c S

IZBRANIH 10 NAJVPLIVNEJŠIH PRAVNIKOV 2012

27.11.2012

Po mnenju strokovne in splošne javnosti so najbolj vplivni pravniki letošnjega leta: dr. Matej Avbelj, dr. Bojan Bugarič, dr. Miro Cerar, dr. Janja Hojnik, mag. Goran Klemenčič, Vlasta Nussdorfer, dr. Marko Pavliha, Romana Sladič, dr. Lojze Ude in Blanka Žgajnar.

Na osrednjem slovenskem pravnem portalu IUS-INFO se je zaključil že dvanajsti izbor »10 najvplivnejših pravnikov«, ki je že utečeno potekal v dveh delih. Izmed dvajset finalistov, ki so bili največkrat predlagani v prvem delu izbora, se je med najvplivnejše uvrstila deseterica pravnic in pravnikov, ki so do 23. novembra, ko se je izbor zaključil, prejeli največje število glasov.

V prvem delu izbora je bilo prejetih skoraj 500 predlogov, med njimi je bilo 118 različnih imen slovenskih pravnikov in pravnic. V finalni izbor se je uvrstilo tudi nekaj novih obrazov, ki so v letošnjem letu vidneje zaznamovali slovenski pravni, medijski in predvsem politični prostor. V drugem delu izbora so obiskovalci portala lahko oddali po en glas enemu izmed 20 predlaganih finalistov, ob tem pa so lahko dodali tudi obrazložitev ali vprašanje za posameznega kandidata.

V letošnjem izboru je bilo zabeleženih precej več glasov kot lani, saj je svoj glas oddalo skoraj 3.000 obiskovalcev portala - največ glasov je prejel prof. dr. Marko Pavliha, ki ga je podprlo slabih 15 odstotkov vseh glasovalcev. Med deseterico je nekaj novih imen, še vedno pa ostaja precejšnja raznolikost področij delovanja desetih najvplivnejših pravnikov, kar tudi pomeni, da pravna stroka pomembno zaznamuje vsa področja družbenega dogajanja. V ospredje sicer vse bolj prihajajo pravniki z akademskega področja, ki so močno priljubljeni zaradi svoje strokovnosti in visokih moralnih načel.

Glasovalci so ob podajanju glasov lahko dopisali tudi obrazložitve svojega izbora - najpogosteje so izpostavljali odlike, kot so: moralni ugled, strokovnost, poštenost, humanost in pogosto tudi nepolitičnost. Največkrat izpostavljena vprašanja so se nanašala na pomanjkanje poštenosti in pravičnosti v družbi, umiranje pravne države, izgubo ugleda pravnih institucij, učinkovitost kazenskega postopka, referendume in zaskrbljenost ob pomanjkanju zaposlitev za mlade pravnike. Posebej je bilo izpostavljeno vprašanje, zakaj se vplivni in ugledni pravniki bolj aktivno ne vključujejo v javne razprave.

Izbrani pravniki bodo tudi letos imeli možnost, da odgovorijo na vsa vprašanja in predstavijo svoja stališča, zato jih bo družba IUS SOFTWARE tradicionalno povabila na vselej odmevno okroglo mizo, ki bo letos v torek, 4. decembra, ob 11. uri v ljubljanskem Hotelu Lev. Okroglo mizo s skupnim naslovom »Najvplivnejši pravniki kritično o perečih pravnih vprašanjih«, ki vsako leto ponuja zanimive razprave in polemike, bo vodil dr. Matej Accetto, univ. dipl. prav., LL.M., docent za evropsko pravo na Pravni fakulteti Univerze v Ljubljani.

Dr. Accetto bo opozoril na zadnje zaskrbljujoče primere težav pri udejanjanju pravne države, ki jih ne manjka: od Balkanskega bojevnika in izginulih podpisov do nerazčiščenega odnosa med pravno odgovornostjo in politično močjo, če naštejemo le nekaj nedavnih primerov.

Ker bo letošnja okrogla miza potekala tik po predsedniških volitvah, ki običajno segrejejo ozračje in odprejo številne aktualne teme, pričakujemo še posebej zanimivo in polemično razpravo.

Pripravil: Toni Tovornik, urednik portala IUS-INFO


Članki izražajo stališča avtorjev, in ne nujno organizacij, v katerih so zaposleni, ali uredništva portala IUS-INFO.