c S

Lažji dostop invalidov do proizvodov in storitev

11.11.2022

Vlada je pripravila nov predlog Zakona o dostopnosti do proizvodov in storitev za invalide. Zakon, ki se sicer sprejema zaradi prenosa Direktive 2019/882 o zahtevah glede dostopnosti za proizvode in storitve v slovenski pravni red, se uporablja za proizvode in storitve, za katere so elementi dostopnosti najbolj potrebni. Namen zakona je tudi zmanjšati stroške prilagoditev proizvodov ali storitev različnim nacionalnim pogojem, saj so lahko zelo obremenjujoči za mala in srednja podjetja.

Pogoji dostopnosti se določajo za proizvode, kot so:

- računalniki in operacijski sistemi;

-  plačilni terminali in nekateri samopostrežni terminali, kot so bankomati, prodajni avtomati za vozovnice in avtomati za prijavo, interaktivni samopostrežni terminali za zagotavljanje informacij;

-  pametni telefoni in druga oprema za dostop do telekomunikacijskih storitev;

-  televizijska oprema, ki vključuje digitalne televizijske storitve;

-  e-bralniki (prvi odstavek 3. člena predloga zakona).

Opredeljujejo se tudi pogoji glede dostopnosti do naslednjih storitev:

-  storitve za dostop do avdiovizualnih medijskih storitev;

-  dostop do elektronskih komunikacijskih storitev;

-  nekateri elementi storitev zračnega, avtobusnega, železniškega in vodnega prevoza, kot so spletišča, mobilne storitve, elektronske vozovnice, informacije;

-  potrošniške bančne storitve;

-  e-knjige;

-  e-trgovina,

-  odgovarjanje na klice v sili v okviru enotne evropske številke 112 (drugi odstavek 3. člena predloga zakona).

S predlogom zakona so tudi podrobno opredeljene obveznosti gospodarskih subjektov, ki se ukvarjajo s proizvodi. Tu se zakon nanaša predvsem na obveznosti proizvajalcev, pooblaščenih zastopnikov, uvoznikov in distributerjev, ki jih morajo ti izpolniti, preden proizvod pride na trg, da bo skladen s pogoji glede dostopnosti. Med drugim je določeno, da morajo gospodarski subjekti, ki so zavezanci iz predloga zakona, pet let od dobave proizvoda imeti informacijo (identiteto) o tem, kateri gospodarski subjekt jim je proizvod dobavil in komu so ta proizvod dobavili.

Ponudniki storitev bodo morali pripraviti informacije o storitvah, ki izpolnjujejo pogoje glede dostopnosti, in sicer glede na posamezno vrsto storitve, ta pa mora biti javnosti na voljo v pisni in ustni obliki ter tudi v obliki, ki je dostopna invalidom. Ponudniki storitev morajo te informacije hraniti, posodabljati in objavljati, dokler se storitev izvaja (21. člen predloga zakona).

Dalje so s predlogom zakona opredeljeni tudi nadzor trga proizvodov in storitev, nadzorni organ in postopek za obravnavo proizvodov, ki niso skladni s pogoji glede dostopnosti na nacionalni ravni. Predvideni so tudi ukrepi za nespoštovanje zakona.

Zakon se bo, če bo sprejet, uporabljal od 28. junija 2025 dalje.

Naj še spomnimo, da je lani Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti prav tako na podlagi Direktive 2019/882 in Zakona o izenačevanju možnosti invalidov (ZIMI) uvedlo evropsko kartico ugodnosti za invalide. Kartica invalidom omogoča, da v državah EU uveljavljajo komercialne popuste, ki so jim na voljo v posameznih državah.

Pripravila: mag. Jasmina Potrč


Članki izražajo stališča avtorjev, in ne nujno organizacij, v katerih so zaposleni, ali uredništva portala IUS-INFO.