c S

Stari dobri mož in sodstvo

dr. Marko Novak Profesor Evropske pravne fakultete Nove univerze mnovak153@gmail.com
11.12.2017 Zopet je prišel čas, takole proti koncu leta, ko delamo obračune glede preteklega leta in hkrati tudi načrte za naprej. Ko ti načrti niso vedno odvisni samo od nas in tudi ne povsem od racionalno-empiričnega oziroma kavzalnega sosledja dogodkov, potem jim pravimo želje. In te so še posebej imenitne v adventnem času. Te želje so lahko osebne, intimne ali tudi poklicne, če pa je funkcija nepoklicna, potem bi lahko bile tudi – častne. In, če bi stari dobri mož lahko kaj pomagal, kaj bi lahko v prihodnjem letu zaželeli sodstvu?

Naj bo najprej orbi, glede naše širše domovine, EU. Predvsem bi starega dobrega moža prosil, naj posreduje pri bratu Dvojčku na Poljskem, da bo bolj razumno vodil politiko in prenehal igro »nagajivih« reformam glede sodstva in sodnega sveta. Ustavno sodišče je že »zaigrano«, igranje mačke z mišjo glede rednega sodstva ter sodnega sveta pa je že utrujajoče in bi bilo za vse bolje, če bi se kreativna energija preusmerila kam drugam. V teater ali cirkus, ne pa v sodne dvorane.

Ob tem bi še pobaral, sivobradega, naj spametuje romunsko vlado in njenega pravosodnega ministra, naj ne gre v predvidene reforme, ki bodo znižale nivo pravne države in pahnile določene državne institucije, predvsem tožilstvo, v predliberalne čase. Romunija je tam že bila in je bilo zelo boleče.

Tudi v Kataloniji naj se primerno dogovorijo. Da ne bodo sodniki, ne na eni ne na drugi strani, stisnjeni v kot ter pahnjeni v politične dileme, ki jim nikakor ne zmorejo biti kos. 

Kaj pa doma, torej urbi, v hiši naše dame-pravice?

Naj ima pravosodni minister mirno in preudarno roko še z zadnjimi spremembami, ki jih bo plasiral. Manj se tu zdi, da bo več. Pa naj poleti dobimo vsaj tako dobrega ministra kot tokrat, ki bo sodstvo razumel, mu prisluhnil in ne po njem kar tako rovaril, kot se je to dogajalo na Madžarskem, Slovaškem, Poljskem in preti v Romuniji. Če pa se najde kakšen plevel v trati, ga je treba seveda odstraniti, da bo trata naprej rastla košato. Toda tista šiba, v bistvu z druge veje, ki si jo je minister pustil »za vsak slučaj«, se ne zdi potrebna, kajti v sistemu je dovolj drugih vajeti.

Tudi Svetu je veliko dal: zakon, nekaj več pod palcem, da ga bomo zmogli, a manjkajo nam vsaj še dve pisarni… In še kaj.

Sodstvu samemu pa želim, da bo še naprej sprejemalo pravočasne in kakovostne odločbe in naj bo čim manj tistih slabših in poznih. Naj bo tudi storilnostno uspešno, saj se je statistika v zadnjih letih zelo izboljšala in naj ukinjena norma ne izpade kot potuha, saj to, v takšni zreli družbi, sploh ne more biti. Naj bo čim manj disciplink in dela etične komisije, četudi sta ti zdaj na Sodnem svetu. Predvsem pa naj se splošna pravna kultura v deželi dvigne, da bomo na naše sodstvo ponosni in bo ne le pravna, temveč tudi resnična moralna avtoriteta.

Naj imajo Predsednik republike ter sodniki, ko bodo izbirali – tam na sredi leta, v času pred volitvami poslancev – srečno roko pri izbiri šestih naših naslednikov, da bo naš Svet živel naprej, rastel, dozoreval, dobro služil sodstvu in ljudstvu.

Aja, pa še tole, dobri stari mož, sivobradec: če že nosiš vsem darila, ne pozabi na sodnike – tisto nekaj dopusta in še drugo, kar si z interventno zakonodajo zamrznil tja na daljni severni pol, je dobro, da nazaj spet vrneš. Bodi tu resen, kajti to ni »božičnica«, ni darilo, dobra volja, temveč njihova pravica.      


Članki izražajo stališča avtorjev, in ne nujno organizacij, v katerih so zaposleni, ali uredništva portala IUS-INFO.