c S
Zaprti gostinski lokali še v dveh regijah, nove omejitve za športne dejavnosti 21.10.2020 11:38 Z današnjim dnem ukrepi za preprečevanje širjenja novega koronavirusa začenjajo veljati še v dveh statističnih regijah, Goriški in Primorsko-notranjski. Tudi tam je obvezno nošenje maske zunaj (prečiščeno besedilo odloka), zaprti so gostinski lokali (sprememba odloka). Vlada je danes dodatno omejila športna tekmovanja in dejavnosti (nov odlok) ter omilila ukrep za frizerske salone v rdečih regijah - to je že sedma sprememba odloka (prečiščeno besedilo), ki bo začela veljati jutri.

Da sta mejo 140 okužb z novim koronavirusom na 100.000 prebivalcev v 14-dnevnem obdobju presegli tudi Goriška in Primorsko-notranjska statistična regija, je NIJZ na svoji spletni strani objavil že v ponedeljek, a do torkove objave v uradnem listu to ni imelo učinka v ukrepih, ki so z vladnimi odloki predpisani za rdeče regije. Teh je zdaj 11 od 12 statističnih regij v državi, na oranžnem seznamu je le še Obalno-kraška regija.

V rdečih regijah je uporaba zaščitne maske ali druge oblike zaščite ustnega in nosnega predela obraza obvezna tudi na odprtih javnih krajih oziroma prostorih. 

Poleg diskotek in nočnih klubov je ponujanje storitev neposredno prepovedano tudi v kinematografih in kulturnih ustanovah. Izjema so galerije, muzeji, arhivi in knjižnice, ob upoštevanju omejitve 1 oseba na 20 kvadratnih metrov.

Opravljanje gostinske dejavnosti priprave in strežbe jedi in pijač v gostinskih in nastanitvenih obratih je v oranžnih regijah dovoljeno od 6.00 do 21.00 ure, vendar le za mizami (sedeča postrežba) ter ob upoštevanju razdalje med osebami najmanj 1,5 metra, razen za osebe iz istega gospodinjstva, ki sedijo za isto mizo. Pod enakimi pogoji je dovoljena tudi gostinska dejavnost v nastanitvenih obratih in ni omejena na goste nastanitve. Gostje morajo gostinske obrate zapustiti do 21.00 ure. V oranžnih regijah je dovoljen tudi osebni prevzem in dostava hrane in pijače med 6.00 in 21.00 uro.

Opravljanje gostinske dejavnosti priprave in strežbe jedi in pijač v gostinskih obratih v rdečih regijah je prepovedano, dovoljen pa je osebni prevzem in dostava med 6.00 in 21.00 uro.

V rdečih regijah je dovoljeno tudi opravljanje gostinske dejavnost priprave in strežbe jedi in pijač v nastanitvenih obratih, samo za goste nastanitve, med 6. in 21. uro, vendar le za mizami (sedeča postrežba) ter ob upoštevanju razdalje med osebami najmanj 1,5 metra, razen za osebe iz istega gospodinjstva, ki sedijo za isto mizo. Tudi v nastanitvenih obratih je dovoljen osebni prevzem in dostava hrane in pijače med 6.00 in 21.00.

Odlok izrecno določa, da po 21. urine glede na obarvanost regije, osebni prevzem in dostava nista dovoljena, dovoljeno pa je opravljanje gostinske dejavnosti priprave in strežbe jedi in pijač izključno v nastanitvenih obratih za goste nastanitve le v obliki sobne strežbe.

Ne glede na obarvanost regije, se gostinska dejavnost priprave in strežbe jedi in pijač lahko izvaja, brez časovnih omejitev, izključno v organizacijah, ki izvajajo gostinsko dejavnost izključno za svoje zaposlene oziroma varovance (npr. v bolnišnicah, dijaških in študentskih domovih).

Število oseb v zaprtih javnih prostorih, v katerih se izvaja dejavnost ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom, se omeji na 20 kvadratnih metrov na posamezno stranko ali na eno stranko, v kolikor je poslovni prostor manjši od 20 kvadratnih metrov. To velja tudi za frizerske in kozmetične salone v rdečih regijah, kjer je prej veljala omejitev, da je lahko v prostoru hkrati le ena stranka.

Upravljavec trgovskega centra in trgovec, kot ga opredeljuje zakon, ki ureja trgovino, morata zagotoviti upoštevanje pravil, ki urejajo maksimalno število strank v prostoru. Pri izvajanju nadzora nad tem ukrepom ima pristojni inšpektor pravico in dolžnost omejiti ali prepovedati promet posameznih vrst blaga in izdelkov ter prepovedati opravljanje dejavnosti, če niso v skladu z določbami tega odloka.

Fitnes centri so v rdečih regijah zaprti, v oranžnih pa velja pravilo 1 oseba na 20 kvadratnih metrov.

V torek zvečer je vlada sklenila, da je v kolektivnih športnih panogah dovoljeno izvajanje tekmovanj v najvišji ravni, v individualnih športnih panogah pa velikih domačih in mednarodnih športnih prireditev brez gledalcev. Športna vadba je po novem dovoljena športnikom olimpijskega, svetovnega, mednarodnega in perspektivnega razreda ter poklicnim športnikom, starejšim od 15 let, ki so vpisani v razvid poklicnih športnikov pri ministrstvu.

Vsi ukrepi, ki jih je vlada sprejela v torek zvečer, bodo stopili v veljavo v četrtek, 22. oktobra.

Ljubljana, 21. oktobra (STA)
Foto: STA

>>> Pregled vseh ukrepov