c S

IZBRANIH 10 NAJVPLIVNEJŠIH PRAVNIKOV 2011

10.11.2011 Danes točno opoldne se je zaključil že enajsti izbor 10 najvplivnejših slovenskih pravnic in pravnikov letošnjega leta, ki je že utečeno potekal v dveh delih.

V prvem del, kjer so obiskovalci portala predlagali imena pravnikov, smo prejeli prek sto različnih predlogov. V drugem, glasovalnem delu, pa se je lahko izbiralo med 20 kandidati, ki so bili v prvem delu izbora najpogosteje predlagani. Med najvplivnejše se je uvrstila deseterica pravnic in pravnikov, ki so danes do 12. ure, ko se je izbor zaključil, prejeli največje število glasov.

Po mnenju strokovne in splošne javnosti so najbolj vplivni pravniki letošnjega leta:

dr. Miro Cerar, dr. Janja Hojnik, mag. Goran Klemenčič, mag. Jožef Kovač, Franci Matoz, Vlasta Nussdorfer, dr. Marko Pavliha, Nataša Pirc Musar, dr. Gregor Virant in Blanka Žgajnar.

V letošnjem izboru smo zabeležili skoraj 2.500 glasov; največ jih je s precejšnjo prednostjo prejel odvetnik Franci Matoz, ki ga je podprlo kar 24 odstotkov vseh glasovalcev. Med deseterico je le nekaj novih imen, še vedno pa ostaja precejšnja raznolikost področij delovanja desetih najvplivnejših pravnikov, kar tudi pomeni, da pravna stroka pomembno zaznamuje vsa področja družbenega dogajanja, pri čemer je vloga nekaterih pravnih strokovnjakov izrazito izpostavljena. V ospredje prihajajo posamezniki, ki so tudi v širši javnosti vse bolj prepoznavni.

Glasovalci so ob podajanju glasov lahko dopisali tudi obrazložitve svojega izbora - najpogosteje so izpostavljali odlike, kot so: strokovnost, poštenost, načelnost, etičnost, humanost, vsestranskost, nepolitičnost in širina. Največkrat izpostavljena vprašanja so se nanašala na pomanjkanje poštenosti in pravičnosti v družbi, (ne)delovanje pravne države, delo ustavnega sodišča, dolgotrajnost sodnih postopkov, vplive politike in zaskrbljenost ob pomanjkanju zaposlitev za mlade pravnike.

Izbor 10 najvplivnejših pravnikov je že tradicionalen in pridobiva vedno večjo veljavo tako v pravni kot tudi širši javnosti, zato družba IUS SOFTWARE povabi vseh 10 najvplivnejših pravnikov na okroglo mizo, s katero se izbor tudi zaključuje. Na okrogli mizi s skupnim naslovom »Kako povrniti zaupanje v pravo?«, ki bo v četrtek, 24. novembra 2011, ob 10.30 v ljubljanskem hotelu Lev, bodo najvplivnejši slovenski pravniki soočili mnenja o različnih aktualnih temah in dogodkih, ki pretresajo Slovenijo kot pravno državo.

Okroglo mizo bo vodil dr. Matej Accetto, univ. dipl. prav., LL.M., docent za evropsko pravo na Pravni fakulteti Univerze v Ljubljani. Z najvplivnejšimi pravniki bo razpravljal o konkretnih korakih, ki bi jih bilo po njihovem mnenju potrebno storiti, da bi se povrnilo zaupanje v načelo pravne države, pravo in pravnike. Ker bo letošnja okrogla miza potekala tik pred parlamentarnimi volitvami, se pričakuje še posebej aktualna in zanimiva razprava. Vabljeni!

Pripravil: Toni Tovornik, urednik portala IUS-INFO


Članki izražajo stališča avtorjev, in ne nujno organizacij, v katerih so zaposleni, ali uredništva portala IUS-INFO.