c S

Predsednica republike imenovala devet novih veleposlanikov, tudi v ZDA, Vatikanu in Ukrajini

13.07.2023 17:26 Veleposlanika Toneta Kajzerja v Washingtonu bo nasledil Iztok Mirošič, do nedavnega posebni odposlanec za kandidaturo za Varnostni svet ZN-ja Franc But pa odhaja v Vatikan. Do menjave veleposlanikov prihaja tudi v Kijevu.

V uradnem listu so bili nedavno objavljeni ukazi predsednice republike Nataše Pirc Musar o imenovanju več veleposlanikov. Iztok Mirošič je bil v svoji bogati diplomatski karieri že na čelu veleposlaništev v Veliki Britaniji in v Italiji, nazadnje pa je deloval na zunanjem ministrstvu kot posebni odposlanec za prihodnost Evrope.

Franc But je bil v preteklosti veleposlanik v Pragi, Beogradu in Berlinu, septembra lani pa je postal posebni odposlanec zunanje ministrice za kandidaturo Slovenije za nestalno članico Varnostnega sveta ZN. Njegova misija se je končala 6. junija, ko je Slovenija z veliko podporo držav članic dobila sedež v VS-ju ZN-a v letih 2024–25.

Novo veleposlanico Slovenija dobiva tudi v Kijevu, kjer bo Tomaža Mencina nasledila nekdanja veleposlanica v Egiptu, predtem pa uslužbenka na stalnem predstavništvu Slovenije pri EU-ja v Bruslju, Mateja Prevolšek.


>> Več: Predsednica republike imenovala devet novih veleposlanikov, tudi v ZDA, Vatikanu in Ukrajini