c S

Lovšetu leto in pol pogojne zaporne kazni z dveletno poskusno dobo

04.02.2016 13:20 Ljubljana, 04. februarja (STA) - Sodišče je nekdanjemu nosilcu franšize Diners Tomažu Lovšetu po priznanju krivde za očitano zlorabo položaja prisodilo leto in pol pogojne zaporne kazni s poskusno dobo dveh let. Lovše bo moral poleg tega plačati še 250.000 evrov. Sodišče je pri svoji odločitvi sledilo dogovoru, ki ga je Lovše sklenil s specializiranim državnim tožilstvom.

Nepravilnosti v Dinersu so v javnost prišle pred dvema letoma in pol, ko so kriminalisti Nacionalnega preiskovalnega urada Lovšetu odvzeli prostost. Avgusta 2013 so v odmevnih hišnih preiskavah iskali dokaze za finančno oškodovanje družbe in pri tem pridržali Lovšeta.

Poleg Lovšeta so takrat pridržali še tedanja zakonita zastopnika Dinersa - Saša Pušnika in Antona Horvatiča, ki pa sta bila nato iz pripora izpuščena. Lovšeta so po treh mesecih in plačilu milijonske varščine jeseni tistega leta spustili iz pripora, ko se je tožilec Kozina odpovedal pritožbi zoper njegovo izpustitev.

Lovše je s specializiranim državnim tožilstvom sklenil dogovor o priznanju krivde za očitano zlorabo položaja in pristal na pogojno zaporno kazen in plačilo 250.000 evrov. Pogajanja so se začela na pobudo obtoženega.

Po dogovoru mora kot stransko denarno kazen plačati 200.000 evrov - znesek mu bodo odšteli od varščine, preostali del od milijonske varščine pa bo prejel po pravnomočnosti sodbe, 50.000 evrov pa je na lastno pobudo že nakazal v dobrodelne namene ljubljanski porodnišnici. Ker sta se obe strani odpovedali pritožbi je sodba že pravnomočna, Lovše pa lahko denar pričakuje v prihodnjih dneh.

Sodnik Srečko Škerbec je na današnjem izreku sodbe pojasnil, da sodišče pri dogovoru s tožilstvom lahko samo preverja, ali je dogovorjena kazen v skladu z določili kazenskega zakonika. Za kaznivo dejanje zlorabe položaja je zagrožena kazen od enega do osmih let zapora, možna pa je tudi le pogojna kazen. "Glede na to, da so se vse stranke dogovorile za pogojno obsodbo, pa je sodišče lahko le sledilo temu dogovoru," je pojasnil.

Glede morebitnih vprašanj, ali tovrstna kazenska sankcija zadosti načelu pravičnosti, pa je dodal, da se sodišče v to ne spušča in nikoli ne komentira dogovora med strankama.

V primeru preklica pogojne obsodbe, če bi Lovše v dveh letih storil kaznivo dejanje, bi se mu trije meseci, ki jih je preživel v priporu, odšteli od dosojene kazni.