c S

Višje sodišče potrdilo zavrnitev odškodninskega zahtevka Boruta Brezovarja

01.08.2016 07:02 Ljubljana, 30. julija (STA) - Višje sodišče je potrdilo odločitev prvostopenjskega sodišča, ki je zavrnilo odškodninski zahtevek nekdanjega glavnega inšpektorja za delo Boruta Brezovarja. Po razkritju o spornem plačanem predavateljskem delu med službenim časom se je Brezovar umaknil s položaja, nato pa od države zahteval 60.000 evrov odškodnine, poroča današnje Delo.

Vlada ga je razrešila na predlog takratnega ministra za delo Ivana Svetlika oziroma na priporočilo komisije za preprečevanje korupcije. Med številnimi domnevnimi nepravilnostmi, ki jih je zaznala komisija, je najbolj odmevala ugotovitev, da je Brezovar v službenem času opravljal predavateljsko delo, ki mu je samo leta 2010 prineslo najmanj 20.000 evrov.

Očitke je nekdanji glavni inšpektor za delo zavrnil, z ministrom pa se je dogovoril za umik s položaja; pozneje je v tožbi trdil, da se je strinjal z odstopom zaradi ravnanja protikorupcijske komisije, ki da je zoper njega sprožila medijski pogrom.

Sodišče je ugotovilo, da država ni odškodninsko odgovorna, saj njegove človekove pravice s priporočilom KPK niso bile kršene. Ključna ugotovitev je, da se vse, kar je komisija zapisala v spornem besedilu, nanaša na Brezovarjevo opravljanje javne funkcije, v zapisu pa ni vrednostnih sodb, temveč le povzetek ugotovljenega stanja s predlogom ukrepov.

Poleg tega Brezovar ni dokazal, da bi mu zaradi ravnanja države nastala premoženjska ali nepremoženjska škoda, kar je bil dodaten razlog za zavrnitev tožbenega zahtevka. Brezovar je domnevne premoženjskopravne posledice oziroma izgubo višjih dohodkov vezal ravno na prenehanje svoje funkcije, čeprav je s položaja glavnega republiškega inšpektorja, kot poudarja sodišče, odstopil sam, še piše Delo.