c S

Novela zakona o skupnosti študentov dobila soglasno podporo

10.07.2019 15:36 Ljubljana, 10. julija (STA) - DZ je soglasno sprejel novelo zakona o skupnosti študentov, ki določa, da so študentske organizacije pravne osebe javnega prava, kar omogoča nadzor računskega sodišča nad njihovim poslovanjem. Novela omejuje tudi plače v študentskih organizacijah, in sicer te ne bodo smele presegati dvakratnika povprečne bruto plače v Sloveniji.

Novelo zakona o skupnosti študentov je v obravnavo vložila skupina poslancev SDS, ki so se ji v DZ pridružile tudi poslanske skupine vladne koalicije. Skupaj so nato oblikovali dopolnila in določili končno podobo zakona, za kar se je Žan Mahnič (SDS) koalicijskim poslancem danes zahvalil.

Po mnenju SDS bodo z novelo zajezili nepregledno porabo denarja Študentske organizacije Slovenije (ŠOS) ter njenih funkcionarjev in zaposlenih.

Državni sekretar na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport Jernej Štromajer je spomnil, da je bil zakon o skupnosti študentov, ki ureja delovanje in dejavnosti ŠOS, sprejet leta 1994 in do zdaj še ni bil noveliran. Zato vlada po njegovih besedah pozdravlja ustrezno zakonsko ureditev ŠOS in vzpostavitev nadzora računskega sodišča nad njenim poslovanjem.

Med poslanci danes o noveli ni bilo razprave, so pa novelo pozdravili že v splošni razpravi. Jerca Korče (LMŠ) je med drugim dejala, da so sicer daleč od tega, da bi uredili to področje na optimalen način, a je storjen prvi korak k povečanju "nadzora nad delovanjem študentskih organizacij".

Jurij Lep (DeSUS) je opozoril na slabo podobo ŠOS in zakon, ki že 25 let ni posodobljen. "Sedaj imamo priložnost, da končno to zgodbo zaključimo," je dejal. Tudi Jožef Horvat (NSi) je opozoril, da delovanje ŠOS v zadnjih 25 letih nikakor ne more biti v ponos in da so v stranki naklonjeni vsem predlogom in rešitvam, ki gredo v smeri večje preglednosti poslovanja in nadzora nad porabljenimi sredstvi.