c S
Kako leteti z letalom in se pri tem celo zabavati 21.01.2009 Če ste taki kot jaz (ali bi se vsaj bili pripravljeni delati, da ste), potem morda že kmalu po koncu novoletnih praznikov začnete snovati poletne dopustniške poti. Ali pa razmišljati o bližnji poslovni poti v Sofijo (ali Helsinke, ali Kaunas, ali kamorkoli že). Pogosto je razlog za to iskanje najugodnejše letalske poti.

Takoj moram priznati, da nisem poseben strokovnjak za letenje z letalom – običajno mirno sedim na svojem sedežu in dajem pilotu le verbalne napotke pri vzletanju in pristajanju, pa še te tako tiho in vljudno, da jih do pilotske kabine verjetno niti ne sliši. A ker sem ravnokar daljši čas preživel na neki letalski poti in ob tem razmišljal, da se tudi takemu letalskemu potniku v njegovi karieri morda nabere nekaj potencialno uporabnih nasvetov, v branje ponujam kratek izbor nasvetov in namigov, kako se soočiti s pravnimi, obpravnimi in povsem nepravnimi vidiki potovanja z letalom.

Delno je razlog za takšno kolumno tudi to, da vsaj v slovenščini sam na spletu še nisem našel tovrstnih strnjenih informacij (kar je seveda skoraj gotovo bolj problem mene kot spleta ali slovenščine) ter da marsikdaj pridejo prav naključnim sogovornikom. Morda bodo komu prišle prav tudi v tej obliki, okorelim potnikom pa takoj ponujam opravičilo, če jih bo zapisano dolgočasilo: seveda bodo dobrodošle tudi njihove morebitne dopolnitve na forumu ali v zasebnih pismih (v primeru slednjih lahko ob priliki pride tudi do dopolnitve povedanega z drugim delom).

1. Kako kupiti karto?

Če naj še bo smiselna, tradicionalna možnost, da stopimo v najbližjo ali najljubšo turistično poslovalnico in naročimo karto za želeni let, danes zahteva bodisi zelo ustrežljivo poslovalnico bodisi zelo lagodnega potnika. Z nekaj kliki po spletu lahko namreč tudi sami iščemo najugodnejše lete med številnimi možnostmi, z večjo ali manjšo fleksibilnosti glede datumov, (ne)posrednosti leta ali celo letališč.

Strani in različic informacij je veliko (za primerjavo lahko denimo poskusite domačo stran Odklop ali tujo Kelkoo), družinska poslovalnica pa je trenutno najbolj navdušena nad tem iskalnikom, ki za najbolj dopustniško gibčne vsebuje tudi možnost iskanja najugodnejšega konca tedna za let ali kateregakoli dne v mesecu z najnižjo ceno.

2. Kaj je moč storiti pred letom?

Že pred letom je moč za svojo letalsko izkušnjo storiti marsikaj. Pa pri tem niti ne mislim na to, da bi opravili nedeljsko šolo za tajne agente, nekako prišli do tajne priloge Uredbe Komisije (ES) št. 622/2003 in se podučili o tem, katerih neobjavljenih predmetov ne smete vzeti s seboj na letalo, da se vam ne bo zgodilo enako kot dr. Heinrichu, ki je nepoučen močno prekršil tajna pravila protiterorističnih predpisov EU, ko je s seboj na letalo skušal vzeti nekaj teniških loparjev, o čemer sem pred osmimi meseci tu tudi že pisal (mimogrede, ta zgodba še ni dočakala epiloga s sodbo SES).

Ne, bolj mislim na to, da si je pri vse več družbah moč že vnaprej (prek spleta) ogledati podatke o svojem letu in jih tudi določati oziroma spreminjati. Natančneje, vse pogosteje si že vnaprej lahko izberete konkretni sedež, na katerem bi radi sedeli, in naročite posebno vrsto obroka, če bi to želeli. Nekatere letalske družbe (denimo Emirates) to omogočajo prek svojih spletnih strani, druge prek posebnih strani (denimo letalske družbe, skupaj z Adrio, vključene v Star Alliance, prek te spletne strani).

