c S

Tomaž Horvat ni več državni svetnik, volitve za to mesto bodo ponovljene

10.05.2023 07:40 Ustavno sodišče je razveljavilo volitve državnega svetnika predstavnika kulture in športa na predlog društva, Tomaž Horvat ne bo več državni svetnik. Državna volilna komisija bo o razpisu novih volitev za svetnika odločala v četrtek.

Ustavno sodišče je razveljavilo volitve državnega svetnika, predstavnika kulture in športa, v delu, ki se nanaša na končno glasovanje. Ugotavlja namreč, da je bila kandidatura Tomaža Horvata nezakonita, ker ne izpolnjuje zakonskega pogoja za kandidiranje in zato ne more biti član državnega sveta.

Horvat, ki so ga predlagale Zveza nogometnih trenerjev Slovenije, Nogometna zveza Slovenije in Zveza nogometnih sodnikov Slovenije, dejavnosti na področju športa ne opravlja poklicno, temveč prostočasno, njegova kandidatura zato ne izpolnjuje zakonskega pogoja poklicnega opravljanja dejavnosti, je ugotovilo ustavno sodišče. Kot navaja, je namreč iz dokumentacije Državne volilne komisije razvidno, da Horvat opravlja delo višjega finančnega svetovalca – inšpektorja.

Ustavno sodišče je tako odpravilo tudi sklep državnega sveta o potrditvi mandata Horvatu, sprejeti na konstitutivni seji decembra lani.
Sodišče je sicer volitve državnega svetnika, predstavnika kulture in športa, razveljavilo le v delu, ki se nanaša na končno glasovanje o kandidatih, ni pa razveljavilo faz volitev, ki se nanašata na določitev elektorjev in na kandidiranje.

>> Več: Tomaž Horvat ni več državni svetnik, volitve za to mesto bodo ponovljene