c S

Zmaga ekipe Henrik Steska PF UL na finalnem delu XVIII. Regional Moot Court Competition (RMCC)

26.04.2024

Ekipa Pravne fakultete UL, ki nosi ime nekdanjega profesorja in dekana Henrika Steske, se je minuli konec tedna v Supetarju na otoku Brač udeležila finalnega dela XVIII. Regionalnega moot court tekmovanja v poznavanju Evropske konvencije o varstvu človekovih pravic. Ekipa je v sestavi Neža Vocovnik, Tea Caharijas, Urh Gregor Brvar in Ana Mencin na finalnem delu tekmovanju ostala neporažena in tekmovanje tudi zmagala in dosegla končno 1. mesto.

Letošnji fiktivni primer je bil en kompleksnejših v zadnjih letih. Odpiral je zahtevna vprašanja prisilnega splava, načela največje koristi otroka, zakonitosti odredbe prikritih preiskovalnih ukrepov, diskriminacije etničnih in jezikovnih manjšin, obsega dopustne izmenjave podatkov med različnimi državnimi organi, končno pa tudi vprašanja procesnih pravic posameznikov v postopkih pred upravnimi organi ter v upravnem sporu.

Ekipa se je že v pisnem delu tekmovanja s temi vprašanji spopadla izjemno: prejela je nagrado za najboljši memorandum države in dosegla odlično drugo mesto za memorandum pritožnika. Na finalnem delu na izpostavi Okrožnega sodišča v Splitu v Supetarju se je ekipa Henrik Steska na podlagi odličnega nastopa in dveh zmag v skupinskem delu tekmovanja uvrstila v polfinale, kjer je v finalu pred finalom brez težav odpravila ekipi Iudex (Univerza v Sarajevu) in Iustitia (Univerza v Nišu), obe v zadnjem času serijski zmagovalki regionalnega finala in njegovega trans-evropskega podaljška. V finalu tekmovanja je pred sodnim senatom sestavljenim iz kar sedmih sodnic in sodnikov Evropskega sodišča za človekove pravice suvereno in z veliko razliko v točkah (84–66) odpravila še ekipo Radomir Lukić (Univerza v Novem Sadu) in tako osvojila nadvse zasluženo zmago na tekmovanju. S tem se je uvrstila tudi na trans-evropsko tekmovanje, ki bo v mesecu novembru potekalo na sedežu ESČP v Strasbourgu.

Neža, Tea, Urh in Ana so izvrsten uspeh dosegli pod budnim očesom trenerk (in bivših tekmovalk) Metke Vodušek in Matije Urankarja ter pod mentorstvom (prav tako bivšega tekmovalca) as. Jaka Kukavice.

Ekipi za izjemen uspeh iskreno čestitamo!


Članki izražajo stališča avtorjev, in ne nujno organizacij, v katerih so zaposleni, ali uredništva portala IUS-INFO.