Posebni obrok si je včasih (odvisno od leta in vrste obroka) dobro izbrati že zato, ker bo pripravljen v manjših količinah in morda zato malo bolj naraven, seveda pa gre v prvi vrsti za možnost udejanjanja posebnih kulinaričnih želja.

Kar se tiče izbire sedeža, pa je ta seveda lahko zopet prava znanost z upoštevanjem vrste dejavnikov, ki so denimo opisani na tej strani. Morda se vam bo zdela uporabna informacija, da naj bi bili statistično najbolj varni sedeži v zadnjem delu letala, a o tem se s sopotniki pogovorite v zasebnosti domačega ognjišča in vsekakor še pred vkrcanjem na letalo, zlasti če ste arabskega izgleda, saj se vam sicer lahko zgodi isto kot devetčlanski muslimanski družini, ki jo je neka ameriška letalska agencija vrgla z letala, potem ko je nek drug potnik letalskemu osebju poročal o “sumljivem pogovoru” te družine – o tem, kje je najvarneje sedeti v letalu.

3. Kaj je moč storiti med samim letom oziroma letalsko potjo?

Splet in zdrava pamet sta že polna klasičnih nasvetov za obnašanje na letalu (na primer, da ne poskušajte živcev zdraviti z neuspelimi poskusi sarkazma v polomljeni angleščini) in za soočanje s posebnimi okoliščinami (na primer deset nasvetov za letenje z otrokom, ki v sedmem nasvetu implicirano vsebujejo tudi nasvet v primeru letenja v bližini tujih otrok). Sam nekaj zadnjih letov proti pričakovanjem med drugim prisegam na posebne kompresijske dokolenke, v katerih sicer še tako možat letalski potnik pridobi nekaj baletnega videza (upam, da mi te hudomušnosti ne bodo zamerili ne možati bralci ne baletniki, kot tudi ne možati bralci, ki so baletniki), a ki res dodobra sprostijo noge.

V praktičnem oziroma pravnem smislu so morda med samo potjo ključni tisti trenutki, ko gre kaj narobe – ko je let odpovedan ali ima daljšo zamudo, ali pa ko ob prihodu na cilj ugotovite, da skupaj z vami žal ni prispela tudi vaša prtljaga. V vseh tovrstnih primerih imate seveda določene pravice in letalska družba do vas določene obveznosti, še zlasti, če gre za let iz ali v določenih primerih v Evropsko unijo. Dober začetek za seznanitev s tovrstnimi pravicami so ustrezne spletne strani Zveze potrošnikov Slovenije, ki vam bo pogosto tudi sicer znala pomagati v konkretnih težavah.

Pri skoraj vseh tovrstnih pravicah pa je skorajda pravilo, da jih morate znati uveljaviti, ker vam jih letalska družba sicer ne bo prinesla na pladnju. To velja tako za običajne obveznosti (denimo, da v primeru izgubljene prtljage dobite torbico oziroma paket z najnujnejšimi toaletnimi oziroma bivanjskimi potrebščinami) kot tudi za morebitne dodatne prijaznosti posamezne letalske družbe.

Za primer: če denimo letite z družbo Emirates in imate na dubajskem letališču daljši postanek, ste ob postanku vsaj 4 ur upravičeni do brezplačnega obroka in ob postanku nad 8 ur v marsikaterem primeru celo s karto ekonomskega razreda tudi do brezplačne nastanitve v hotelu – a to pravico morate uveljaviti, v primeru nastanitve celo vsaj en dan pred začetkom leta, sicer v njej ne boste uživali.

---

Tako. Kakšen uporaben nasvet se je morda v zapisanem našel; kot rečeno, pa bodo dobrodošle tudi dopolnitve izkušenejših bralcev.


Članki izražajo stališča avtorjev, in ne nujno organizacij, v katerih so zaposleni, ali uredništva portala IUS-INFO.