c S

Trije členi pravil obveznega zdravstvenega zavarovanja v nasprotju z ustavo

10.11.2022 07:37 Ustavno sodišče je razveljavilo tri člene pravil obveznega zdravstvenega zavarovanja, ki urejajo pravice do obnovitvene rehabilitacije invalidov, do udeležbe v organiziranih skupinah za usposabljanje in do letovanja otrok in šolarjev. Členi so po odločitvi sodišča v nasprotju z ustavo, po kateri lahko le zakonodajalec določi navedene pravice.

Zahtevo za oceno ustavnosti in zakonitosti 50., 51. in 52. člena pravil obveznega zdravstvenega zavarovanja je vložilo računsko sodišče, in sicer v zvezi z revizijo računovodskih izkazov in pravilnosti poslovanja Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije v letu 2018.

Računsko sodišče namreč meni, da so pravila z omenjenimi tremi členi nedopustno zožila obseg pravic do obnovitvene rehabilitacije invalidov, do udeležbe v organiziranih skupinah za usposabljanje ter do letovanja otrok in šolarjev. Pri tem izhaja iz predpostavke, da so te pravice urejene v zakonu o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju tako, da je plačilo teh storitev v celoti zagotovljeno z obveznim zavarovanjem, v nasprotju s tem pa 50., 51. in 52. člen pravil določajo, da se te pravice le sofinancirajo.

>> Več: Trije členi pravil obveznega zdravstvenega zavarovanja v nasprotju z ustavo