaina? Denarja zanj nimajo brezdomci, delavci na gradbiščih, v tovarnah, prodajalnah … »Zadetki« premožnih staršev, falirani študenti, silikonske dolgotrepalniške lepotičke, postavljavci »inštalacij« vseh vrst, kratkotrajni poslovneži, pa še kdo, ki ga naplavi želja po uspehu in slavi. Ti izgorijo, še preden povsem dozorijo. So morda želeli obogateti čez noč, niso kos nalogam, ki jih opravljajo? Stres se namreč pojavi prav tedaj, ko je zadana naloga prezahtevna, pretežka, nad nivojem znanja in obvladovanja. Kaj bo z njimi jutri, če že danes pregorevajo in se dobesedno sesuvajo? Mamila, pomirjevala …? Negotova prihodnost.

A našla sem tudi drugačne. Neko soboto v oktobru, pisal se je 14., so prihajale od vsepovsod. Podeželske ženske iz društva Gabrovka pri Litiji. Povabile so me medse, da proslavimo 30-letnico njihovega društva. Bilo je ganljivo lepo. Za nekaj ur so zapustile domača ognjišča, na tisoče perjadi, desetine goved, njive in vrtove, okenske police, polne rož …

Med njimi je bila tudi letošnja zmagovalka izbora za mlado kmetico leta. Karmen. Ima jih točno 40, tri majhne otroke in kmetijo. Koliko dela, pomislim. Povsem zmede podatek, da je celo profesorica matematike in redno zaposlena. Kako, da ne izgori? Nasprotno, žari od sreče in veselja. Bi nam dala kak nasvet?

Spoznam prav tako zaposleno inženirko agronomije, mamo trem odraslim sinovom, doma kljub diplomi ostaja mož, prek 40 glav govedi, tudi molznic, in 4400 puranov, pa velika hiša in hlev, njive in vrtovi. Prijazna in vesela, da živi na deželi, kjer pridelajo prav vse, kar potrebujejo. Žari, ko govori o svoji kmetiji in veliki družini. Vsi veliko, res veliko delajo. Tudi sinovi študentje. Ni vikend spanja do 10. ure in ne maminega zajtrka in kosila. Znajo si skuhati povsem sami. Delo in še enkrat delo. Učenje odgovornosti.

Mnoge podeželske ženske so mi dale tisto soboto hudo misliti. Je izgorelost res posledica zgolj prevelikega dela? Ga te ženske morda nimajo dovolj? So med njimi tudi žrtve nasilja, celo izgorele, a jih nihče ne vidi in jim pomaga? Kdo bi vedel?

Kmalu zatem, 19. oktobra, pa sedim v dvorani Dlani, društva za osebe z gluhoslepoto, ki 22. oktobra zaznamuje evropski dan te izjemno težke invalidnosti. Slovensko društvo letos praznuje 18-letnico. Njegovi člani in članice so gluhi in slepi hkrati. Si temo in tišino skupaj sploh lahko zamišljate? Kljub vpisu njihovega jezika v ustavo pred dvema letoma še vedno nimajo zagotovljenih vseh pravic, ki jim pripadajo. Se je res treba pri oblastnikih tako zelo boriti zanje? Od obljub in lepih besed ne morejo živeti. Občudujem njihovo veliko borko dr. Simono Gerenčer. Kaj bi brez nje, duše in motorja velikega boja za njihove pravice?

Globoko razmišljam in ugotavljam; vse je v glavi. Ti ljudje bi morali predavati na tečajih o depresiji in izgorelosti. Ker imajo kaj povedati o resničnih težavah vsakdana. Tudi delo v naravi bi marsikoga rešilo, pregnalo temne misli in veliko žalost. Zato, dragi preobremenjeni ljudje, za hip izklopite svoj prenatrpani vsakdan, spoznajte »drugačne« in vsaj v mislih stopite v njihovo kožo. Morda pa vaša utrujenost res ni prevelika in vaše težave ne tako usodne? Morda. Nikoli pa ni sramotno poiskati pomoč. Nikoli. Predvsem to storite pravočasno, kajti prag bolečine in silne izčrpanosti ni za vse enak. Res ne.


Članki izražajo stališča avtorjev, in ne nujno organizacij, v katerih so zaposleni, ali uredništva portala IUS-INFO.