c S

Še do konca leta čas za uveljavljanje nekaterih ukrepov

19.12.2020 11:43 Ljubljana, 19. decembra (STA) - V kratkem se izteče rok za oddajo vloge za pridobitev pomoči po zadnjih protikoronskih zakonih. Še do konca decembra je čas za uveljavljanje mesečnega temeljnega dohodka, povračila izgubljenega dohodka zaradi karantene ali varstva otrok, povračila fiksnih stroškov ter poenostavljenega plačila davčnih obveznosti, so spomnili na Fursu.

Do mesečnega temeljnega dohodka so v skladu s petim protikoronskim zakonom upravičene samozaposlene osebe, ki se v epidemiji covida-19 soočajo s težavami pri poslovanju. Dejavnost morajo opravljati najmanj od letošnjega 1. septembra, pogoj pa je padec prihodkov v letu 2020 za 20 odstotkov glede na lani.

Tisti samozaposleni in družbeniki, ki izpolnjujejo pogoje, bodo za mesece oktober, november in december prejeli temeljni dohodek v višini po 1100 evrov. Za samozaposlene v kulturi, ki jim država že zdaj plačuje prispevke za obvezno pokojninsko in invalidsko zavarovanje, je ta znesek določen v višini 700 evrov na mesec. Kmetje, ki so oproščeni plačila prispevkov delodajalcev za obvezno pokojninsko in invalidsko zavarovanje, pa lahko prejmejo 940 evrov na mesec.

Izjavo je mogoče oddati zgolj prek sistema Finančne uprave RS (Furs) eDavki, bodisi preko računalnika ali mobilne aplikacije. To je treba storiti najpozneje do 31. decembra. Furs upravičencem mesečni temeljni dohodek tudi izplačuje.

Samozaposleni, družbeniki in kmetje lahko na podlagi petega protikoronskega zakona zaprosijo tudi za delno povračilo izpada prihodkov zaradi odrejene karantene ali obveznosti varstva otrok. Vrednost tega ukrepa je od 250 do največ 750 evrov mesečno, vendar se izključuje z ukrepom mesečnega temeljnega dohodka. Tudi ta obrazec je na voljo v eDavkih.

Na podlagi šestega protikoronskega zakona pa lahko pravne in fizične osebe z vsaj enim zaposlenim, ki so bile registrirane najpozneje do 1. septembra, pa tudi samozaposleni ter družbeniki ali delničarji gospodarske družbe oziroma ustanovitelji zadruge ali zavoda, ki so poslovodne osebe, zaprosijo za pomoč države pri plačilu fiksnih stroškov.

Tudi ta ukrep velja za zadnje tri mesece tega leta, rok za oddajo vloge prek sistema eDavki pa je prav tako 31. december. Finančna uprava bo pomoč izplačala v enkratnem znesku do 20. januarja 2021.

Za to pomoč lahko zaprosijo tisti, ki jim bodo prihodki v zadnjem letošnjem četrtletju upadli za vsaj 30 odstotkov v primerjavi z enakim obdobjem lani. Višina pomoči je odvisna od zmanjšanja prihodkov - v primeru več kot 70-odstotnega upada prihodkov znaša 1,2 odstotka letnih prihodkov od prodaje za posamezni mesec, v primeru 30- do 70-odstotnega upada pa 0,6 odstotka.

Šesti protikoronski zakon ponuja poslovnim subjektom tudi milejše pogoje za obročno plačilo in odlog plačila davkov. Ukrep za zdaj velja do konca leta 2020, vendar ga lahko vlada še za šest mesecev podaljša. Tudi ta obrazec je na voljo v eDavkih.