c S

Ob prehodu v oranžno fazo sprostitev številnih omejitev

12.02.2021 07:00 Ob izboljšanju epidemioloških razmer, ki je omogočilo prehod v t. i. oranžno fazo, je v četrtek vlada sklenila sprostiti nekatere omejitve (pregled veljavnih odlokov ). Med drugim se s ponedeljkom odpirajo vse trgovine, odpravljena bo omejitev gibanja na občine in regije, v veljavi pa ostaja nočna omejitev gibanja. Vsi učenci in dijaki zaključnih letnikov se vračajo v šole.

Odlok, s katerim bo odpravljena omejitev gibanja na občine in na statistične regije, bo začel veljati v ponedeljek, je na popoldanski novinarski konferenci pojasnil minister za notranje zadeve Aleš Hojs.

Dovoljeno bo zbiranje do 10 ljudi, v veljavi pa ostaja omejitev gibanja v nočnih urah, torej med 21. in 6. uro. Po Hojsovih besedah bo omejitev gibanja ponoči sproščena, ko bodo v skladu z vladnim semaforjem epidemiološke razmere to dopuščale.

Vlada je danes tudi sklenila, da se s ponedeljkom v šole vračajo vsi osnovnošolci in dijaki zaključnih letnikov srednjih šol. Pouk za vse bo potekal v matičnih učilnicah, je na novinarski konferenci povedal državni sekretar na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport Damir Orehovec.

Ker so prihodnji teden v vzhodnem delu države počitnice, se bo tako v šolske klopi vrnilo približno 107.000 učencev in 6000 učiteljev iz zahodnega dela Slovenije, 83.000 učencev iz vzhodnega dela države pa se bo v šole vrnilo 22. februarja.

V srednje šole pa se v ponedeljek vrača približno 11.000 dijakinj in dijakov gimnazij in srednjih šol ter približno 650 dijakov nižjega poklicnega izobraževanja. Spet bo v šolskih prostorih potekal tudi praktični pouk ter izobraževanje odraslih, je povzel Orehovec na novinarski konferenci po seji vlade.

V višjih in visokih šolah ter na fakultetah bodo s ponedeljkom dovoljeni izpiti in seminarji do 10 udeležencev, te izjeme veljajo tudi za dijaške in študentske domove, je dodal Orehovec. Za vrtce pa s ponedeljkom ne bo sprememb.

Vrata bodo v ponedeljek odprle tudi vse trgovine. Hkrati v nobeni dejavnosti ne bo več zahtevan negativni test na novi koronavirus za potrošnike, je povedala državna sekretarka na ministrstvu za gospodarstvo Ajda Cuderman.

Zahtevano bo redno testiranje zaposlenih, pri tem pa bodo izjeme enake kot doslej, denimo bencinski servisi, pošte in lekarne, nekaj pa je novih. To so storitve ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom na daljavo, priprava pijač in jedi za dostavo ter priprava in strežba jedi in pijač v organizacijah, ki izvajajo gostinsko dejavnost za svoje zaposlene oz. varovance.

V skladu s širšo vladno odločitvijo sicer tudi glede testiranja zaposlenih velja, da lahko ti namesto negativnega testa predložijo dokazilo o cepljenju, potrdilo o prebolelem covidu-19 ali dokazilo o pozitivnem rezultatu testa na novi koronavirus, od katerega je preteklo najmanj 21 dni in največ šest mesecev.

Še naprej pa pri izvajanju vseh storitev ostaja omejitev ene stranka na 30 kvadratnih metrov oz. ena stranka na prostor, če je prostor manjši od 30 kvadratnih metrov, ter ena stranka na 10 kvadratnih metrov v primeru odprte tržnice.

Sproščajo se tudi nekatere druge omejitve. Že od sobote bo tako mogoče prehajanje notranje schengenske meje na vseh mejnih prehodih, kontrolne točke se namreč ukinjajo. Kot je na novinarski konferenci pojasnil Hojs, bo od sobote tudi možen vstop v Slovenijo brez karantene in negativnega testa za cepljene in tiste, ki so covid-19 preboleli.

S ponedeljkom se v Sloveniji povečuje tudi obseg športa, ki je bil za zajezitev epidemije covida-19 dostopen le peščici registriranih in poklicnih športnikov ter individualni rekreaciji. Od ponedeljka bo dovoljena tudi brezkontaktna športna vadba individualno oziroma v skupini do 10 športnikov ob neprekinjenem ohranjanju vsaj dveh metrov medosebne razdalje.

Za uporabo žičniških naprav bo veljal negativni test, ki ni starejši od sedmih dni, kar velja tudi za delavce na smučiščih, ki so v stiku z uporabniki, je na novinarski konferenci povedal minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec.

V sredo so sicer v Sloveniji opravili 26.270 hitrih in PCR testov ter z njimi potrdili skupno 1385 okužb z novim koronavirusom, je objavila vlada. Sedemdnevno povprečje potrjenih primerov se je v primerjavi s torkom nekoliko zvišalo in znaša 837. V bolnišnicah so zdravili 828 covidnih bolnikov, 157 na intenzivni negi. Umrlo je 10 oseb s covidom-19.

Kot je sporočila vlada, so v sredo opravili 5482 PCR testov, med katerimi jih je bilo pozitivnih 992 oziroma 18,1 odstotka. Ob 20.788 hitrih testih pa so potrdili 393 okužb z novim koronavirusom, delež pozitivnih hitrih testov je bil 1,9 odstotka.

"Današnji podatki so manj spodbudni kot so bili v zadnjih dneh, saj se je danes po dolgem času zgodilo, da smo imeli več okužb kot na enak dan pred enim tednom," je dejala Maja Bratuša, ki je vodila dopoldansko vladno novinarsko konferenco. Minulo sredo so sicer potrdili 1267 primerov okužb, kar je 118 več kot to sredo. So pa minuli teden opravili tudi precej manj testov, in sicer 14.545 oz. 11.725 manj kot to sredo.

V primerjavi s torkom, ko je sedemdnevno povprečje potrjenih koronavirusnih okužb znašalo 827, se je to v sredo nekoliko zvišalo. Trenutno po vladnih podatkih znaša 837, kar je še vedno pod mejo, ki jo predvideva vladni načrt sproščanja ukrepov za prehod v oranžno fazo.

Se pa medtem nadaljuje cepljenje proti covidu-19. Zdravstveni inšpektorji v minulem tednu ob nadzorih cepilnih mest niso ugotovili večjih neskladnosti z nacionalno strategijo cepljenja.

Policisti pa pri nadzoru spoštovanja z odloki predpisanih ukrepov za preprečevanje širjenja novega koronavirusa še vedno ugotavljajo predvsem kršitve pri prehajanju meje in omejitvi gibanja.

Ljubljana, 11. februarja (STA) 
Foto:: STA