c S

Odpravnina po neuspešno opravljenem poskusnem delu

18.05.2022 Delodajalec ne namerava zaposliti delavca po opravljenem poskusnem, zato ga zanima, ali mora delavcu izplačati odpravnino. Ali zaposlenemu pripada odpravnina za neuspešno opravljeno poskusno delo, če ima sklenjeno pogodbo za določen čas do enega leta ali  pogodbo za nedoločen čas, poskusno delo pa je sklenjeno za maksimalno šest mesecev?

Delavec je v primeru odpovedi pogodbe o zaposlitvi zaradi neuspešno opravljenega poskusnega dela v skladu s sedmim odstavkom 125. člena Zakona o delovnih razmerjih (ZDR-1) upravičen do odpravnine, določene za primer redne odpovedi pogodbe o zaposlitvi iz poslovnih razlogov.

Delavčeva pravica do odpravnine zaradi odpovedi pogodbe o zaposlitvi iz poslovnih razlogov je urejena v 108. členu ZDR-1. Osnova za izračun odpravnine je v skladu s prvim odstavkom 108. člena ZDR-1 povprečna mesečna plača, ki jo je prejel ali ki bi jo prejel delavec, če bi delal, v zadnjih treh mesecih pred odpovedjo. Minimalna zakonska višina odpravnine je urejena v drugem odstavku 108. člena ZDR-1, pri čemer je določena v deležu delavčeve plače, ki je določena kot navedena osnova. Tako pripada delavcu odpravnina v višini 1/5 ali 1/4 ali 1/3 osnove za vsako leto dela pri delodajalcu, odvisno od dolžine delovne dobe pri zadnjem delodajalcu, ki je izplačevalec odpravnine. Več kot je dopolnjene delovne dobe, višji je delež osnove, in sicer gre 1/3 osnove delavcu, če je zaposlen pri delodajalcu nad 20 let, 1/4 osnove, če je zaposlen pri delodajalcu več kot 10 let in do 20 let, ter 1/5 osnove, če je zaposlen pri delodajalcu več kot eno leto in do deset let.

Na podlagi zakona torej pripada delavcu odpravnina, če je zaposlen pri delodajalcu več kot eno leto, kar je treba med drugim upoštevati tudi v primeru redne odpovedi pogodbe zaradi neuspešno opravljenega poskusnega dela v skladu s sedmim odstavkom 125. člena ZDR-1, saj se slednji izrecno sklicuje na določbo v zvezi z odpravnino pri odpovedi pogodbe o zaposlitvi iz poslovnega razloga.

Če bo torej delavcu pogodba o zaposlitvi redno odpovedana zaradi neuspešno opravljenega poskusnega dela, ni pomembno, ali je pogodba o zaposlitvi sklenjena za določen ali nedoločen čas, temveč je bistvena le dolžina skupne delovne dobe delavca pri delodajalcu, pri čemer delavcu odpravnina pripada le v primeru, če je pri delodajalcu (skupno) zaposlen več kot eno leto.

Glede na navedeno odgovor na zastavljeni vprašanji ne more biti enoznačen, saj ne razpolagamo s podatkom, ali gre za prvi zaposlitvi delavcev pri delodajalcu ali sta bila delavca v konkretnih primerih morda že prej zaposlena pri delodajalcu. Če gre za prvi zaposlitvi, pri čemer delavca pri delodajalcu nista zaposlena več kot eno leto, jima v primeru odpovedi pogodbe o zaposlitvi iz razloga neuspešno opravljenega poskusnega dela, ne pripada odpravnina. V nasprotnem primeru, tj. če sta skupno pri delodajalcu zaposlena več kot eno leto, pa jima v primeru odpovedi pogodbe o zaposlitvi zaradi neuspešno opravljenega poskusnega dela pripada odpravnina v skladu z zgoraj navedeno določbo 108. člena ZDR-1.

Pripravila: Tanja Bohl


Članki izražajo stališča avtorjev, in ne nujno organizacij, v katerih so zaposleni, ali uredništva portala IUS-INFO.