c S

Prednostne naloge predsedovanja na področju pravosodja

10.09.2021 Prednostne naloge vključujejo predvsem zaščito pravic otrok, vpliv uporabe umetne inteligence na temeljne pravice in svoboščine, dosje e-dokazi, pristop EU k Haaški konvenciji o priznavanju in izvrševanju tujih sodnih odločb v civilnih in gospodarskih zadevah, obravnavo predloga Uredbe o odstopu terjatev za tretje osebe in digitalizacijo pravosodja.

Minister za pravosodje Marjan Dikaučič je po uspešni predstavitvi prednostnih nalog in ciljev na področju pravosodja med slovenskim predsedovanjem Svetu EU na Odboru za državljanske svoboščine, pravosodje in notranje zadeve (LIBE) pretekli teden, v četrtek, 9. septembra 2021, prioritete in cilje predstavil še Odboru za pravne zadeve (JURI).

Rdeča nit slovenskega predsedstva na področju pravosodja je zaščita človekovih pravic v luči izzivov, ki jih predstavljajo nove tehnologije in uporaba interneta. Minister je napovedal virtualno konferenco na temo boja proti sovražnemu govoru in kaznivim dejanjem iz sovraštva ter tudi učinkovite zaščite žrtev, ki jo predsedstvo organizira v sodelovanju z Evropsko komisijo 28. oktobra letos. Naše izhodišče mora biti, da »kar ni dovoljeno v resničnem svetu, ne sme biti dovoljeno niti v virtualnem svetu,« je poudaril Dikaučič.

Minister Dikaučič je poudaril, da »moramo z vso odgovornostjo pristopiti k regulaciji umetne inteligence ter spodbujati sodelovanje med vsemi globalnimi akterji, ki ustvarjajo standarde za etično in na temeljnih pravicah slonečo umetno inteligenco. Želimo si, da bi služila v dobro človeštvu in mu prinašala blagostanje.«

Na področju pravosodnega sodelovanja v civilnih in gospodarskih zadevah je naša prioriteta pristop EU k Haaški konvenciji o priznavanju in izvrševanju sodnih odločb v civilnih in gospodarskih zadevah. Pristop bo okrepil dostop do pravnega varstva, saj bo vzpostavljen enotni sistem minimalnih pravil glede priznavanja in izvrševanja tujih sodnih odločb v civilnih in gospodarskih zadevah. Na ta način se bo okrepila tudi pravna varnost za EU podjetja in državljane, kar bo imelo pozitiven vpliv tudi na mednarodno trgovino in investicije.

Minister je posebej izpostavil pomen digitalizacije pravosodja. Pandemija COVID-19 je pokazala, kako ranljivi smo na številnih področjih. Ravno digitalizacija in njen hiter razvoj nam je omogočila, da smo poiskali nove poti in načine za ohranjanje delovanja družbe kot celote. To nam je dodatna spodbuda in izziv za še nadaljnji hitrejši napredek na področju digitalizacije pravosodja.

Po koncu predstavitve je minister Dikaučič odgovoril na širok nabor vprašanj evropskih poslancev, kjer jim je med drugim dodatno pojasnil stališča slovenskega predsedstva glede umetne inteligence, vladavine prava in svobode govora.

Posnetek zasedanja odbora JURI je dostopen na spletni strani Evropskega parlamenta.


Vir: Ministrstvo za pravosodje, 10. september 2021


Članki izražajo stališča avtorjev, in ne nujno organizacij, v katerih so zaposleni, ali uredništva portala IUS-INFO.