c S

Louboutinu zmaga v sodnem sporu za rdeče podplate

12.06.2018 Francoski luksuzni proizvajalec čevljev Christian Louboutin je dobil dolgoletno sodno bitko za zaščito prepoznavnih rdečih podplatov pred posnemovalci. Osrednje vprašanje je bilo, ali je Louboutin zaščitil obliko podplata ali barvo.

Louboutin je leta 2012 na Nizozemskem vložil tožbo proti nizozemskemu proizvajalcu čevljev Van Haren, potem ko je ta prodajal podobne čevlje. Louboutin je namreč trdil, da je omenjeni stil v Evropi zaščitil, in sicer je njegova znamka sestavljena iz rdeče barve (Pantone 18-1663TP) podplata na čevlju.

Van Haren je trdil, da je ta znamka neveljavna, saj podjetje v skladu z evropsko zakonodajo ne more zaščititi oblike, ki daje blagu bistveno vrednost. Pojavilo se je torej vprašanje, ali gre pri izrazu "oblika" zgolj za tridimenzionalno lastnost proizvoda ali pa ta določba obsega tudi druge lastnosti blaga, kot je barva. Nizozemsko sodišče se je po nasvet obrnilo na sodišče EU.

To je danes sporočilo, da se Louboutinova znamka "ne nanaša na posebno obliko podplata čevljev z visoko peto ... temveč je njegov namen izpostaviti umestitev rdeče barve, na katero se nanaša registracija". Prepoznavni znak tako ni sestavljen izključno iz oblike, saj je glavni predmet tega znaka barva, ki je tudi določena z mednarodno priznano identifikacijsko kodo.

Sodniki v Luksemburgu so tako zavrnili mnenje, ki ga je februarja pripravil odvetnik sodišča in ugotavlja, da rdečih podplatov ni mogoče zaščititi. Pri Louboutinu so že razglasili "zmago", poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Luxembourg, 12. junija (STA)


Članki izražajo stališča avtorjev, in ne nujno organizacij, v katerih so zaposleni, ali uredništva portala IUS-INFO.