c S

Nova pravila pri odkrivanju dopinških kršitev: primer Claudie Pechstein

prof. dr. Jernej Letnar Černič Redni profesor za pravo človekovih pravic,
Fakulteta za državne in evropske študije
jernej.letnar@googlemail.com
04.09.2009 V poletnih mesecih se običajno v različnih športih vrstijo številna svetovna prvenstva. Tudi letošnje poletje ni bilo izjema, pri čemer sta bila glavne pozornosti deležna svetovno prvenstvo v plavanju v Rimu in svetovno prvenstvo v atletiki v Berlinu.



Dober mesec pred začetkom svetovnega prvenstva v atletiki v Berlinu pa je nemško in svetovno javnost pretresla vest, da je nemška petkratna olimpijska prvakinja v hitrostnem drsanju, Claudia Pechstein kršila doping pravila svetovne drsalne zveze in svetovne anti-dopinške zveze WADA. Pechsteinovo niso ujeli pri neposrednem kršenju doping kodeksa, ampak je večletno opazovanje njene krvne slike posredno pokazalo, da je uporabljala prepovedano metodo krvnega dopinga.

Pravila anti-doping kodeksa svetovne anti-dopinške zveze WADA od 1. januarja letos omogočajo uveljavljanje anti-doping kršitev tudi v primeru, ko ni neposrednih dokazov pri dopingu športnika in ko le posredni dokazi kažejo na kršenje anti-doping pravil. V skladu s komentarjem člena 3.2 Anti-doping kodeksa svetovne anti-dopinške zveze WADA se lahko krvna slika športnika uporablja tudi pri presoji domnevnih kršitev anti-doping pravil. Dokazno breme je na športniku, da dokaže, da je spremenjena krvna slika posledica kakšnega drugega vzroka.

Mednarodna drsalna zveza je že leta 1999 pričela s spremljanjem različnih lastnosti krvne slike drsalcev. Do sedaj je mednarodna drsalna zveza opravila več kot 11.000 testov krvi na več kot 1650 hitrostnih drsalcih, kar jim je omogočilo, da so ustvarili hematološki potni list, ki predstavlja natančno krvno sliko športnika v daljšem časovnem obdobju. Dolgotrajno spremljanje krvne slike omogoča in olajšuje zdravniški komisiji Mednarodne drsalne zveze bolj natančno odkrivanje anomalij ali določenih sprememb v krvni sliki športnika v daljšem časovnem obdobju.

Claudio Pechstein so strokovnjaki svetovne anti-dopinške zveze WADA spremljali že dalj časa, saj so od leta 2006 pri njej opravili več kot šestdeset kontrol. Petkratni olimpijski prvakinji je Mednarodna drsalna zveza prepovedala nastopanje za obdobje dveh let zaradi sumljivih vrednosti njene krvne slike, čeprav rezultati doping kontrole nikdar niso bili pozitivni. Pechsteinovi so prepovedali nastopanje, ker je imela na več testiranjih neobičajno visoko število retikulocitov, vključno tudi na letošnjem svetovnem prvenstvu, februarja na Norveškem. Strokovnjaki so prišli do omenjenega zaključka na osnovi nihanja višine retikulocitov v krvi. Število retikulocitov v krvi se je Pechsteinovi v zadnjih letih vedno povišalo v času tekmovanj na svetovnih prvenstvih in olimpijskih igrah. Nekaj dni po tekmovanju pa se je število retikulocitov vedno vrnilo na običajno raven.

Disciplinska komisija Mednarodne drsalne zveze je 3. julija letos ugotovila, da je Claudia Pechstein kršila člen 2.2. proti-doping pravil Mednarodne drsalne zveze, ki prepoveduje "uporabo ali poskus uporabe prepovedane snovi ali prepovedane metode", ker je uporabljala prepovedano metodo krvnega dopinga. Zaradi slednjega je Svetovna drsalna zveza razveljavila rezultate, ki jih Pechsteinova dosegla na letošnjem svetovnem prvenstvu v tekmah na 500 m in na 3000 m, ter ji za dve leti prepovedala nastopati na tekmovanjih.



Claudia Pechstein odločitvi Mednarodne drsalne zveze nasprotuje in trdi, da se ni nikdar dopingirala s krvnim dopingom. Pritožila se je na Mednarodno arbitražno sodišče za šport in napoveduje odškodninsko tožbo zoper Mednarodno drsalno zvezo.



Anti-doping strokovnjaki poudarjajo, da je v zadnjih letih zaradi napredka v znanosti doping v športu zelo težko odkrivati in ga dokazovati. Zato se zdi razumljivo, da morajo napredku in novostim v znanosti slediti tudi pravna pravila, ki prepovedujejo uporabljanje dopinga v športu. Posredno odkrivanje dopinga na osnovi sprememb v krvni sliki športnika je vsekakor eden od načinov, kako izboljšati nadzor pri spoštovanju anti-doping pravil. Športnik pa mora imeti v postopku možnost prikazati in dokazati, da spremenjena krvna slika izhaja iz kakšnega drugega razloga, kot npr. bolezni ali dedno prirojene napake.

Odvetniki Claudie Pechstein so pred težko nalogo dokazati, da so konstante spremembe v krvni sliki Pechsteinove v času trajanja svetovnih prvenstev in olimpijskih iger posledica katerega drugega razloga in ne načrtnega ter skrbno pripravljenega programa krvnega dopinga. Ni presenetljivo, da so odvetniki ubrali drugačno obrambno strategijo, ki opozarja predvsem na procesne napake v postopku ugotavljanja krvnega dopinga pri Claudie Pechstein. Obramba namreč opozarja, da se v primeru Pechsteinove ne morejo uporabiti krvni vzorci pridobljeni med letoma 2000 in 2008, ker takrat še ni veljal novi anti-doping kodeks, ki omogoča tudi uporabljanje posrednih dokazov. Njegova uporaba za nazaj bi pomenila bistveno kršitev postopka ugotavljanja anti-doping postopka in kršenje prepovedi retroaktivnosti. Kakorkoli že, obeti za nastopanje Claudie Pechstein na bližajočih se olimpijskih igrah niso prav dobri.


Članki izražajo stališča avtorjev, in ne nujno organizacij, v katerih so zaposleni, ali uredništva portala IUS-INFO.