c S

Sodniki z vlado sklenili dogovor o novih plačnih razmerjih v sodstvu

06.07.2023 13:13 Ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik je sporočila, da se vlada strinja z uvrstitvijo sodne veje oblasti na novo plačno lestvico in potrdila dodatek za nezdružljivost sodniškega poklica z drugimi poklici v višini 10 odstotkov osnove plače.

"Z zadovoljstvom lahko ugotovim, da je vlada nove uvrstitve potrdila in se z njimi strinja. Potrdila je tudi dodatek za nezdružljivost v višini 10 odstotkov osnovne plače sodnika," je na novinarski konferenci dejala ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik. Odločitev o spremembi sodniških plač sledi odločbi ustavnega sodišča, da je več členov zakona o sistemu plač v javnem sektorju, ki se nanašajo na plače in materialni položaj sodnikov, neustavnih. Ocenili so, da so plače sodnikov prenizke, s čimer je kršeno ustavno načelo sodniške neodvisnosti ter načelo delitve oblasti.

Ajanović Hovnik je uvodoma pojasnila, da je vlada že januarja, ko je predlagala 600 evrov dodatka sodnikom, stanje v sodstvu prepoznala kot neustavno. "Plače realno zaostajajo, tako zaradi plačne lestvice, ki predstavlja jedro vseh težav preteklih let, zaostajajo tudi za ostalima dvema vejama oblasti in v primerjavi z rastjo plač v ostalem delu javnega sektorja," Vlada je stanje želela rešiti z interventnim dodatkom, a je med drugim tudi zakonodajno-pravna DZ-ja glede dodatka takrat izrazila pomislek. Zdaj se je rešitve lotila sistemsko, z uvrstitvijo sodnikov v novo plačno lestvico.

Predsednica DZ-ja Urška Klakočar Zupančič je v izjavi za medije dejala, da se za višje sodniške plače ne zevema zato, ker je izhajala iz sodne veje oblasti, ampak zato, ker je spoznala, kako pomembna je materialna neodvisnost sodnikov za njihovo sodniško neodvisnost in pravno stabilnost celotne države.

"Vesela sem, da smo danes na točki, ko lahko rečemo, da je skorajda sklenjen dogovor med izvršilno in sodno vejo oblasti glede vprašanja sodniških plač," je dejala in opozorila, da je to, da vprašanje sodniških plač ni bilo rešeno tako, kot moda biti, ugotovilo tudi ustavno sodišče. "Potrdilo se je torej tisto, kar je sodna veja oblasti opozarjala leta in leta," je poudarila.

"Dohodki sodnika morajo biti takšni, da ga varujejo pred pritiski, ki bi morebiti vplivali na njihovo odločanje. Po domače to pomeni – če je sodnik podplačan, so koruptivna tveganja veliko višja," je dodala Klakočar Zupančič. Ob tem je izrazila pričakovanje, da se bo ugotovljena neustavnost razrešila v zastavljenem roku šestih mesecev.


>> Več: Sodniki bodo uvrščeni na novo plačno lestvico