c S

Preverjanje PCT pogoja s strani zdravnika

25.10.2021 Informacijski pooblaščenec je prejel zaprosilo za mnenje, v katerem navajate, da so PCT pogoji uvedeni za obisk zdravnika, kar je po vašem grobo kršenje človekovih pravic in pričakujete javen odziv IP. Navajate, da tako določa 18. člen Ustave RS, da epidemija ni razglašena, odlok oz. ukrep pa ne more biti nad Zakonom o nalezljivih boleznih (ki ni bil sprejet).

Po vašem mnenju je sporno tudi varstvo osebnih podatkov, saj je vaše zdravstveno stanje intimno osebna zadeva, ki je ne želite razlagati nekomu pri vhodu v zdravstveni dom in ki povrhu vsega ni usposobljen odločati ali je nujno ali ne.

Na podlagi posredovanih informacij Informacijski pooblaščenec skladno z 58. členom Uredbe (EU) 2016/679 (Splošna uredba o varstvu podatkov), 7. točko prvega odstavka 49. člena Zakona o varstvu osebnih podatkov (ZVOP-1) ter 2. členom Zakona o informacijskem pooblaščencu (UZInfP) posreduje neobvezno mnenje v zvezi z omenjenim vprašanjem.

Ob tem IP poudarja, da izven postopka inšpekcijskega nadzora konkretnih obdelav osebnih podatkov ne more presojati. V zvezi z omenjenim vprašanjem lahko IP skladno s svojimi pristojnostmi poda zgolj odgovor v zvezi z varstvom osebnih podatkov. Glede na številne vsakodnevne spremembe predpisov v zvezi z ukrepi za zamejevanje širjenja virusa COVID-19 IP opozarja, da je mnenje pripravljeno glede na predpise, ki so veljali v času priprave mnenja. Vsak zavezanec pa je dolžan sproti preverjati konkretne obveznosti, ki veljajo zanj.

V zvezi s konkretnim vprašanjem IP napotuje na >> smernice o preverjanju PCT pogojev (za upravljavce in za posameznike).

Kot smo poudarili v smernicah, lahko upravljavec (v vašem primeru oseba, ki organizira opravljanje dela, oz. izvajanje dejavnosti) vpogleda v dokazilo o izpolnjevanju PCT pogojev, če za to obstaja pravna podlaga – to je lahko določba v ustreznem pravnem predpisu. Na primer, če takšno obvezno preverjanje izpolnjenosti PCT pogojev pri obiskovalcih in uporabnikih storitev nalaga vladni odlok, je posredna pravna podlaga za to podana. Pri tem pa upravljavec ne sme beležiti nobenih podatkov glede izpolnjevanja pogojev PCT obiskovalcev/uporabnikov, temveč lahko v dokazilo le vpogleda.

Če se dokazovanje izvaja z evropskimi digitalnimi potrdili, si ob vpogledu lahko pomaga še z aplikacijo za odčitavanje QR kode zato, da se prepriča, ali je potrdilo pristno oziroma veljavno. Aplikacija upravljavcu ne omogoča vpogleda v centralne zbirke zdravstvenih podatkov.

Poudarjamo tudi, da je IP pri Ustavnem sodišču vložil zahtevo za presojo ustavnosti in zakonitosti odlokov, ki urejajo obdelavo osebnih podatkov pri preverjanju PCT pogojev. IP ni pristojen, da bi sam presodil, ali so odloki skladni z Ustavo, to pristojnost ima le Ustavno sodišče. Opozarjamo pa, da so odloki veljavni, dokler o njih ne odloči Ustavno sodišče, kar pomeni, da jih morajo upravljavci upoštevati in jih izvajati.

Ostala priporočila IP si lahko preberete v citiranih smernicah. V zvezi z vprašanji, ki se nanašajo na kršenje človekovih pravic, IP predlaga, da se obrnete na Varuha človekovih pravic.

Vir: Informacijski pooblaščenec, 29. oktobra 2021


Članki izražajo stališča avtorjev, in ne nujno organizacij, v katerih so zaposleni, ali uredništva portala IUS-INFO.