c S

Devet predlogov kandidatov za dve prosti mesti ustavnih sodnikov

25.05.2016 15:50 Ljubljana, 25. maja (STA) - Na poziv predsednika republike Boruta Pahorja za dve prosti mesti ustavnih sodnikov je prispelo devet predlogov, so sporočili iz urada predsednika republike. Pahor v naslednjem mesecu skrbno preučil prispele kandidature in se o njih posvetoval z vodji poslanskih skupin v DZ, predvidena je tudi javna predstavitev predlaganih kandidatov.

Za mesto ustavnega sodnika se potegujejo višja sodnica svetnica in vodja oddelka za varstvo ustavnih pravic na upravnem sodišču Darinka Dekleva Marguč ter višji sodnik Damjan Gantar z istega oddelka, predavatelj na Evropski pravni fakulteti v Novi Gorici, sicer pa zaposlen na oddelku za pravosodje, notranje zadeve in temeljne svoboščine v Evropskem parlamentu Anže Erbežnik, predavateljica na mednarodni fakulteti za družbene in poslovne vede v Celju, odvetniška kandidatka v odvetniški pisarni Vrtačnik ter raziskovalka na Inštitutu za primerjalno pravo pri pravni fakulteti Špelca Mežnar.

Med kandidati so tudi Boštjan Pintar, ki v prijavi ni navedel trenutne zaposlitve, izredni profesor na fakulteti za humanistične študije ter predstojnik Inštituta za pravo pri Znanstveno-raziskovalnem središču Univerze na Primorskem Rok Svetlič, redni profesor na pravni fakulteti Univerze v Mariboru Bojan Škof, vodja kazenskega oddelka na vrhovnem sodišču Marko Šorli ter programski direktor evropskega magistrskega programa človekovih pravic in demokratizacije v Benetkah Andraž Zidar.

Iz urada so še sporočili, da se bo Pahor v pogovorih s poslanskimi skupinami potrudil za oblikovanje podpore kandidatoma, ki ustrezata visokim strokovnim kriterijem. Čeprav v primeru oblikovanja predloga predsednika republike za položaj ustavnih sodnikov ustava in zakon ne predpisujeta rokov, si bo Pahor prizadeval, da bi po posvetovanju z vodji poslanskih skupin do odločitve prišlo čim prej, so sporočili iz njegovega urada.

Po tistem, ko bo sprejel odločitev o predlogu kandidatov in pred glasovanjem v DZ, je predvidena ločena javna predstavitev obeh predlaganih kandidatov.

Kandidate za ustavnega sodnika Pahor zbira zato, ker 30. oktobra poteče mandat enemu ustavnemu sodniku in 19. novembra eni ustavni sodnici. Kot je razvidno s spletne strani ustavnega sodišča sta to sedanji predsednik sodišča Miroslav Mozetič in Marta Klampfer. Poleg tega se prihodnje iztečejo devetletni mandati še Mitji Deisingerju, Jasni Pogačar, Janu Zobcu in Ernestu Petriču. Tako bo Pahor v enem letu predlagal skupno šest novih ustavnih sodnikov oziroma sodnic.

Po zakonu o ustavnem sodišču lahko predsednik republike predlaga kandidate za ustavnega sodnika na podlagi predlogov iz poziva, lahko pa predlaga tudi druge kandidate.

Sodnika ustavnega sodišča izvoli državni zbor s tajnim glasovanjem z večino glasov vseh poslancev.