c S

"Prispevek bi znašal 35 evrov. Vsa sredstva ostanejo v javnem zdravstvenem sistemu."

12.04.2023 13:04 Poslanci Svobode so v torek zvečer v parlamentarni postopek vložili spremembo zakona, s katero bi se dopolnilno zdravstveno zavarovanje preneslo v obvezno zavarovanje, ki bi znašalo 35 evrov. Cilj novele je ustrezno zdravstveno varstvo za vse prebivalce.

Po predlogu novele zakona o zdravstvenem zavarovanju bi bili zavezanci za plačilo enotnega prispevka v višini 35 evrov vsi, ki so trenutno zavezanci za plačilo obveznega zdravstvenega zavarovanja, prispevek pa bi se plačeval z upoštevanjem uveljavljenega postopka pobiranja prispevkov. Plačnik za zaposlene bi tako bili delodajalci, za upokojence pa Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje, Prejemnik sredstev pa bi bil po novem Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS), in ne več tri zasebne zavarovalnice.

Poslanka Gibanja Svoboda ter predsednica parlamentarnega odbora za zdravstvo Tamara Kozlovič je uvodoma poudarila, da gre za poslanski zakon. Za vložitev so se po njenih besedah v poslanski skupini Svobode odločili iz več razlogov. "Ker želimo zamrznitev trenutne višine prispevka do dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, ker nam ni vseeno, da prihaja do podražitev – zato je bilo treba odreagirati takoj," je pojasnila.


>> Več: Gibanje Svoboda že vložilo predlog o odpravi dopolnilnega zavarovanje