c S

Codogno prvi primer uspešnih ukrepov osamitve po eksploziji virusa

18.03.2020 Italijansko mesto Codogno je bilo prvo v Evropi, kjer se je življenje ustavilo zaradi covida-19. Od tam prihajajo spodbudne novice o zajezitvi virusa, ki pa jih spremljajo pretresljive zgodbe o umrlih in strah pred ponovnim zagonom. Kot je v telefonskem pogovoru povedal eden od prebivalcev, se mesto in družba za vedno spreminjata.

Codogno velja za kraj, kjer se je širjenje virusa sars-cov-2 v Italiji začelo, v zadnjih dneh pa kot učni primer ukrepov. Od tam je bil prvi primer v Italiji, 38-letni moški. Čeprav so italijanske oblasti mesto skupaj z 10 drugimi kraji v Lombardiji in Benečiji z uvedbo tako imenovane rdeče cone takoj po potrditvi primera odrezale od sveta, je bilo prepozno, saj se je virus že razširil po državi.

Italija je zdaj najbolj prizadeta v Evropi. Do ponedeljka je zabeležila 27.980 primerov bolezni covid-19, umrlo je 2158 ljudi. Po poročanju svetovnih medijev je največ primerov v krajih v bližini rdeče cone, vključno z mestom Bergamo, ker je bila karantena uvedena kasneje. Medtem se je v samem epicentru izbruha število novih okužb v preteklih dneh tako rekoč ustavilo. Švicarska tiskovna agencija SDA je v petek poročala celo o dnevu brez nove okužbe.

Ukrepe v severnem italijanskem mestecu številni svetovni mediji v zadnjih dneh izpostavljajo kot uspeh. To potrjuje tudi eden od prebivalcev Codogna, ki je v telefonskem pogovoru dejal, da ti kažejo učinke in da so jih domačini sprejeli. Pri tem pa 43-letni Andrea opozarja, da je še vedno moč čutiti pretresljive učinke širjenja virusa, saj dnevno dobiva novice o smrti znancev.


Codogno kot prvi primer uspeha ukrepov osamitve

Codogno je od potrditve prve okužbe v kraju od 23. februarja v karanteni. Italijanska vlada je podobne ukrepe z 8. marcem razširila na severno Italijo, dva dni kasneje pa na celo državo. Za večino prebivalstva velja, da dom lahko zapustijo le za nujno delo, nakupe zdravil in živil. Edine odprte so lekarne in živilske trgovine.

Kot je pojasnil Andrea, so ukrepi v nekaterih krogih dobili ime "metoda Codogno" in so srednja pot med represivnimi s silo podprtimi ukrepi, ki jih je za zajezitev sprejela Kitajska, in veliko milejšimi ukrepi, ki so v veljavi v nekaterih državah, kot je Velika Britanija.

"Ne gre za popolno prepoved izhoda od doma, ohranja se tudi delna gospodarska dejavnost. Italijani se strinjamo s temi omejitvami, ki so glavni ukrep proti širjenju virusa. Še več, dežela Lombardija je od oblasti v Rimu, ki so ob upadanju števila primerov nameravale ukiniti karanteno na 10 območjih, ki so bila prva razglašena za rdečo cono, zahtevala, naj jo ohranijo," je povedal učitelj matematike in fizike.

Ukrepi so se izkazali za učinkovite. Na območjih, kjer so bili najprej sprejeti, število okužb strmo pada, medtem ko v sosednjih krajih, kjer so bili uvedeni kasneje, to število vsakodnevno še vedno hitro raste. Primer Codogna zato "dokazuje, da hitrejša uvedba osamitve privede do manjšega števila okužb", je za ameriški Wall Street Journal povedala profesorica sociologije na Univerzi v Oxfordu Melinda Mills.


"Strah privede do tega, da se ustrezno zaščitimo"

Župan Codogna Francesco Passerini je pohvalil svoje someščane za upoštevanje ukrepov. "Prebivalci so se res strogo držali teh pravil. Vse smo pozvali, naj ostanejo doma, in se tega še naprej držijo," je za Wall Street Journal povedal Passerini in dodal, da boj proti virusu še zdaleč ni končan.

Andrea sicer priznava, da se je tudi po treh tednih težko privaditi na ukrepe in takšen način življenja. "A ne gre za tako hudo žrtvovanje, le za nekaj omejitev. Zavedamo se namreč tveganja, vsak dan dobivamo obvestila o smrti ljudi, ki jih poznamo, tudi mladih brez siceršnjih zdravstvenih težav, ne le starejših. To nas zelo skrbi," je izpostavil.

Poudaril je, da je prav strah tisti, ki je "privedel do tega, da se ustrezno zaščitimo, ko moramo ven, pa tudi, da ostajamo doma". V času, ki ga preživlja doma, bere, spremlja informacije na družbenih omrežjih in se pogosto po telefonu sliši s staršema, ki sta že v letih.


Nekatera podjetja so znova začela delo, a to povzroča strah pred ponovnim zagonom bolezni

"Zadnji teden so sicer lahko nekatera podjetja, kjer ne morejo delati od doma, znova začela delo - ob strogem spoštovanju zaščitnih ukrepov, kot je primerna razdalja med zaposlenimi. Večina pa je še vedno zaprtih, dela se od doma," je ob tem dodal Andrea.

A župan Codogna opozarja na strah pred ponovnim porastom števila okužb. "Bojimo se, da bo naše žrtvovanje šlo v nič. Zdaj, ko se ljudje lahko ponovno gibljejo zaradi dela, bo glavni način širjenja okužbe znova v obtoku," je za ameriški gospodarski medij povedal Passerini.

Strah pred ponovnim zagonom okužb je tisti, ki po mnenju mnogih pomeni, da zna pot do vrnitve v "normalnost" še trajati. Tako meni tudi Andrea, ki ne vidi možnosti, da bi se šole kmalu odprle. Za zdaj so zaprte do 3. aprila. "Sam sem učitelj in učencem predavam prek spletnih platform, ki omogočajo prenose lekcij v živo. Menim, da bo morala vlada podaljšati zaprtje, minili bodo še meseci, preden se bodo šole lahko odprle."

Kot je poudaril, je direktor oddelka za nalezljive bolezni milanske bolnišnice Sacco v ponedeljek dejal, da če se bodo vsi držali omejitev, bi se lahko ukrepi končali čez dva meseca. Ne glede na čas trajanja ukrepov pa poudarja, da stvari nikoli ne bodo več enake.

"Od druge svetovne vojne menim, da se nam takšne spremembe v življenju še niso zgodile in mislim, da bo to tudi spremenilo družbo, spremembe bodo ostale. Spremenil se bo gospodarski položaj Italije. Kdor ne dobiva državnih plač - podjetniki, umetniki, obrtniki ipd. - je brez dohodkov, že tri tedne ne morejo delati ... Vlada je napovedala ukrepe za 25 milijard evrov, ampak Italija nima toliko sredstev. Upam, da nam bo Evropa pomagala," je dodal Andrea.

Ljubljana, 17. marca (STA)


Članki izražajo stališča avtorjev, in ne nujno organizacij, v katerih so zaposleni, ali uredništva portala IUS-INFO.