c S

Ministrica Kozlovičeva s Florjančičem o delu sodišč, prostorskih težavah in drugih temah

19.05.2020 19:55 Ljubljana, 19. maja (STA) - Predsednik vrhovnega sodišča Damijan Florjančič je danes ministrici za pravosodje Lilijani Kozlovič predal letno poročilo o učinkovitosti in uspešnosti sodišč 2019, iz katerega izhaja, da je bila sodna oblast lani učinkovita in uspešna. Govorila sta še o rešitvah v novi sodniški zakonodaji, prostorskih težavah sodišč ter delu pravosodja po koroni.

Ministrica in predsednik vrhovnega sodišča sta na današnjem srečanju govorila tudi o pripravi nove sodniške zakonodaje, v kateri bi z rešitvami, kot je enovit sodnik, lahko dosegli boljšo organizacijsko in kadrovsko razporeditev, ki bi pripomogla k še bolj učinkovitemu delu sodišč. To zakonodajo na ministrstvu intenzivno pripravljajo in bodo na to temo organizirali posebno srečanje s predstavniki vrhovnega sodišča, so na ministrstvu v spletni objavi povzeli besede Kozlovičeve.

Med temami današnjega pogovora so bile tudi prostorske zmogljivosti sodišč. Sogovornika sta se strinjala, da bi bilo dobro izdelati strategijo trajnostnega urejanja poslovnih prostorov pravosodnih organov, ki bi predstavljala tudi dolgoročno racionalizacijo finančnih sredstev.

Pogovarjala sta se tudi o ukrepih na področju pravosodja po 31. maju po preklicu epidemije. Tako bodo s 1. junijem predvidoma začeli teči materialni in procesni roki, kar pomeni, da bodo sodišča v celoti izvajala sodno oblast. Govorila sta tudi o predvidenem skrajšanju sodnih počitnic.

Kot je sicer razvidno iz poročila o učinkovitosti in uspešnosti sodišč za lansko leto, so kazalniki učinkovitosti poslovanja sodišč stabilni, večinoma se skrajšuje povprečni čas reševanja zadev, znižuje se število tako prejetih kot nerešenih zadev. Sistem je torej sposoben obvladovanja prejetih zadev in ustreznega uravnavanja svojega poslovanja, so v objavi na spletu navedli na ministrstvu.

Sodišča po zagotovilih Florjančiča obvladujejo pripad zadev in so lani rešila za en odstotek več zadev kot so jih prejela. Število nerešenih zadev se je lani znižalo za osem odstotkov v primerjavi z letom 2018 oziroma za 54 odstotkov v primerjavi z letom 2015. Je pa predsednik vrhovnega sodišča ministrico tudi opozoril, da ima upravno sodišče zaradi sprememb zakonodaje, s katerimi se nove pristojnosti največkrat dodeljujejo prav temu sodišču, največje težave z obvladovanjem zadev.