c S

Svetovna zdravstvena organizacija razglasila konec izrednega stanja zaradi COVID-19

08.05.2023 07:17

Generalni direktor Svetovne zdravstvene organizacije (SZO) Tedros Adhanom Ghebreyesus je sporočil, da COVID-19 ne predstavlja več izrednega stanja na področju javnega zdravja mednarodnega pomena. Tako poročajo s 15. zasedanja Odbora za izredne razmere Mednarodnega zdravstvenega pravilnika.

Na posvetovalni seji so člani odbora primerjali trend upadanja števila smrti zaradi COVID-19, upad števila hospitalizacij in sprejemov v enote intenzivne nege, povezanih s COVID-19, ter visoko stopnjo imunosti prebivalstva na SARS-CoV-2. Ob priznavanju preostalih negotovosti, ki jih povzroča morebitni razvoj SARS-CoV-2, je odbor svetoval, da je čas za prehod na dolgoročno obvladovanje pandemije COVID-19.

Generalni direktor SZO je upoštevajoč priporočila odbora sklenil, da COVID-19 ne predstavlja več izrednega stanja na področju javnega zdravja, ampak zdravstveni izziv, ki ga bo potrebno, tako kot druge nalezljive bolezni, stalno in dolgoročno obravnavati. Sklical bo tudi odbor za pregled Mednarodnega zdravstvenega pravilnika, ki bo svetoval glede stalnih priporočil za dolgoročno obvladovanje pandemije SARS-CoV-2, pri čemer bo upošteval strateški načrt pripravljenosti in odzivanja COVID-19 za obdobje 2023-2025. Ob priložnosti se je zahvalil predsedniku, članom in svetovalcem odbora za njihovo sodelovanje in nasvete v zadnjih treh letih.

  • Ministrstvo za zdravje