c S

DZ danes tudi o predlogu zakona o delu na črno

03.04.2014 11:06 Ljubljana, 03. aprila (STA) - DZ bo danes opravil drugo branje predloga zakona o preprečevanju dela in zaposlovanja na črno, ki je eden od vladnih ukrepov zoper sivo ekonomijo. Predlog med drugim uvaja plačevanje socialnih prispevkov za osebno dopolnilno delo, širi izjeme od dela in zaposlovanja na črno, krepi nadzor in zvišuje globe.

Predlog zakona pri osebnem dopolnilnem delu uvaja načelo vsako delo šteje. Za plačevanje pokojninskih in zdravstvenih prispevkov vpeljuje sistem vrednotnice, prav to pa je tudi glavni pomislek opozicije in dela koalicije.

Medsosedske pomoči, ki je povzročila padec zadnjih sprememb na referendumu, se predlog ne dotika, dodaja pa nekaj izjem od dela na črno, denimo brezplačno pomoč na kmetijah ob sezonskih konicah. Poleg tega delo v lastni režiji širi na sorodstveno linijo do tretjega kolena.

Po novem bo nad delom in zaposlovanjem na črno bdela carinska uprava. Globe se v povprečju zvišujejo za okoli 25 odstotkov.

Za današnjo drugo obravnavo je bilo vloženih več predlogov dopolnil, zato se predvideva, da bo tretje branje sledilo na majski seji DZ. Več o zakonskem predlogu.

DZ bo imel na dnevnem redu tudi tretjo obravnavo predloga zakona o starševskem varstvu in družinskih prejemkih, ki je do zdaj naletel na dobre odzive tudi v delu opozicije. Z njim vlada podaljšuje plačani očetovski dopust s 15 na 30 dni, kar pomeni, da se celotno trajanje dopusta ob rojstvu otroka podaljšuje z 12 mesecev na 12,5 meseca. Rešitev sledi evropski direktivi o neprenosljivih 30 dneh tako za mamo kot za očeta.