c S

Pojasnilo glede povračila stroškov prevoza po KPND

13.05.2022 Ministrstvo za javno upravo je izdal pojasnilo v zvezi z Razlago Aneksa h Kolektivni pogodbi za negospodarske dejavnosti v Republiki Sloveniji (KPND), ki je bila objavljena 29. aprila 2022, glede povračila stroškov prevoza po prvem in drugem odstavku 5. člena, po prvem odstavku 6. člena ter po prvem odstavku 7. člena Aneksa h KPND.

Razlaga določa, da je treba prvi in drugi odstavek 5. člena ter prvi odstavek 6. člena Aneksa h KPND razumeti tako, da se javnemu uslužbencu, ki to navede v pisni izjavi za povračilo stroškov prevoza na delo in z dela iz prvega odstavka 7. člena Aneksa h KPND, povrnejo stroški prevoza na delo in z dela z različnih naslovov, tj. naslova stalnega bivališča ali naslova začasnega bivališča, s katerih javni uslužbenec dejansko prihaja na delo oziroma kamor odhaja z dela in na njih zakonito prebiva v skladu zakonom, ki ureja prijavo prebivališča, ne glede na število prihodov s posameznega naslova bivališča in odhodov na posamezen naslov bivališča.

Če se javni uslužbenec dejansko vozi na delo in z dela z naslova, ki ni stalno ali začasno bivališče, je upravičen do povrnitve stroškov prevoza na delo in z dela s tega naslova, in sicer za dneve, ko se na delo in z dela dejansko vozi s tega naslova in le, če je ta naslov bližje delovnemu mestu kot naslovu stalnega oziroma začasnega bivališča.

Prvi odstavek 7. člena Aneksa h KPND je treba razumeti tako, da mora javni uslužbenec, ki v pisni izjavi za povračilo stroškov prevoza na delo in z dela navede dva ali več naslovov, s katerih prihaja na delo in z dela, navesti tudi podatek o tem, kolikokrat in na katere dneve prihaja na delo z določenega naslova oziroma se vrača z dela na določen naslov.

Razlage kolektivnih pogodb ne določajo novih pravic in obveznosti in zato pri njihovi uporabi ne velja načelo o prepovedi retroaktivnosti. Razlage kolektivnih pogodb se tako uporablja tudi za čas pred njihovo objavo v Uradnem listu, saj nimajo značaja pravne norme, ki bi začela veljati šele po objavi, ampak gre v njihovem primeru za pojasnilo, kakšna je pravna vsebina sporne norme kolektivne pogodbe že od njene uveljavitve dalje. Navedeno pomeni, da so javni uslužbenci upravičeni do poračuna stroškov prevoza na delo in z dela, če izpolnjujejo pogoje v skladu z Aneksi h kolektivnim pogodbam dejavnosti in poklicev (Uradni list RS, št. 88/21) in z objavljeno razlago. Javni uslužbenci, ki so v pisni izjavi za povračilo stroškov prevoza na delo in z dela iz prvega odstavka 7. člena Aneksa h KPND navedli več naslovov bivališč, so upravičeni do povrnitve stroškov prevoza na delo in z dela z različnih naslovov, tj. naslova stalnega bivališča ali naslova začasnega bivališča, če z njih dejansko prihajajo na delo oziroma na njih dejansko odhajajo z dela in na njih zakonito prebivajo v skladu zakonom, ki ureja prijavo prebivališča, ne glede na število prihodov s posameznega naslova bivališča in odhodov na posamezen naslov bivališča.

Javni uslužbenci, ki imajo v izjavi za povračilo stroškov prevoza na delo in z dela navedeno le eno bivališče, dejansko pa prihajajo na delo z različnih naslovov oziroma odhajajo z dela na različne naslove, tj. naslova stalnega bivališča ali naslova začasnega bivališča, in na njih zakonito prebivajo v skladu zakonom, ki ureja prijavo prebivališča, lahko izpolnijo novo izjavo ali pa le dopolnijo že izpolnjeno izjavo za povračilo stroškov prevoza na delo in z dela.

Glede vrnitve morebitnih preveč izplačanih zneskov prevoza na delo in z dela se sklicujemo na dokumenta Ministrstva za javno upravo, objavljena na povezavah:

-  Stališče glede (ne)vračila preveč izplačanih stroškov prevoza na delo in z dela

Vprašanje glede vračila preveč izplačanih stroškov prevoza na delo in z dela – odgovor 

Ministrstvo za javno upravo bo v prihodnjih dneh upoštevajoč sprejeto razlago ustrezno popravilo oziroma dopolnilo tudi dokument z naslovom Povračilo stroškov prevoza na delo in z dela – odgovori na najpogostejša vprašanja in dileme, št.  0100-299/2021/8 z dne 30. 6. 2021, ki je objavljen na povezavi.

Vir: MJU, april 2022

 

 


Članki izražajo stališča avtorjev, in ne nujno organizacij, v katerih so zaposleni, ali uredništva portala IUS-INFO.